Periodetitel voor JO17-1 na zinderend spektakel

1 mei 2017    Zuidhorn-nieuws - Sport
alle thuiswedstrijden in de competitie ongeslagen
Vv zuidhorn jo17-1

Het affiche van dit weekend was er eentje om van te smullen. vv Zuidhorn JO17-1 dat bij winst definitief periode 3 wint en zich plaatst voor de nacompetitie voor promotie naar de vierde divisie. En koploper vv Wildervank JO17-1 dat bij een overwinning gekroond zal worden tot kampioen van de hoofdklasse N. Om deze wedstrijd een extra tintje te geven werd de hulp ingeroepen van DJ Erik en speaker Mart, die deze topper rond ons mooie nieuwe kunstgrasveld muzikaal vorm gaven.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Hagenouw, die om 14h25 in een officiële line-up met knallende speakers het veld met beide ploegen betrad.

In de beginfase had de koploper de spanning het beste onder controle en begon stormachtig aan het beladen duel. Er werd vroeg druk gezet op de defensie van Zuidhorn, waarna het eerste slippertje direct werd afgestraft door de linksvoor van Wildervank, die de bal ontfutselde en in de zestien keeper Sven Striesenou verraste in de verre hoek, 0-1. Een bliksemstart voor de ploeg uit Oost-Groningen, die in de eerste onderlinge ontmoeting op eigen veld met 0-2 van Zuidhorn verloor. Destijds gebeurde vrijwel exact hetzelfde, wat een vroeg doelpunt van Swen Ottens opleverde.

Duels werden op het scherp van de snede uitgevochten. De leidsman moest ergens de grens stellen, waardoor beide ploegen meermaals mochten aanleggen voor een vrije trap. De verdediging bestaande uit Hessel Rozema, Stefan Smit, Niels Reiding en Wilson Wierenga, had de organisatie goed staan. Er kwam veel dreiging uit de opbouw over de linkerkant van Zuidhorn, waar linksback Wilson zijn man uitkapte en de bal doorspeelde richting de as. De opgedoken middenvelder Robert Timmer, liet met gevoel de bal op zijn standbeen vallen, waarna Stefan van Dam werd bereikt die met een fraaie dieptepass Swen wegstuurde. Net als bij de 0-1 van de tegenstander schoot de vleugelaanvaller beheerst binnen en de stand was weer gelijk, 1-1!

Het momentum lag na de gelijkmaker bij Zuidhorn, dat steeds beter in de wedstrijd kwam. Ondanks dat Wildervank er alles aan probeerde te doen om spits Jurian Onderwater te isoleren, lukte het voor de rust toch om hem een keer vrij te spelen. Hij dreef met de bal aan voet richting de zestien na een goede dieptepass van Wilson en worstelde zich daar op karakteristieke wijze tussen drie man van Wildervank door. Vervolgens gleed hij de bal met zijn linkervoet voorbij de uitkomende keeper en had Zuidhorn na een halfuur spelen de voorsprong te pakken: 2-1.

In de slotfase van de eerste helft probeerde Wildervank, dat als ploeg voetballende intenties had, door de as te combineren maar Zuidhorn hield de ruimte rond de bal uitstekend klein. Het gevaarlijkste moment kwam opnieuw vanaf de linkerkant waar Stefan van Dam uit een inworp de bal teruglegde op Wilson die met een indraaiende voorzet Swen wist te bereiken.

Opnieuw was een kopbal van de vleugelaanvaller net niet krachtig genoeg. In de rust moest Hessel door een blessure de strijd staken en werd hij vervangen door Bas Perdijk. De ingevallen rechtsback was direct betrokken bij het eerste wapenfeit na de rust. Stefan Smit nam de vrije trap slim door hem in de loop van de opgekomen Bas te spelen, zijn lage voorzet kwam helaas net niet terecht bij een van zijn medespelers voor het doel en ging via een verdediger over het doel.

In de beginfase van deze tweede helft was Zuidhorn de ploeg met de betere kansen. Zo leidde vroege druk tot een grote kans voor Stefan van Dam, die de bal ontving van Robert en zijn schot net niet voldoende naar de hoek kon sturen. Van achteruit had Stefan Smit een paar juwelen van dieptepasses op Swen, die de tweede helft weer eens een plaag was voor zijn directe tegenstander. Ook Jos Bakker, die vandaag vanuit een iets defensievere rol speelde, was met vele belangrijke intercepties vandaag goud waard voor zijn elftal.

