Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Over Wijzigingen dienstverlening Koningsdag en Informatie over opvang van vluchtelingen

19 april 2022    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 19 april 2022
Gemeentehuis-zuidhorn

Deze informatie betreft GEEN officiële publicatie van de gemeente Westerkwartier waaraan u rechten kunt ontlenen. WelkominZuidhorn.nl heeft de informatie wel overgenomen van de officiële publicaties van de gemeente Westerkwartier. Deze officiële publicaties vindt u op http://www.westerkwartier.nl

Wijzigingen dienstverlening Koningsdag woensdag 27 april
 De locaties van de gemeente zijn gesloten en telefonisch niet bereikbaar.
 De milieuboer en de grijze route gaan naar zaterdag 30 april.
 De milieustraten zijn gesloten.
Spoed of crisiszaken
Bij spoed of crisiszaken op het gebied van Jeugd belt u met het algemene nummer, 14 0594. U wordt dan doorgeschakeld met een consulent Jeugd. In geval van spoedeisende calamiteiten op het gebied van wegen, riolering, gemeentelijke gebouwen en groen, belt u met het algemene nummer, 14 0594. U wordt dan doorgeschakeld met het calamiteitennummer.

 

Informatie over opvang van vluchtelingen uit Oekraïne 
De oorlog in Oekraïne is dichtbij en veroorzaakt een grote vluchtelingencrisis in Europa. De gemeenteWesterkwartier neemt in de opvang van deze vluchtelingen voor oorlogsgeweld haar verantwoordelijkheid. En ook in onze gemeente zijn al tientallen vluchtelingen opgevangen in opvanglocaties van de gemeenten en bij particulieren.Wij richten ons op het verzorgen van opvanglocaties voor grotere groepen in bestaande gebouwen. Op het moment van verschijnen van deze krant is de volgende locatie, aan de Legolaan 1c in Grootegast, zo goed als klaar voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.
We zien en horen al veel over initiatieven van onze inwoners en de bereidheid om mensen op te vangen in eigen huis. Dat waarderen we zeer.We weten ook dat er veel vragen zijn. Bijvoorbeeld wat u kunt doen, waar u dan moet zijn en hoe het onderwijs is geregeld. Op deze pagina vindt u daarover meer informatie.
Goederen
Heeft u goederen die u wilt geven voor de vluchtelingen? Kijkt u dan in uw omgeving of er een inzameling gehouden wordt. De gemeente zamelt momenteel geen goederen in. 
Kleding voor vluchtelingen
Vluchtelingen uitOekraïne kunnen voor kleding terecht bij MaximaWesterkwartier Marktplein 3,Grootegast. Neem vooraf contact op met Maxima voor meer informatie.Of kijk op de website www.kledingbankmaxima.nl
Leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen
Vluchtelingen uit Oekraïne, die ingeschreven staan bij de gemeenteWesterkwartier, kunnen leefgeld aanvragen. Daarvoor moeten zij bij inschrijving een formulier invullen.Vluchtelingen die al ingeschreven staan, krijgen het formulier toegezonden. Het formulier kan ook worden aangevraagd. Mail dan naar lgo@westerkwartier.nl. De medewerkers vanVluchtelingenwerk Nederland en SociaalWerk De Schans kunnen helpen bij het invullen van het formulier. Kijkt u voor de spreekuren op de website van de gemeente.
Voor de uitkering van het leefgeld is een bankrekeningnummer nodig.Aanvragen kan bij iedere bank.
Medische zorg
Voor vluchtelingen of betrokken particulieren is meer informatie te vinden op http://www.zorgverzekeringslijn.nl/ukrainian
Bent u zorgverlener en heeft u een vraag? Kijk dan op http://www.hetcak.nl/over/nieuws/2022/zorgaan-onverzekerde-oekraiense-vluchtelingen of http://www.hetcak.nl/zakelijk/regelingen/regeling-onverzekerden.
Onderwijs
Particulieren die Oekraïense kinderen opvangen kunnen voor plaatsing op een basisschoolterecht bij Stichting Quadraten. Contactgegevens: h.dimmendaal@quadraten.nl of het algemene nummer van Quadraten: (0594) 51 45 19
Oekraïense kinderen die naar hetVoortgezet Onderwijs willen kunnen zich melden bij de Internationale Schakelklas (ISK) in Groningen. Contactgegevens: m.vanwetten@o2g2.nl
Oekraïense kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar kunnen eventueel gebruik maken van de peuteropvang. Hiervoor kunt u contact opnemen met: hendrik.eding@westerkwartier.nl.
Openbaar vervoer
Oekraïense vluchtelingen reizen gratis met het openbaar vervoer in Nederland. Na aankomst in Nederland reizen zij gratis op vertoon van een Oekraïens paspoort of identiteitskaart. Bij gesloten toegangspoortjes op een station kunnen ze zich melden bij de servicebalie voor een gratis dagkaart.
Opvang vluchtelingen op locaties gemeente
