Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Over Coronavirus, Werkzaamheden tussen Groningen en Leeuwarden

24 maart 2020    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 24 maart 2020
Gemeentehuis-zuidhorn

Deze informatie betreft GEEN officiële publicatie van de gemeente Westerkwartier waaraan u rechten kunt ontlenen. WelkominZuidhorn.nl heeft de informatie wel overgenomen van de officiële publicaties van de gemeente Westerkwartier. Deze officiële publicaties vindt u op http://www.westerkwartier.nl

CORONAVIRUS
De afgelopen weken heeft het kabinet verregaande maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Het zijn preventieve maatregelen gericht op het indammen van het virus. Als gemeente Westerkwartier volgen we de landelijke richtlijnen vanuit de Rijksoverheid en RIVM. We stemmen ons beleid continu en in nauw overleg af met de Veiligheidsregio en GGD Groningen. Kijk op http://www.westerkwartier.nl/corona voor de meest actuele informatie.

Welke maatregelen nemen we als gemeente Westerkwartier?
De dienstverlening van de gemeente Westerkwartier blijft beschikbaar voor inwoners en bedrijven. Wel hebben we door het coronavirus een aantal aanpassingen gedaan. Deze maatregelen gelden tot 6 april 2020.

Aanscherping dienstverlening 
Om de dienstverlening rondom burgerzaken aan inwoners te blijven waarborgen, scherpen we de maatregelen rondom de dienstverlening van burgerzaken aan. Met ingang van vrijdag 20 maart is de locatie Zuidhorn alleen ’s ochtends open van 8.00-12.00 uur en kunt u alleen nog telefonisch een afsprak maken. De middag- en avondopenstelling vervallen. Tot 6 april zijn de locaties Grootegast, Leek en Marum gesloten voor publiek en is alleen de locatie Zuidhorn aan de Hooiweg 9 open.

Dienstverlening burgerzaken
De afgelopen week zijn veel reisdocumenten aangevraagd, ook als de termijn niet op korte termijn verlopen is. Door de maatregelen rondom de dienstverlening aan te scherpen, kunnen we inwoners voor wie de aanvraag of het verlengen van reisdocumenten beslist niet kan wachten, goed helpen. De dienstverlening van burgerzaken voor de zaken die beslist niet kunnen wachten, vindt plaats op afspraak en na telefonisch overleg via 14 0594 op de locatie Zuidhorn (Hooiweg 9). Heeft u al een afspraak bij burgerzaken gemaakt op een andere locatie of een ander tijdstip, dan bellen we u om de afspraak om te zetten.

Afhalen op 1 locatie
Een paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs dat u voor 17 maart heeft aangevraagd op een andere locatie, kunt u alleen in Zuidhorn afhalen tussen 8.00-12.00 uur. Heeft u de aanvraag in Grootegast, Leek of Marum gedaan, dan moet u naar Zuidhorn om het document op te halen.

Niet zonder afspraak langskomen
Voor het overige kunnen inwoners de gemeente telefonisch benaderen en voorlopig niet langs komen op de gemeentehuizen. Hebt u gezondheidsklachten (verkouden, hoesten, koorts), dan vragen we u vriendelijk uw afspraak met de gemeente uit te stellen naar een later moment.

Telefonisch blijven we bereikbaar
Heeft u een afspraak en twijfelt u of deze door kan gaan, dan verzoeken we u te bellen. Ook voor andere vragen blijft de gemeente telefonisch bereikbaar.

Schermen balie
Ter bescherming van de bezoekers en de medewerkers van de gemeente, heeft de gemeente doorzichtige schermen geplaatst aan de balie op de locatie Zuidhorn.

Huisbezoek
De gemeente voert tot 6 april aanstaande geen huisbezoeken uit, tenzij er sprake is van een crisis en/of veiligheidsrisico. Afspraken worden telefonisch afgehandeld of uitgesteld. In geval van crisis en/of veiligheidsrisico nemen we eerst telefonisch contact op.

