Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Paardenwelzijn hoog op de agenda in het Westerkwartier

9 juli 2019    Zuidhorn-nieuws
bijeenkomst werkgroep Westerkwartier Paardenkwartier en afdeling Paardenhouderij van LTO in Postwagen Tolbert
Paarden in coulisselandschap

Op 11 juli organiseert de werkgroep Westerkwartier Paardenkwartier samen met de afdeling Paardenhouderij van LTO vanaf 19.30 uur in de Postwagen te Tolbert een bijeenkomst waarin Paardenwelzijn onderwerp van discussie is. “Wij verenigen in de regio Westerkwartier ondertussen bijna allen die met paarden bezig zijn. Willen wij draagvlak blijven houden dan begint dat met een open oog voor het welzijn van de paarden”, zegt voorzitter Sietse van Dellen van de werkgroep Westerkwartier Paardenkwartier.

Henk Hulshof, voorzitter van LTO-Noord afd. Westerkwartier heeft gezien dat de paardenhouderij zich in zijn regio heeft ontwikkeld van een hobby tot een professionele bedrijfstak die van toenemende economische betekenis is. “In het Westerkwartier zijn veel kleinschalige landbouwbedrijven te vinden en veel van die bedrijven lenen zich er bij uitstek voor om als de boer geen opvolger heeft gecontinueerd te worden als een hippische onderneming. Handelsstallen, topruiters en stoeterijen vinden in deze regio de perfecte locatie mede omdat er in Tolbert een topsportlocatie te vinden is. Een andere reden is dat de prijzen van de landbouwgronden nog niet tot extreme hoogte zijn gestegen. Deze bedrijven passen perfect in het kleinschalige coulisselandschap van het Westerkwartier”, aldus Hulshof. Sietse van Dellen ziet het belang in van een bijeenkomst waarin paardenwelzijn centraal staat. “Wil iemand de hippische wereld faciliteren dan is het goed om te weten dat het stallen van paarden in stands voltooid verleden tijd is. Paardenboxen bouwen? Dan is het goed om te weten dat boxen minimale afmetingen hebben. Werd vroeger veel prikkeldraad gebruikt om paarden in de weide te houden dan is ook dat een gepasseerd station. Nog steeds worden tientallen paarden per jaar bij de dierenklinieken gebracht met de meest verschrikkelijke verwondingen omdat ze in het draad hebben gezeten. Een ander probleem is de bestrijding van het Jacobskruiskruid. Dit kruid is de afgelopen jaar veel uitgezaaid maar is in gedroogde vorm dodelijk voor het paard”, vertelt Van Dellen.

Onder de sprekers ook dr. Kathalijne Visser die als de deskundige par excellence geldt in Nederland als het gaat om paardenwelzijn. Ook zal uitleg worden gegeven over de mogelijkheid een scan van de hippische onderneming te laten maken. Uit die scan wordt niet alleen duidelijk hoe het welzijn van het paard wordt op dat moment wordt gediend maar ook welke verbeterpunten er zijn. Ook wordt aandacht besteed hoe de hippische sector de hobbystatus is ontgroeid en dat deze sector commerciële uitdagingen biedt.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Fotowedstrijd irmastol-niehove

Irma Stol wint fotowedstrijd Noar Huus

21 juli 2019    Zuidhorn-nieuws
Een eervolle vermelding gaat uit naar Lucas van Veen
Lees verder →
Vvd mattheus gorter

VVD wil bestrijding Jacobskruid

19 juli 2019    Zuidhorn-nieuws
plant kan dodelijk zijn voor koeien en paarden
Lees verder →
Waterpark-paden-zomer (1)

Waterpark Zuidhorn: Wandelen to the max

18 juli 2019    Zuidhorn-nieuws
Extra paden gemaaid, meer meters maken in bloemrijke park
Lees verder →
Dorpsvenne-onkruid

Groenbeheer en beeldkwaliteitsbestek

18 juli 2019    Zuidhorn-nieuws
Ergernis over de hoeveelheid onkruid op pleinen, straten
Lees verder →
Waternavel inspectie

Joh Smitpark waternavelvrij

18 juli 2019    Zuidhorn-nieuws
Dankzij maritieme afdeling gemeente
Lees verder →