Ondertussen was Kristijan Verbree in de ploeg gekomen voor Robert. Zuidhorn had qua kansenverhouding zeker recht op de voorsprong en kreeg via Eric de kans om de marge te vergroten. Het was wederom Wilson die de aanval opzette en Eric op de punt van de zestien vrijspeelde. Hij schoot hard diagonaal langs de keeper maar zag een verdediger nipt de bal voor de doellijn weghalen. Het was de laatste actie van de linksvoor, die werd vervangen door Frank Kannegieter. Met zijn snelheid kon die voor nog wat extra diepgang zorgen. Wildervank had een laatste troef in handen: de spits die al vele belangrijke treffers had gemaakt dit seizoen kon na blessureleed zijn rentree maken met nog ongeveer twintig minuten op de klok. De bezoekers namen meer risico in het slotoffensief.

Zuidhorn hield goed de kop erbij en hield de rug recht. Invaller Kristijan stuurde met een heerlijk steekballetje spits Jurian de diepte in die met links zijn inzet net voorlangs zag rollen, wederom een grote kans op een marge van twee doelpunten. De thuisploeg liet het tot twee keer toe na om de wedstrijd in het slot te gooien, waardoor Wildervank het geloof in een goede afloop levend hield.

Eerst was de rechtsvoor dichtbij een treffer waarna de bal uit een corner in de vijf meter van keeper Sven bleef hangen, maar Zuidhorn kon op tijd uitverdedigen. Niet lang daarna leverde een uitstekende actie van de ingevallen spits opnieuw een gevaarlijk moment op. Hij stak de bal tussendoor in de diepte, waarna de rechtsvoor de bal terug wist te leggen achter de defensie van Zuidhorn in de zestien. Het was een koud kunstje voor de opgedoken middenvelder om de gelijkmaker tegen de touwen te schieten: 2-2.

Wildervank nam hier geen genoegen mee en ging op jacht naar een derde treffer, waarmee ze het kampioenschap konden afdwingen. Ze hielden echter geen rekening met de kracht van het elftal van Zuidhorn, dat altijd raad weet met tegenstanders die 1 op 1 achterin gaan spelen. Dit onderstreepten ze vandaag maar weer eens opnieuw. Het was Kristijan Verbree die de bal wist te onderscheppen en Stefan van Dam aanspeelde die met een splijtende pass Swen opnieuw in stelling wist te brengen. De altijd dreigende Swen had zijn directe conditioneel gesloopt en omspeelde hem alsof hij er niet stond. Met een strakke lage voorzet vond hij invaller Frank Kannegieter vrij voor de goal, die opnieuw een hele belangrijk doelpunt wist te maken voor zijn team: 3-2. Hij leek een paar minuten later zelfs nog de 4-2 te maken, maar deze inzet ging voorlangs.

Nog ruim vijf minuten moest Zuidhorn de boel achterin dichthouden, om dit seizoen voor de derde keer van een koploper te winnen. Wildervank kreeg nog één grote mogelijkheid in de slotfase, nadat een indraaiende vrije trap tegen de handen van Sven werd gekopt, die de bal richting het doel zag vallen, maar met een katachtige reflex de bal (naar eigen zeggen) voor de doellijn wist weg te tikken. Het werd de laatste minuten pompen of verzuipen, maar Zuidhorn bleef overeind. Opnieuw een fantastische teamprestatie van de jongens van JO17-1 die dit seizoen in alle thuiswedstrijden in de competitie ongeslagen bleven.

Daarnaast pakt het de periodetitel en mag het zich definitief gaan opmaken voor de nacompetitie. In de reguliere stand komt het nu drie punten achter Wildervank en één punt achter Veendam. Wanneer beide ploegen volgende week verliezen en Zuidhorn het lastige duel in Helpman wint, kan het seizoen zelfs nog een sprookje worden. Van dit onwaarschijnlijke scenario gaat eigenlijk niemand uit. Het vizier gaat richting de laatste competitiewedstrijd en de nacompetitie.

Volgende week wordt er om 12h00 afgetrapt in de uitwedstrijd tegen Helpman JO17-1.