Vluchtelingen die nog moeten worden geplaatst in een gemeentelijke opvanglocatie kunnen zich melden bij de gemeente (14 0594). De gemeente neemt contact op met deVeiligheidsregio. DeVeiligheidsregio zorgt dat de mensen op de juiste locatie terecht komen. Dat kan zijn in onze gemeente, maar ook in een andere gemeente. Dat hangt af van de samenstelling van de groep en de beschikbare plaatsen.
Opvang vluchtelingen bij particulieren
De opvang bij particulieren wordt gecoördineerd door takecarebnb. Kijkt u voor meer informatie over het opvangen van vluchtelingen op http://www.nederlandvoorvluchtelingen.nl
Registratie (Basisregistratie Personen)
Vluchtelingen die bij particulieren verblijven moeten zich laten registreren in de Basisregistratie Personen. Daarvoor kunnen zij telefonisch een afspraak maken met Inwonerszaken, telefoonnummer 14 0594. De registratie gebeurt in het gemeentehuis in Leek of Zuidhorn. Deze registratie is ook nodig voor het verkrijgen van leefgeld.Vluchtelingen op een gemeentelijke opvanglocatie worden geregistreerd op de opvanglocatie. De medewerkers van  inwonerszaken komen daarvoor naar de opvanglocatie.
Rode Kruis
WhatsApp-hulplijn voor vluchtelingen uit Oekraïne 06 48 15 80 53. Hebt u als vluchteling uit Oekraïne een vraag? Stel uw vraag in het Oekraïens of Engels viaWhatsApp en ontvang in de taal waarin het bericht is gestuurd een antwoord.
Nederlandstalige telefonische ‘Informatielijn Oekraïne
De Informatielijn Oekraïne van het Rode Kruis is opengesteld voor hulpvragers en hulpaanbieders aan vluchtelingen uit Oekraïne die vragen hebben in het Nederlands. De Informatielijn Oekraïne is op werkdagen tussen 9.00 en 21.00 uur bereikbaar via 070 44 55 888
Taalondersteuning
Voor ondersteuning bij taal kunt u de GlobalTalk &WelcomeApp voor toegang tot een taal-ondersteuner in het Oekraïens downloaden met één druk op de Join!
Telefoon
Voor Oekraïense vluchtelingen is er de mogelijkheid een Simkaart aan te vragen vanVodafone. Op de website van het Rode Kruis staat hoe: http://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/hoeoekraiense-vluchtelingen-via-het-rode-kruis-aan-simkaarten-komen.
Verzekeringen
Voor wettelijke aansprakelijkheid zijn alle vluchtelingen in onze gemeentelijke opvanglocaties meeverzekerd op de polis van de gemeente. De voertuigen zijn daarvan uitgesloten.Wilt u meer weten over de verzekering van voertuigen, kijkt u dan op de site van de Bond voor Verzekeraars (http://www.verzekeraars.nl). En heeft u vragen over de ziektekostenverzekering kijkt u dan op de site van het CAK (http://www.hetcak.nl) bij vergoeding van zorg aan onverzekerde Oekraïense vluchtelingen) en de op pagina over de subsidieregeling medisch noodzakelijke hulp aan onverzekerden.
Vragen van vluchtelingen
Voor de vluchtelingen uit Oekraïne is een landelijke speciale website geopend waar steeds de meest recente informatie voor hen in verschillende talen wordt vermeld: http://www.refugeehelp.com
Vrijwilligerswerk en initiatieven
Wilt u iets doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne, dan kunt u dit doorgeven aan Sociaal Werk De Schans. Zij coördineren initiatieven en vrijwilligerswerk. Mailt u dan naar: oekraine@sociaalwerkdeschans.nl De mails worden dagelijks gelezen en er wordt binnen drie werkdagen gereageerd.
Contactgegevens gemeente
De contactgegevens van de gemeente voor vragen over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne zijn: Mail oekraïne@westerkwartier.nl.Telefoon 14 0594 of (0594) 55 15 51. 
Spreekuren SociaalWerk De Schans enVluchtelingenWerk
SociaalWerk De Schans enVluchtelingenWerk houden spreekuur in de opvanglocaties. De spreekuren zijn
Locatie Legolaan 1c, Grootegast Dinsdag: 13.00 - 15.00 uur VluchtelingenWerk / Donderdag: 11.00 - 13.00 uur De Schans
Locatie Sebaldeburen Donderdag: 11.00 - 13.00 uur VluchtelingenWerk / en De Schans
Locatie De Schans Zuidhorn
Maandag: 10.00 - 12.00 uur VluchtelingenWerk
Woensdag: 14.00 -16.00 uur VluchtelingenWerk (speciaal voor inwoners met vragen over(de opvang van) Oekraïne(rs).
Donderdag: 9.30 - 11.00 uur De Schans Locatie De Schans Grootegast
Donderdag: 13.00 - 15.00 uur De Schans
Donderdag: 14.00 - 16.00 uur VluchtelingenWerk
Locatie De Schans Leek
Maandag: 9.15 - 11.15 uur De Schans
Donderdag: 10.00 - 12.00 uur De Schans en VluchtelingenWerk
Locatie De Schans Marum
Dinsdag: 10.00 - 12.30 uur VluchtelingenWerk
Dinsdag: 11.00 - 13.00 uur De Schans
Links
De site voor vluchtelingen met vragen: http://www.refugeehelp.com
De site voor particuliere opvang van vluchtelingen: http://www.nederlandvoorvluchtelingen.nl
Hulp voor dieren: http://www.hulpvoordierenuitoekraine.nl/nl
CoMensha, landelijk Coördinatiecentrum: http://www.comensha.n

