Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Over platform toegankelijk Westerkwartier en wijzigingen inzameling afval

14 januari 2020    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 14 januari 2020
Gemeentehuis-zuidhorn

Deze informatie betreft GEEN officiële publicatie van de gemeente Westerkwartier waaraan u rechten kunt ontlenen. WelkominZuidhorn.nl heeft de informatie wel overgenomen van de officiële publicaties van de gemeente Westerkwartier. Deze officiële publicaties vindt u op http://www.westerkwartier.nl

PLATFORM TOEGANKELIJK WESTERKWARTIER ZOEKT NIEUWE LEDEN
Het Platform Toegankelijk Westerkwartier zoekt nieuwe leden die mee willen denken over de toegankelijkheid van de gemeente Westerkwartier. Het platform is een enthousiaste club vrijwilligers, die zich bezighoudt met toegankelijkheid in de meest brede zin van het woord. Zoals de toegankelijkheid in en rondom een dorp, van de trein- en busstations of andere openbare voorzieningen en gebouwen. Maar ook bijvoorbeeld met begrijpelijke teksten op de website van de gemeente of in haar formulieren.
Het Platform is actief in heel het Westerkwartier. We zijn op zoek naar inwoners die zich vooral richten op de toegankelijkheid van Zuidhorn, Grootegast, gebied Middag en Marum. 
Informatie of interesse? 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jorine Steigenga van het platform, via e-mail j.a.steigenga@gmail.com Telefonisch mag ook via 06-12 22 77 75.

WIJZIGINGEN INZAMELING AFVAL
De wijzigingen die per 1 januari 2020 zijn doorgevoerd in de inzameling van het afval hebben voor onduidelijkheid en vele reacties gezorgd. Met ingang van het nieuwe jaar zijn de routes die de auto’s van de reinigingsdienst en milieuboer rijden gewijzigd. De veranderingen zijn het grootst in Ezinge, Feerwerd en Garnwerd (gebied Middag) en de voormalige gemeente Leek. Omdat we de voor 2020 benodigde contracten pas in een laat stadium konden afsluiten, is de communicatie hierover summier geweest. Om meer duidelijkheid te geven over de wijzigingen leggen we hieronder een ander uit. 
Gebied Middag 
Vooral voor de inwoners van het gebied Middag, voorheen onderdeel van de gemeente Winsum zijn de veranderingen het grootst. De inwoners van Middag kunnen per 1 januari ook hun afval, brongescheiden aanbieden aan de  milieuboer. De inwoners hebben hierover eind 2019 een brief ontvangen, waarin we de wijzigingen hebben aangegeven. Hierbij waren ook een aantal milieuzakken en een kledingzak bijgevoegd. Aanvullend hebben we een flyer met informatie over de afvalinzameling gemaakt. Deze flyer is huis- aan-huis bezorgd in het gebied Middag. 
Voormalige gemeente Leek 
Voor de inwoners van de voormalige gemeente Leek is er ook een en ander veranderd. Hier werd rest- en gft afval en de brongescheiden stromen in één route ingezameld en dat is per 1 januari niet meer het geval. Er zijn nu net als in de rest van het Westerkwartier twee inzamelaars, één voor het rest- en gftafval en één voor de bron gescheiden stromen. Dit betekent dat de inwoners van de voormalige gemeente Leek, net als de inwoners van de voormalige gemeenten Grootegast, Marum en Zuidhorn, het afval op verschillende dagen moeten aanbieden. De meest actuele informatie staat vermeld in de afvalkalender op http://www.westerkwartier.nl/afvalkalender
Op verzoek kunt u een uitdraai aanvragen. Voor meerdere adressen in Leek en Tolbert leverde de overgang problemen op, omdat in de overgang tussen de oude en nieuwe inzamelaar een aantal feestdagen zat, waardoor het restafval een langere periode niet werd ingezameld. Deze inwoners hebben we een brief gestuurd en hier is eenmalig een extra inzamelronde voor gereden. 
Meer informatie 
Als u meer wilt weten of nog vragen hebt, kunt u kijken op de website http://www.westerkwartier.nl of neemt u gerust contact op met de gemeente. We zijn bereikbaar via telefoonnummer 14 0594. Wilt u per e-mail reageren, dan kan dat via het volgende e-mailadres: info@westerkwartier.nl

KAPMELDINGEN
Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende melding heeft ontvangen voor het kappen van: 
• 1 berk, 1 conifeer aan de Wester-Waarddijk 13 te Pieterzijl 
De melding ligt vanaf nu twee weken ter inzage bij de balie van het gemeentehuis, locatie Zuidhorn, Hooiweg 9. Binnen deze termijn kunnen belanghebbenden hun zienswijze, bij voorkeur schriftelijk, kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier. 
Op basis van de nog geldende APV van de voormalige gemeente Zuidhorn moeten de kapmeldingen die betrekking hebben op het grondgebied van de voormalige gemeente Zuidhorn nog in de krant gepubliceerd worden.