Afvalinzameling
Voor de afvalinzameling geldt ook een aantal wijzigingen. Deze vindt u hieronder. 
• Huisvuil- en groeninzameling 
Op dit moment worden alle containers gewoon geleegd volgens de afvalkalender.
• Milieuboerroute 
Op dit moment worden alle routes gewoon gereden volgens de afvalkalender. 
• Milieustraat Grootegast en locatie Vagroen Oldekerk 
De milieustraat De Tweemat en de locatie Vagroen zijn gesloten. We gaan de komende bekijken hoe we deze weer zo snel mogelijk open kunnen stellen. 
• KCA-depot Noordhorn 
Het KCA-depot Noordhorn is gesloten. 
• Grofvuilroute 
De grofvuilroute van 25 maart komt te vervallen. Wij gaan later kijken of we deze route nog in kunnen halen.. 
• Takkenroute 
De geplande takkenroute in de week van 20-24 april wordt niet gereden. We willen u vragen het snoeiafval tijdelijk op te slaan (in een hoek van de tuin bijvoorbeeld). We plannen de takkenroute op een later tijdstip opnieuw in en informeren u hier dan over.
Ruimte voor afvalinzamelaars 
Doordat veel mensen nu thuiswerken staan er meer auto’s dan gebruikelijk op straat en hebben onze afvalinzamelaars moeite om door de straten te rijden. Vriendelijk verzoek dan ook om de auto zo te parkeren dat ze er makkelijk langs kunnen.

Ondernemers
Het kabinet heeft besloten vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Een overzicht van de maatregelen is te vinden op www.rijksoverheid.nl/corona Hier kunt u ook veel gestelde vragen met antwoorden vinden. Net als op de site van de Kamer van Koophandel www.kvk.nl/coronaloket . Voor het aanvragen van een deel van deze maatregelen kunt u straks bij de gemeente terecht. Wij begrijpen dat u vragen hebt en graag duidelijkheid wil over de vervolgstappen en procedures. Echter heeft de gemeente tijd nodig om dit goed in te regelen. Dat betekent dat er nu niet meteen antwoorden klaarliggen, maar dat medewerkers van de gemeente hun best doen om zo spoedig mogelijk meer informatie te geven. Wij hopen op begrip en verwachten deze week met nadere informatie te komen. We houden u op de hoogte. Mocht u nog met dringende vragen zitten over uw specifieke situatie dan kunt u het beste mailen naar mkbcorona@westerkwartier.nl vermeld daarbij uw telefoonnummer dan nemen wij contact op.

Raadsvergadering 25 maart
Voor de laatste informatie over de raadvergadering van woensdag 25 maart verwijzen we u naar onze website. 

Motiemarkt 1 april gaat niet door 
De geplande motiemarkt van 1 april aanstaande als voorbereiding op de begroting 2021 gaat niet door. De uitgenodigde organisaties hebben we hierover inmiddels bericht. 

WERKZAAMHEDEN TUSSEN GRONINGEN EN LEEUWARDEN 25 APRIL T/M 3 MEI 2020
Informatie van Prorail 
Van zaterdag 25 april tot en met zondag 3 mei werken we met het project ESGL (Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden) op verschillende plekken aan het spoor. We verbeteren de stations Buitenpost, Grijpskerk en Zuidhorn. Reizen vanaf deze stations maken we straks comfortabeler. Ook werken we aan het keerspoor voor de extra trein tussen Zuidhorn en Groningen plaatsen we een aantal wissels en sluiten het nieuwe spoor aan op het al bestaande spoor.
Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden eind 2020 
Eind 2020 rijdt de Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden. Hierdoor rijden er per uur naast twee stoptreinen elk uur ook twee sneltreinen. Om deze extra trein te kunnen laten rijden, zijn aanpassingen op het spoor en op de stations nodig.
Wat gaan we doen? 
De perrons van Buitenpost, Grijpskerk en Zuidhorn verlengen we zodat er straks langere treinen kunnen rijden. Hierdoor vergroten we de capaciteit van het bestaande spoor en kunnen we meer reizigers vervoeren. In Zuidhorn wordt gewerkt aan een nieuw perron.Vanaf dit nieuwe perron gaat straks de spitstrein tussen Zuidhorn en Groningen rijden. 
Comfortabeler reizen 
We verhogen de perrons van station Buitenpost, zodat instappen straks nog makkelijker wordt. Ook pakken we de verlichting aan op de stations Grijpskerk en Zuidhorn. De nieuwe, duurzame verlichting kan straks worden gedimd wanneer er geen reizigers op het perron staan. Het stationsmeubilair wordt vervangen, waardoor wachten op de trein prettiger zal worden. 
Kijk live mee! 
Voor de komst van een extra sneltrein leggen we een extra spoor aan tussen Zuidhorn en Hoogkerk. De verdubbeling begint voor spoorwegovergang de Gast in Zuidhorn. We bouwen een groot wissel om het nieuwe spoor met het huidige spoor te verbinden. Het wissel is wel 140 meter lang en zal met 7 grote trailers bij de Gast aankomen. Deze specifieke werkzaamheden voeren we uit op Koningsdag, maandag 27 april. Omdat deze werkzaamheden indrukwekkend zijn om te volgen, plaatsen we tijdens deze periode een webcam zodat u live kunt meekijken. Via social media en op de projectpagina laten we u, voor de werkzaamheden starten, weten via welke link u mee kunt kijken. 
Wat voor invloed hebben de werkzaamheden op mijn reis? 
Om deze werkzaamheden goed en snel uit te kunnen voeren, rijden er geen treinen van zaterdag 25 t/m dinsdag 28 april tussen Groningen en Buitenpost, van woensdag 29 april t/m vrijdag 1 mei tussen Groningen en Hurdegaryp en van zaterdag 2 en zondag 3 mei tussen Groningen en Leeuwarden. Arriva zet bussen in. Mocht je in deze periode op reis willen gaan tussen Groningen en Leeuwarden, houd dan rekening met extra reistijd. Ook adviseren wij om vooraf altijd je reis te plannen via de reisplanner.
Kijk voor meer informatie over dit project op http://www.prorail.nl/projecten/extra-sneltreingroningen-leeuwarden . Kijk voor meer informatie over spoorstremmingen op www.groningenbereikbaar.nl/spoorstremmingen_2020

