Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Over Vrijheidsmaaltijd, Juni Fietsmaand & Europees Parlementsverkiezing

23 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 23 april 2024
Gemeentehuis-zuidhorn

Deze informatie betreft GEEN officiële publicatie van de gemeente Westerkwartier waaraan u rechten kunt ontlenen. WelkominZuidhorn.nl heeft de informatie wel overgenomen van de officiële publicaties van de gemeente Westerkwartier. Deze officiële publicaties vindt u op http://www.westerkwartier.nl

Vrijheidsmaaltijd voor het eerst in het Veteranenhuis Northbase      
Onder de titel ‘Vrijheid Vier Je Samen’ vieren we de Bevrijdingsdag dit jaar voor het eerst in het Veteranenhuis Northbase in Winschoten met een Vrijheidsmaaltijd. Vrijheidsmaaltijd is een landelijk initiatief van Nationaal Comité 4 en 5 mei dat al sinds 2012 bestaat. Het doel is hiervan is door heel Nederland met behulp van deze maaltijden mensen met elkaar te verbinden binnen het thema vrijheid. Northbase opende zijn deuren half september vorig jaar en is hiermee het enige Veteranenhuis(*) in de twee provinciën Groningen en Friesland dat erkend is door het landelijk overkoepelend orgaan Veteranen Ontmoeting Centra (VOC). 
Dat de vrijheid in het Veteranenhuis wordt gevierd behoeft geen uitleg. Als geen ander weten veteranen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Zij hebben immers in het verleden daarvoor moeten vechten, zodat anderen in vrijheid kunnen leven.
De Vrijheidsmaaltijd in de vorm van een brunch vindt plaats op 5 mei 2024 van 11:00 tot 14:00 uur in het veteranenhuis Northbase aan de Blijhamsterstraat 11A, 9671 AS in Winschoten (GR), met een inloop en uitloop van 30 minuten.
We nodigen alle veteranen, overige (ex-)geüniformeerden en alle belangstellenden van harte uit om de vrijheid met elkaar te vieren, onder het genot van een uitgebreide broodmaaltijd met de Vrijheidssoep(**) en een goed gesprek.
Deelname is geheel gratis voor iedereen. 
(*) Er zijn in totaal 38 erkende Veteranenhuizen in heel Nederland 
(**) De Vrijheidssoep is veganistisch en past in een gluten- en lactosevrij dieet

Welkom bij Juni Fietsmaand 2024 in het Westerkwartier
Blijf actief en veilig op de fiets met Doortrappen In juni staat veilig fietsen centraal in het Westerkwartier. Samen zorgen we ervoor dat iedereen, ongeacht de leeftijd, veilig en met plezier kan blijven fietsen. Ontdek en geniet van drie fantastische fietsactiviteiten Deze activiteiten zijn speciaal ontworpen om actief en veilig te blijven op de fiets. 
 Driewiel-/Duofiets Ontdekdag: Ontdek de wereld van driewielfietsen! Deze fietsen bieden stabiliteit en comfort. Ideaal voor wie niet zo zeker is op een gewone fiets.
Kom langs en ervaar zelf hoe het is om zonder zorgen te fietsen. Ook bieden we duofietsen aan. Perfect voor partners die samen willen blijven fietsen. 
 Stevig op de Pedalen Bijeenkomsten: Leer alles over veilig fietsen tijdens onze informele bijeenkomsten. Ontvang handige tips en adviezen om zelfverzekerd en veilig de weg op te gaan. Deze bijeenkomsten vinden op twee verschillende dagen plaats. Zo kun je zelf kiezen welke dag jou het beste uitkomt. Daarnaast gaan we aan de slag met simpele oefeningen om fit te blijven op de fiets. Doe mee en blijf genieten van het fietsen. 
 Doortrappen, Grappen en Happen: Doe mee aan een gezellige fietstocht. We vertrekken vanaf verschillende locaties en fietsen gezamenlijk naar een lunchplek. Hier kun je meedoen aan een pubquiz over verkeersveiligheid. Je kunt er ook voor kiezen om op eigen gelegenheid naar de lunchlocatie te fietsen. Na de lunch kun je zelfstandig naar huis fietsen of samen met anderen de route vervolgen. Kies de activiteit die het beste bij jou past en doe mee. Lukt het niet om aan te sluiten bij een van deze activiteiten? Dan biedt Sociaal Werk De Schans het hele jaar door ondersteuning op het gebied van veilig fietsen. 
Heb je vragen en/of wil je je aanmelden voor één of meer activiteit(en)? 
Stuur dan een mail naar activiteiten@sociaalwerkdeschans.nl of bel naar 0594 - 745 620. 
Meer weten? Kijk voor meer informatie over de campagne Doortrappen op www.doortrappengroningen.nl

