Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Over Stemmen, problemen met uw buren, & informatiebijeenkomst

21 november 2023    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 21 november 2023
Gemeentehuis-zuidhorn

Deze informatie betreft GEEN officiële publicatie van de gemeente Westerkwartier waaraan u rechten kunt ontlenen. WelkominZuidhorn.nl heeft de informatie wel overgenomen van de officiële publicaties van de gemeente Westerkwartier. Deze officiële publicaties vindt u op http://www.westerkwartier.nl

Raadplegen bekendmakingen in uw buurt
De gemeente publiceert haar officiële bekendmakingen digitaal zoals aangevraagde en verleende vergunningen. Ga naar overuwbuurt.overheid.nl  om deze te vinden.

Tweede Kamerverkiezingen 2023
Breng morgen uw stem uit! Woensdag 22 november stemmen we voor de Tweede Kamer. Vergeet uw stempas en ID-bewijs niet! Meer weten? Kijk op westerkwartier.nl/verkiezingen

Uitnodiging informatiebijeenkomst woonplan Grijpskerk
Het concept woonplan Grijpskerk is klaar. Tijdens een informatiebijeenkomst informeren we u graag over het woonplan van uw dorp. U bent van harte welkom. Wanneer en waar is de bijeenkomst over het woonplan Grijpskerk? 
 Maandag 4 december van 19.30 - 22.00 uur 
 Locatie: de Nieuwe Wierde, Burmanniastraat 1, Grijpskerk 
Waarom een bijeenkomst? 
Het woonplan wat er nu ligt, is nog een concept. Tijdens de bijeenkomst krijgt u uitleg over het concept en kunt u vragen stellen. We horen graag wat u ervan vindt. 
Aangepast programma 
Het programma is aangepast. De Dorpsraad begint met de presentatie van de resultaten van de enquête. 
19.30 uur inloop 
19.45 uur presentatie Dorpsraad over enquête 
20.15 uur presentatie gemeente over concept woonplan 
20.30 uur vragen 
U kunt het concept woonplan Grijpskerk bekijken op onze site www.westerkwartier.nl/woonplannen 
Hoe kan ik reageren? 
Uw reactie op het concept woonplan kunt u mailen naar woonplannenperdorp@westerkwartier.nl. Dit kan tot 11 januari 2023. 
Heeft u nog vragen? Stuurt u dan een mail naar woonplannenperdorp@westerkwartier.nl t.a.v. Marjolein van Schoonhoven

Heeft u problemen met uw buren? Buurtbemiddeling kan helpen! 
Ergernissen, conflicten, ruzies? Als u er zelf niet uitkomt met uw buren, kan buurtbemiddeling een rol spelen bij het vinden van een oplossing. 
 Buurtbemiddeling is gratis en succesvol. Bijna 70% van de conflicten tussen buren wordt opgelost. 
 Buurtbemiddeling is onpartijdig en onafhankelijk. 
 Buurtbemiddeling is vrijwillig. De bemiddelaars helpen beide buren bij het gezamenlijk vinden van een oplossing. 
Voor wie is buurtbemiddeling? 
Iedereen die woont in gemeente Westerkwartier en een conflict met zijn buren of buurtgenoten wil oplossen kan zich aanmelden bij Buurtbemiddeling. Ook instanties zoals woningcorporaties, politie en maatschappelijk werk kunnen een beroep op buurtbemiddeling doen. Buurtbemiddeling wordt uitgevoerd in opdracht van gemeente Westerkwartier. 
Aanmelden voor buurtbemiddeling, of zelf buurtbemiddelaar worden? 
Neem contact op met coördinator Sabine Snellen van Vollenhoven. Bel 06-53814528 of stuur een e-mail naar s.snellenvanvollenhoven@werkpro.nl

Kennissessie (bouw)ondernemers 
Woensdag 15 november organiseerden we een kennissessie over de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor bouwondernemers. Zo'n 130 (bouw) ondernemers uit de gemeente en omgeving waren hierbij aanwezig. Zij werden door deskundigen uit de bouwwereld bijgepraat over de veranderingen, die de nieuwe wet met zich meebrengt. En wat de gevolgen daarvan zijn voor de ondernemers, hun bedrijf en manier van werken. 
Wethouder Hans Haze: “Zowel voor de bouwondernemers als voor de gemeente, wordt het een hele uitdaging om te werken met de nieuwe Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging. Naast een verandering in wetgeving is het ook een belangrijke cultuurverandering. In het tweede kwartaal van 2024 organiseren we een vervolgbijeenkomst voor de (bouw)ondernemers.”