RAADPLEGEN BEKENDMAKINGEN IN UW BUURT
De gemeente publiceert haar officiële bekendmakingen digitaal zoals aangevraagde en verleende vergunningen. Ga naar overuwbuurt.overheid.nl  om deze te vinden.

CONTACTGEGEVENS:
Gemeente Westerkwartier Postbus 100 9350 AC Leek
Tel.:  14 0594  info@westerkwartier.nl http://www.westerkwartier.nl

BEZOEKADRES ZUIDHORN: Hooiweg 9, 9801 AJ Zuidhorn
Overige bezoekadressen: Hoofdstraat 97, Grootegast - Tolberterstraat 66, Leek - Molenstraat 45, Marum

OPENINGSTIJDEN LOCATIE ZUIDHORN
Uitsluitend op afspraak Tel.:  14 0594 / info@westerkwartier.nl
Maandag t/m vrijdag 08.30 - 12.30 uur
Maandagmiddag 13.30 - 16.30 uur
Maandagavond 18.00 - 19.30 uur
Woensdagmiddag 13.30 - 17.30 uur

AFVALWIJZER
» Hier vindt u informatie over de milieuboer, KCA en Milieustraat

INFORMATIEPAGINA GEMIST? 
» Hier vindt u een archief met eerder uitgebrachte pagina’s

  • Oekraine-vluchtelingen
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Kerstmarkt zuidhorn 2019

Winterfair Zuidhorn: aftrap van kerstmarkten seizoen op vrijdag 9 december

08 december 2022    Zuidhorn-nieuws
van 15.00 tot 21.00 uur de kerstsfeer komen proeven in de Hoofdstraat en Overtuinenpassage
Lees verder →
Piety-2

Coby Duisterwinkel en Piety over thema Vriendschap tijdens gedichtendag

08 december 2022    Zuidhorn-nieuws
Een leuke, inspirerende avond met dichters uit de regio én verder weg.
Lees verder →
Ondertekening prestatieafspraken

Ondertekening prestatieafspraken Woonvisie Westerkwartier 2023

08 december 2022    Zuidhorn-nieuws
Partijen zetten in op meer sociale nieuwbouw, vooral in Zuidhorn
Lees verder →
Amnesty

Stilstaan bij de mensenrechten

07 december 2022    Zuidhorn-nieuws
Gemeente Westerkwartier hijst de vlag voor de Dag van de Rechten van de Mens
Lees verder →
 

Gemeentehuis Grootegast vier maanden dicht

07 december 2022    Zuidhorn-nieuws
De locatie Grootegast sluit haar deuren tussen 1 januari en 1 mei 2023. Op 15 maart 2023 kan e wel gestemd worden.
Lees verder →
Militaribeurs

Militaria-beurs in Grootegast

07 december 2022    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Op deze beurs zijn meer dan twintig standhouders aanwezig
Lees verder →