Aankondiging raadsoverleggen woensdag 24 april
Op woensdag 24 april vergadert de raad in twee raadsoverleggen. Raadsoverleg 1 begint 17.30 uur en raadsoverleg 2 begint om 19.30 uur. Inwoners en geïnteresseerden zijn van harte welkom om de vergadering bij te wonen. De vergadering is live te volgen. Bekijk de vergadering, complete agenda en de stukken op westerkwartier.bestuurlijkeinformatie.nl. 
Agenda: 
Raadsoverleg 1 Raadszaal 
 Presentatie van de werkwijze van het onderzoek huisvesting 
Raadsoverleg 2 Trouwzaal 
 Vaststellen facetbestemmingsplan ‘karakteristieke objecten gemeente’ 
 Onderzoeksagenda 2024-2025 
 Dorpshuizenbeleid: Toevoeging dorpshuis Vrijzinnig gebouw te Opende en wijzigingen 
 Aanwijsbesluit Functionaris Gegevensbescherming 
 Wijziging Winkeltijdenverordening 
Inspreken? 
Het is mogelijk om in te spreken om in te spreken bij het raadsoverleg. Als u wilt inspreken dan kunt u contact opnemen met de griffie via griffie@westerkwartier.nl 

Meldpunt discriminatie Westerkwartier
Iedereen die in de gemeente woont en zich gediscrimineerd voelt of met discriminatie te maken heeft kan terecht bij het meldpunt voor hulp. Het meldpunt wordt bemenst door Irma van Beek. 
Contact 
U kunt contact opnemen met Irma voor: 
• een luisterend oor; 
• bemiddeling, doorverwijzing en zo nodig hulp bij het doen van aangifte bij de politie; 
• ondersteuning bij het nemen van andere stappen. 
Bereikbaarheid 
Irma is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag. Zij beantwoordt dagelijks haar mail en als het nodig is, komt zij bij u thuis langs om uw verhaal te horen. 
U kunt Irma bereiken via: 
• telefoonnummer: 06 53 80 08 11 
• e-mailadres: antidiscriminatie@westerkwartier.nl 
Meer informatie www.westerkwartier.nl/meldpunt-discriminatie