Aankondiging raadsoverleggen woensdag 29 november 
Op woensdag 29 november worden er twee raadsoverleggen gehouden. De vergaderingen beginnen om 19.30 uur. Inwoners en geïnteresseerden zijn van harte welkom om de vergaderingen bij te wonen. De vergaderingen zijn live te volgen. Bekijk de vergaderingen, complete agenda en de stukken op westerkwartier.bestuurlijkeinformatie.nl
Agenda raadsoverleg 1: Raadszaal 
 juridisch-technische aanpassing van de APV aan de omgevingswet; 
 integraal Veiligheidsbeleid 2024-2027; 
 raadsbrief evaluatie evenementenbeleid en raadsactiviteit; 
 aanvraag omgevingsvergunning en ontwerpbestemmingsplan ‘Oostergast-Noorder- licht’; 
 Wet voorkeursrecht gemeente Tolbertervaart en Oostergast; 
 vaststellen bestemmingsplan Leek-van Panhuyslaan 14 en 16; 
 aanpassing verordening afvoer hemel- en grondwater. 
Agenda raadsoverleg 2: Trouwzaal 
 nieuwe statuten stichting Quadraten; 
 onderwijshuisvestingsprogramma 2024; 
 budgetoverhevelingen, septembercirculaire 2023 en overige wijzigen; 
 belastingverordeningen 2024; 
 aanpassing verordening en huishoudelijk reglement Adviesraad Sociaal Domein Westerkwartier; 
 dierenwelzijnsnota Westerkwartier. 
Inspreken? 
Het is mogelijk om in te spreken bij de raadsoverleggen. Als u wilt inspreken dan kunt u contact opnemen met de griffie via griffie@westerkwartier

Inloopbijeenkomst aanplanting bos Marum
Prolander is namens de provincie Groningen van plan om op twee locaties in Marum bos aan te planten. De locaties zijn ter hoogte van het bestaande Haarsterbos en nabij het Rouwcentrum Marum. Graag nodigen wij u uit voor een inloopbijeenkomst waarin Prolander de plannen toelicht. Deze vindt plaats op 23 november tussen 17.00 - 20.00 uur in zalencentrum het Kruispunt aan de Kruisweg 32 te Marum. U bent van harte welkom om tussen 17.00 - 20.00 uur binnen te lopen

Jur Engels krijgt Gouden Fakkelspeld 
Op donderdag 9 november kreeg Jur Engels de Gouden Fakkelspeld uitgereikt door burgemeester Ard van der Tuuk. Deze gouden speld is een unieke uitgave van de vrijheid-pin van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De speld wordt bij bijzondere gelegenheden uitgereikt aan personen als onderscheiding voor hun bijdrage en inspanningen om het gedachtegoed van 4 en 5 mei levend te houden.                                                                                 
Een bestuurslid waarmee het 4 mei-comité zich in de handen mocht knijpen Jur Engels nam eerder dit jaar na 35 jaar afscheid van het 4 mei-comité in Leek. Hij stond aan de wieg van het comité en heeft zich er al die jaren vrijwillig en met hart en ziel voor ingezet. Jur organiseerde de dodenherdenking op 4 mei en festiviteiten op 5 mei. Binnen het 4 mei-comité was hij degene met de contacten. Jur legde met alles en iedereen contact om 4 en 5 mei vlotjes en in gezamenlijkheid, in verbinding met anderen te laten plaatsvinden. Hij was zoals zijn oud-collega’s bij het 4 Mei-comité aangeven de regelaar, de stille kracht, de steunpilaar en hoeksteen van het comité. Hij zorgde voor rust en vertrouwen en wist “alle onzichtbare touwtjes op fijne wijze te gebruiken. Elke vereniging zou zich in de handen knijpen met Jur als bestuurslid.” 
Gouden Fakkelspeld als blijk van waardering 
Zijn oud-collega’s wilden Jur graag bedanken voor zijn inzet en vroegen daarom het Nationaal Comité 4 en 5 mei naar de mogelijkheden hiervoor. Het Nationaal Comité oordeelde dat zijn verdiensten de Gouden Fakkelspeld meer dan waard zijn. Daarom kreeg Jur deze bijzondere onderscheiding donderdag 9 november uitgereikt.