UITNODIGING RAADSAVOND 15 JANUARI
U bent van harte welkom tijdens de raadsavond op woensdag 15 januari. Deze avond begint om 19.30 uur in Zuidhorn (Hooiweg 9). Tijdens dit raadsoverleg staat onder andere het Veiligheidsbeleidsplan 2020-2023 op de agenda. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om de vergadering te bezoeken dan kunt u het raadsoverleg ook volgen via de livestream via http://www.westerkwartier.nl/raadsvergaderingen
De agenda en de stukken voor deze vergadering vindt u digitaal via http://www.westerkwartier.nl/raadsvergaderingen We hopen u de 15e te mogen begroeten!

WORKSHOPS ERVEN & TUINEN WESTERKWARTIER
Woont u in het buitengebied van het Westerkwartier en wilt u aan de slag met uw erf of tuin? Dan kunt u zich aanmelden voor een workshop bij u in de buurt. Na het volgen van de workshop kunt u gebruik maken van subsidie voor streekeigen beplanting, bijen- en vlinderplanten en snoeiwerkzaamheden. 
Workshop Snoeien Fruitbomen 
De workshop bestaat uit een theorieavond, twee praktijkochtenden en aansluitend een tuinadvies bij u thuis. 
Data en locaties 
Opende, Theetuin Blotevoetenhof Maandag 20 januari van 19.30 – 22.00 uur, zaterdag 25 januari van 9.30 – 12.30 uur en zaterdag 1 februari van 9.30 – 12.30 uur.  
Workshop Inrichten en Onderhoud Erf & Tuin 
Wilt u streekeigen beplanting in uw tuin, advies over het onderhoud en uw erf of tuin nog natuurvriendelijker maken? De workshop bestaat uit een theorieavond, excursie- en praktijkmiddag en aansluitend een tuinadvies bij u thuis.
Data en locaties 
Nuis, Coendersborg  Donderdag 30 januari 19.30 – 22.00 uur, zaterdag 1 februari excursie van 13.00 – 16.00 uur, zaterdag 29 februari praktijk van 13.00 – 16.00 uur. 
U kunt zich aanmelden via de website http://www.erven-tuinenwesterkwartier.nl of contact opnemen met Stieneke van der Wal, telefoonnummer 06 - 83 972 103, mail info@hetnoordererf.nl 
De kosten zijn € 75,- per persoon voor de workshop inclusief cursusmap en aansluitend het tuinadvies. De subsidie op beplanting en het snoeien van fruitbomen is 50%.

RAADPLEGEN BEKENDMAKINGEN IN UW BUURT
De gemeente publiceert haar officiële bekendmakingen digitaal zoals aangevraagde en verleende vergunningen. Ga naar overuwbuurt.overheid.nl  om deze te vinden.

CONTACTGEGEVENS:
Gemeente Westerkwartier Postbus 100 9350 AC Leek
Tel.:  14 0594  info@westerkwartier.nl http://www.westerkwartier.nl

BEZOEKADRES ZUIDHORN: Hooiweg 9, 9801 AJ Zuidhorn
Overige bezoekadressen: Hoofdstraat 97, Grootegast - Tolberterstraat 66, Leek - Molenstraat 45, Marum

OPENINGSTIJDEN LOCATIE ZUIDHORN
Uitsluitend op afspraak Tel.:  14 0594 / info@westerkwartier.nl
Maandag t/m vrijdag 08.30 - 12.30 uur
Maandagmiddag 13.30 - 16.30 uur
Maandagavond 18.00 - 19.30 uur
Woensdagmiddag 13.30 - 17.30 uur

OPENINGSTIJDEN DEPOT KLEIN CHEMISCH AFVAL
Werkplaats Transportweg 2, Noordhorn
Maandag 18.30 - 19.30 uur Woensdag 13.00 - 15.00 uur

INFORMATIEPAGINA GEMIST?
» Hier vindt u een archief met eerder uitgebrachte pagina’s

  • Gemeenteapp
  • Gemeentenieuws
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Hielke westra wh

Nog steeds onduidelijkheid over tijdelijke huisvesting van Lauwers College in Grijpskerk

18 september 2020    Zuidhorn-nieuws
Nieuwbouw voor het Lauwers College zit er voorlopig niet in
Lees verder →
Papagaai (1)

Als u ’s avonds gefluit hoort in de Oostergast, dan is dat Tommie

16 september 2020    Zuidhorn-nieuws - fotos
Dierenweide blij met Tamme Tommie uit Kollum
Lees verder →
Steenbreek-frank-meester (6)

Westerkwartier minder dan gemiddeld versteend maar kan altijd beter

16 september 2020    Zuidhorn-nieuws
Gemiddelde Verstening tuinen 36,7% Westerkwartier 24,7 % Wassenaar 9,5%
Lees verder →
College gemeente westerkwartier-2019-tuuk

College blijft structureel ruimte bieden aan De Schutse

16 september 2020    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Komende jaren belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van de inwoners in Leek
Lees verder →
Nanningas bos

Nanninga’s Bos: van productiebos naar Natuurbos

16 september 2020    Zuidhorn-nieuws - fotos
Stephan Oosterbaan maakte er een video over
Lees verder →
Bloed afname pixabay

Certe hervat bloedafname in Grijpskerk op een nieuwe locatie

16 september 2020    Zuidhorn-nieuws
Tevens verruimt Certe openingstijden in Zuidhorn
Lees verder →