Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Over De gemeentepolis, Burgernet-app en Fijne feestdagen

20 december 2022    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 20 december 2022
Fijne feestdagen

Deze informatie betreft GEEN officiële publicatie van de gemeente Westerkwartier waaraan u rechten kunt ontlenen. WelkominZuidhorn.nl heeft de informatie wel overgenomen van de officiële publicaties van de gemeente Westerkwartier. Deze officiële publicaties vindt u op http://www.westerkwartier.nl

De gemeentepolis: zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen 
Speciaal voor inwoners met een laag inkomen en hoge zorgkosten heeft de gemeente Westerkwartier een zorgverzekering samengesteld. Dit doen wij samen met Menzis en heet de gemeentepolis. Hiermee willen we inwoners helpen goed en betaalbaar verzekerd te zijn. Als inwoner van onze gemeente kunt u hiervan gebruik maken als u een inkomen heeft tot 120% van de bijstandsnorm.
Kijk voor meer informatie op http://www.westerkwartier.nl/gemeentepolis
Lukt het u niet om over te stappen?
Neemt u dan contact op met onze welzijnsorganisatie Sociaal Werk De Schans via telefoonnummer (0594) 745 620. Zij kijken samen met u hoe en waarin zij u kunnen ondersteunen.
Aanmelden
U kunt zich tot en met 31 december 2022 aanmelden. Menzis regelt dan de opzegging van uw huidige zorgverzekering.

Heeft u de Burgernet-app al?
Werk samen met uw gemeente en politie aan veiligheid in uw buurt. Download de Burgernet-app en maak de buurt een stukje veiliger. Want hoe meer mensen deelnemen, hoe sneller een persoon of voertuig wordt gevonden.
Vanaf 1 september 2023 worden er geen SMS of spraakberichten meer verstuurd door Burgernet. De Burgernet berichtgeving vindt dan volledig via de app plaats. https://www.burgernet.nl/app-info

Moet uw milieupuut volgend jaar op een andere dag aan de weg? 
Check hiervoor de afvalkalender of afvalapp
In 2023 wijzigt voor flink aantal inwoners de inzameldag van de milieuboer. Controleer uw inzameldag in de afvalkalender of in de afvalapp. U moet dus misschien even wennen, maar de puut blijven we wekelijks ophalen. Er zijn verschillende redenen voor de milieuboer om de routes aan te passen. De belangrijkste voor u is dat bij pech van een de wagens, uw milieupuut toch wordt opgehaald. Dit komt omdat de routes nu beter op elkaar aansluiten.

Gemeente pakt overlast roeken aan
Op enkele plekken in Leek, Tolbert en Grijpskerk zorgen roeken voor overlast. We willen deze overlast aanpakken. Daarvoor hebben we bureau Witteveen Groenprojecten en Advies uit Dronrijp gevraagd een roekenbeheerplan voor ons te maken. Het plan gaat nu in uitvoering.
Het roekenbeheerplan geeft ons ruimte de roek te bestrijden en te beschermen De roek is een beschermde diersoort. Verjaging vindt alleen plaats op plekken waar de overlast ernstig is. We hebben een roekenbeheerplan laten maken. Dit hebben we besproken met de provincie Groningen. De provincie heeft toestemming gegeven het plan uit te voeren. Dit roekenbeheerplan geeft ons ruimte de overlast te bestrijden en tegelijkertijd de roek te  beschermen. De bewoners van de straten waar overlast is, hebben we betrokken bij het maken van dit plan. Een aantal heeft zich aangemeld als vrijwilliger voor het verjagen.
De eerste maatregel is het verwijderen van roekennesten
De eerste maatregel uit het roekenbeheerplan is het verwijderen van roekennesten op de overlastlocaties in Leek, Tolbert en Grijpskerk. Medewerkers van bureau Witteveen be- ginnen hier deze maand mee. Deze actie zorgt ervoor dat de roek een nieuw nest moetbouwen. Een deel van het nestmateriaal brengen de medewerkers naar locaties waar de roeken verder kunnen nestelen. Dit zijn de zogenoemde beheerlocaties. Roeken ruiken
hun nestmateriaal. Dit is een extra prikkel voor de roeken om zich hier te vestigen.
Vanaf eind januari vindt het verjagen plaats
Vanaf eind januari 2023 verjagen vrijwilligers de roeken op de locaties waar ze overlast veroorzaken. Hiervoor krijgen de vrijwilligers instructies van een ecoloog. Het verjagen gebeurt door de roeken te laten schrikken met knipperende zaklampen. Daarnaast verplaatst Witteveen nesten in aanbouw wekelijks van de overlastlocaties naar de beheerlocaties. Medewerkers van Witteveen houden gedurende het verjagen de bewegingen van de roeken en alle nestlocaties goed in de gaten. Dit gaat door tot de eerste roek een ei heeft gelegd. Het eerste ei is de start van het broedseizoen. Vanaf dat moment is verjagen verboden.
Heeft u vragen?
Neemt u dan contact op met bureau Witteveen via info@witteveenadvies.nl U kunt ook een mail sturen naar roeken@westerkwartier.nl. Heeft u een vraag aan de provincie over de toestemming, dan kunt u contact opnemen met het algemene nummer van de provincie (050-3164911) en vragen naar een medewerker van het team VTH