Kies een zorgverzekering die bij u past
Het is weer mogelijk om van zorgverzekering te wisselen. Maar welke zorgverzekering past nou het beste bij uw situatie? De goedkoopste óf duurste verzekering hoeft niet de best passende te zijn voor u. 
Online hulp bij kiezen 
U kunt hulp krijgen bij de keuze voor de best passende zorg- verzekering. Dit kan via een vragenlijst op zorgadvies.devoorzieningenwijzer.nl of scan de QR-code. U krijgt een advies over de zorgverzekering die voor u het beste is. Daarin wordt ook de keuze voor onze gemeentepolis meegenomen. Heeft u hulp nodig bij het invullen? Loop dan binnen bij de inloopspreekuren van Sociaal Werk de Schans of neem telefonisch contact op met Humanitas of Schuldhulpmaatje. Zij komen dan bij u thuis. Heeft u zorgen over geld, regelingen, administratie of schulden?
Of bent u te laat met het betalen van de premie van uw zorgverzekering? Dan is het vaak nog niet mogelijk om over te stappen. Gemeente Westerkwartier biedt samen met andere organisaties hulp aan om deze zorgen op te lossen. Kijk op westerkwartier.nl/geldzorgen voor meer informatie

Overzicht stremmingen
http://www.westerkwartier.nl/wegwerkzaamheden

Contactgegevens:
Gemeente Westerkwartier Postbus 100 9350 AC Leek
Tel.:  14 0594  info@westerkwartier.nl http://www.westerkwartier.nl

BEZOEKADRES ZUIDHORN: Hooiweg 9, 9801 AJ Zuidhorn
Overige bezoekadressen: Hoofdstraat 97, Grootegast - Tolberterstraat 66, Leek - Molenstraat 45, Marum

OPENINGSTIJDEN LOCATIE ZUIDHORN
Uitsluitend op afspraak Tel.:  14 0594 / info@westerkwartier.nl
Maandag t/m vrijdag 08.30 - 12.30 uur
Maandagmiddag 13.30 - 16.30 uur
Maandagavond 18.00 - 19.30 uur
Woensdagmiddag 13.30 - 17.30 uur

AFVALWIJZER
» Hier vindt u informatie over de milieuboer, KCA en Milieustraat

INFORMATIEPAGINA GEMIST? 
» Hier vindt u een archief met eerder uitgebrachte pagina’s

  • Stemmen
  • Kennissessie bijeenkomst
  • Jur engels fakkelspeld
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Avishai cohen foto sam harfouche

Jazz te Gast 2024 met toppers Avishai Cohen en Tijn Wiebenga

01 december 2023    Zuidhorn-nieuws
Bekend gemaakt tijdens info avond
Lees verder →
Ftc robotwedstrijd

Pretty Smart Robotics haalt FTC robotwedstrijd naar Westerkwartier

01 december 2023    Zuidhorn-nieuws
Eerste "thuiswedstrijd" voor Noordelijke teams
Lees verder →
Overhandiging kunstwerk marijke-001

Voor de feestdagen kunst in huis dankzij Etalageroute Zuidhorn

30 november 2023    Zuidhorn-nieuws
Marijke Buijs en C.G. van den Bos-van Oostveen vallen in de prijzen
Lees verder →
Smartphone

Hoe kies je de telefoon die bij je past?

30 november 2023    Zuidhorn-nieuws
Lees verder →
Flower power quiz bart (5)

Bart zet mooi programma neer met Flower Power Quiz

28 november 2023    Zuidhorn-nieuws - fotos
Live band goede aanvulling op de energieke presentatie
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over wijziging afvalophaaldag, Kindpakket & bestuursfunctie CCZ

28 november 2023    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 26 november 2023
Lees verder →