RAADPLEGEN BEKENDMAKINGEN IN UW BUURT
De gemeente publiceert haar officiële bekendmakingen digitaal zoals aangevraagde en verleende vergunningen. Ga naar overuwbuurt.overheid.nl  om deze te vinden.

CONTACTGEGEVENS:
Gemeente Westerkwartier Postbus 100 9350 AC Leek
Tel.:  14 0594  info@westerkwartier.nl http://www.westerkwartier.nl

BEZOEKADRES ZUIDHORN: Hooiweg 9, 9801 AJ Zuidhorn
Overige bezoekadressen: Hoofdstraat 97, Grootegast - Tolberterstraat 66, Leek - Molenstraat 45, Marum

OPENINGSTIJDEN LOCATIE ZUIDHORN
Uitsluitend op afspraak Tel.:  14 0594 / info@westerkwartier.nl
Maandag t/m vrijdag 08.30 - 12.30 uur
Maandagmiddag 13.30 - 16.30 uur
Maandagavond 18.00 - 19.30 uur
Woensdagmiddag 13.30 - 17.30 uur

OPENINGSTIJDEN DEPOT KLEIN CHEMISCH AFVAL
Werkplaats Transportweg 2, Noordhorn
Maandag 18.30 - 19.30 uur Woensdag 13.00 - 15.00 uur

INFORMATIEPAGINA GEMIST?
» Hier vindt u een archief met eerder uitgebrachte pagina’s

  • Gemeentenieuws
  • Gemeenteapp
  • Corona-richtlijnen
  • Werk spoorovergang (3)
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Kor bethlehem

Kor Bethlehem blijft in training voor de Tour for Life

06 april 2020    Zuidhorn-nieuws
Thuis met de fiets op de roller bank
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Raad Westerkwartier vergaderd op beeld

06 april 2020    Zuidhorn-nieuws
Door de coronacrisis liggen veel activiteiten stil en dat geldt ook voor gemeenteraadsvergaderingen. Gemeenten passen daar een mouw aan door de vergaderingen via een beeldverbinding te laten verlopen.
Lees verder →
Fre oosterhof

Door brand gedupeerde ondernemer Grijpskerk geeft na acht jaar strijd tegen Aegon niet op

06 april 2020    Zuidhorn-nieuws
,,Uiteindelijk zal het recht zegevieren’’.
Lees verder →
Adrian mey zonnehuis (1)

Muzikale injectie voor bewoners en medewerkers Zonnehuis

03 april 2020    Zuidhorn-nieuws
Adrian Mey laat zijn betrokkenheid zien én horen
Lees verder →
Adrian mey-2019 zonder tekst

Adrian Mey laat bewoners Zonnehuis genieten

02 april 2020    Zuidhorn-nieuws
Buitenoptreden van zanger
Lees verder →
Kuis team 2020 eigen foto

Rijwielhal Kuis wordt Bike Totaal Kuis Noordhorn

02 april 2020    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Meer keus, leaseplan en fietspaspoort
Lees verder →