Wijzigingen openingstijden en afval feestdagen
Openingstijden
u Op donderdag 22 december zijn wij open tot 12.00 uur en tot 14.00 uur telefonisch bereikbaar.
u Op tweede kerstdag (maandag 26 december) zijn wij gesloten.
u De milieustraten zijn ook gesloten op tweede kerstdag (maandag 26 december) en met oud & nieuw (zaterdag 31 december).
Afval
u De route van tweede kerstdag (maandag 26 december) gaat naar zaterdag 24 december. Dit gaat om de route van de milieuboer en de grijze container.
Spoed of crisiszaken
Bij spoed of crisiszaken op het gebied van Jeugd belt u met het algemene nummer, 14 0594. In geval van spoedeisende calamiteiten op het gebied van wegen, riolering, gemeentelijke gebouwen en groen, belt u met het algemene nummer, 14 0594.
Kerstboom
Wilt u van uw oude kerstboompje af? De gemeente haalt in de week van maandag 9 tot en met vrijdag 13 januari de kerstbomen op. Zet de kerstboom op maandag 9 januari voor 07:00 uur aan de weg!
Kijk voor meer informatie op onze website http://www.westerkwartier.nl

Kavel Leeksterveld te koop 
Het gaat om een kavel aan de Potklei te Leek. Deze kavel heeft een oppervlakte van 3.044 m² en wordt via inschrijving aan de hoogste bieder uitgegeven. Voor deze kavel komen bedrijven in aanmerking die een bedrijfspand voor eigen gebruik willen realiseren (eindgebruikers).
Meer informatie over de voorwaarden, mogelijkheden en procedure vindt u op de website van de gemeente Westerkwartier: https://www.westerkwartier.nl/bedrijvenpark-leeksterveld/uitgifteP4

RAADPLEGEN BEKENDMAKINGEN IN UW BUURT
De gemeente publiceert haar officiële bekendmakingen digitaal zoals aangevraagde en verleende vergunningen. Ga naar overuwbuurt.overheid.nl  om deze te vinden.

OVERZICHT STREMMINGEN
www.westerkwartier.nl/wegwerkzaamheden

CONTACTGEGEVENS:
Gemeente Westerkwartier Postbus 100 9350 AC Leek
Tel.:  14 0594  info@westerkwartier.nl http://www.westerkwartier.nl

BEZOEKADRES ZUIDHORN: Hooiweg 9, 9801 AJ Zuidhorn
Overige bezoekadressen: Hoofdstraat 97, Grootegast - Tolberterstraat 66, Leek - Molenstraat 45, Marum

OPENINGSTIJDEN LOCATIE ZUIDHORN
Uitsluitend op afspraak Tel.:  14 0594 / info@westerkwartier.nl
Maandag t/m vrijdag 08.30 - 12.30 uur
Maandagmiddag 13.30 - 16.30 uur
Maandagavond 18.00 - 19.30 uur
Woensdagmiddag 13.30 - 17.30 uur

AFVALWIJZER
» Hier vindt u informatie over de milieuboer, KCA en Milieustraat

INFORMATIEPAGINA GEMIST? 
» Hier vindt u een archief met eerder uitgebrachte pagina’s

  • Gemeentehuis-zuidhorn
  • Vogel roek
  • Verkeersbord 30km
  • Milieupuut-afvalzak
  • Gemeenteinsta
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Parels westerkwartier-visvliet-stella van marketing groningen

Woensdag 29 maart aftrap toeristisch seizoen Westerkwartier

22 maart 2023    Zuidhorn-nieuws
Presentatie nieuwe kinderkaart, uitwisselen foldermateriaal en netwerken
Lees verder →
Huizekleinnienoord

Verkoop gemeentehuis Leek – kans voor nieuwbouw

21 maart 2023    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Gemeentehuis Leek blijft open tot in het voorjaar 2024
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over netwerkbijeenkomst Startende ondernemers, Takkenroute & aftrap toeristisch seizoen

21 maart 2023    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 21 maart 2023
Lees verder →
Laptop-smartphone

De voordelen van een virtueel kantoor

21 maart 2023    Zuidhorn-nieuws
Lees verder →