Binnenkort ontvangt u uw stempas voor de Europees Parlementsverkiezing 2024
Stempas 
Iedereen die mag stemmen en op 23 april 2024 ingeschreven stond in de gemeente Westerkwartier, ontvangt uiterlijk 23 mei de stempas. Deze stempas heeft u nodig om te kunnen stemmen. Voor het stembureau is uw stempas het bewijs dat u uw stem nog niet bij een ander stembureau heeft uitgebracht. 
Stempas kwijt of niet ontvangen 
Heeft u geen stempas ontvangen of bent u de stempas kwijt? Dan zijn er drie mogelijkheden om een nieuwe stempas te krijgen. 
 Digitaal een nieuwe stempas aanvragen Als u beschikt over een DigiD-code kunt u vanaf halverwege mei op westerkwartier.nl/verkiezingen een nieuwe stempas aanvragen. Wilt u een vervangende stempas aanvragen via de website dan kan dit tot maandag 3 juni, 17.00 uur. 
 Persoonlijk aanvragen in gemeentehuis U kunt tot uiterlijk woensdag 5 juni, 12.00 uur persoonlijk een vervangende stempas aanvragen bij de balies inwonerszaken op de locaties Leek en Zuidhorn van de gemeente Westerkwartier. Ontvangt u alsnog uw ‘oude’ stempas, of u vindt deze terug, dan kunt u daarmee niet meer stemmen. Dit kan alleen met de nieuwe stempas. 
 Verzoek per e-mail of brief Uw schriftelijke verzoek om een vervangende stempas moet de gemeente uiterlijk op maandag 3 juni 2024 hebben ontvangen. Dit kan door het formulier Model J 8 Verzoek om een vervangende stempas in te vullen en te mailen naar verkiezingen@westerkwartier.nl of het formulier per post te sturen naar de gemeente Westerkwartier, t.a.v. Team Inwonerszaken, Postbus 100, 9350 AC Leek. 
Houdt u er rekening mee dat de stempas per post moet worden verzonden. Als u uw verzoek op een laat moment indient, kan de gemeente niet garanderen dat u uw stem-pas op tijd ontvangt. 
Legitimatiebewijs verloren of gestolen? 
Dan mag het stembureau uw identiteit vaststellen aan de hand van een kopie van de verklaring van vermissing, in combinatie met een document waar uw naam en foto op staan, bijvoorbeeld een OV-abonnement      
Ergens anders stemmen (kiezerspas) 
Kiezerspas 
Een kiezerspas vraagt u aan als u niet binnen de gemeente Westerkwartier wilt gaan stemmen. Met een kiezerspas kunt u in alle gemeenten in Nederland stemmen. 
Schriftelijk aanvragen 
U kunt tot maandag 3 juni 2024 een kiezerspas aanvragen. Het aanvraagformulier (model K6) kunt u downloaden via westerkwartier.nl/verkiezingen. Mail uw aanvraag naar inwonerszaken@westerkwartier.nl of stuur uw aanvraag naar: Gemeente Westerkwartier Inwonerszaken Postbus 100 9300 AC LEEK Persoonlijk aanvragen 
U kunt tot woensdag 5 juni 2024, 12.00 uur persoonlijk een kiezerspas aanvragen bij inwonerszaken op de locaties Leek of Zuidhorn tijdens de openingstijden.

Raadplegen bekendmakingen in uw buurt
De gemeente publiceert haar officiële bekendmakingen digitaal zoals aangevraagde en verleende vergunningen. Ga naar overuwbuurt.overheid.nl  om deze te vinden.

Overzicht stremmingen
http://www.westerkwartier.nl/wegwerkzaamheden

Contactgegevens:
Gemeente Westerkwartier Postbus 100 9350 AC Leek
Tel.:  14 0594  info@westerkwartier.nl http://www.westerkwartier.nl

BEZOEKADRES ZUIDHORN: Hooiweg 9, 9801 AJ Zuidhorn
Overige bezoekadressen: Hoofdstraat 97, Grootegast - Tolberterstraat 66, Leek - Molenstraat 45, Marum

OPENINGSTIJDEN LOCATIE ZUIDHORN
Uitsluitend op afspraak Tel.:  14 0594 / info@westerkwartier.nl
Maandag t/m vrijdag 08.00 - 17.00 uur
Maandagavond 18.00 - 19.30 uur
 

AFVALWIJZER
» Hier vindt u informatie over de milieuboer, KCA en Milieustraat

INFORMATIEPAGINA GEMIST?
» Hier vindt u een archief met eerder uitgebrachte pagina’s

  • Fietsmaand
  • Uitnodiging
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Jeroen en jeroen

3e Single Jeroen Oosterhof

17 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Na, Op deze mooie dag en Laat de glazen klinken
Lees verder →
Nicole puutvol

Puut start in Zuidhorn

17 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Winkel in tweedehands (kinder) kleding mooie aanvulling winkelaanbod
Lees verder →
Busstation (2)

P10 blij met de aandacht voor de regio

17 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
aandacht hard nodig om de neerwaartse spiraal van verschraling in landelijke gebieden te stoppen
Lees verder →
Jazz te gast 010 (12)

Groninger cultuurprijzen 2024 zoekt kandidaten

16 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
De prijzen zijn bedoeld voor personen, instellingen of groepen die een bijzondere bijdrage leveren aan het culturele landschap
Lees verder →
 

Definitief ontwerp nieuwbouw Lauwers College bekend

16 mei 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Op 4 juni vindt een inloopbijeenkomst plaats
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over passende zorgverzekering, Juni Fietsmaand & Summerproat

14 mei 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 14 mei 2024
Lees verder →