Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Over Coronavirus, hulp in de buurt en afval tijdens Pinksteren

26 mei 2020    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 26 mei 2020
Gemeentehuis-zuidhorn

Deze informatie betreft GEEN officiële publicatie van de gemeente Westerkwartier waaraan u rechten kunt ontlenen. WelkominZuidhorn.nl heeft de informatie wel overgenomen van de officiële publicaties van de gemeente Westerkwartier. Deze officiële publicaties vindt u op http://www.westerkwartier.nl

CORONAVIRUS
Als gemeente Westerkwartier volgen we de landelijke richtlijnen vanuit de Rijksoverheid en RIVM. We stemmen ons beleid continu en in nauw overleg af met de Veiligheidsregio en GGD Groningen. 
Kijk op http://www.westerkwartier.nl/corona voor de meest actuele informatie. 

WELKE MAATREGELEN NEMEN WE ALS GEMEENTE WESTERKWARTIER?
De dienstverlening van de gemeente Westerkwartier blijft beschikbaar voor inwoners en bedrijven. Wel hebben we door het coronavirus een aantal aanpassingen gedaan. 

Alleen locatie Zuidhorn open 
Om de dienstverlening rondom burgerzaken aan inwoners te blijven waarborgen, is alleen de locatie Zuidhorn aan de Hooiweg 9 open van maandag tot en met vrijdag van 8.00-12.00 uur. Maak van te voren telefonisch een afspraak.

Regel het online en kom zoveel mogelijk alleen
Het valt op dat er toch nog veel mensen aan de balie komen terwijl dit niet nodig is (verhuizingen doorgeven, milieupas aanvragen). Veel zaken kunt u ook digitaal of telefonisch vanuit huis regelen of kunnen uitgesteld worden. Kom alleen naar binnen als u zelf ook iets moet regelen en neem geen andere personen onnodig mee.

Dienstverlening burgerzaken
Door deze maatregelen rondom de dienstverlening, kunnen we inwoners voor wie de aanvraag of het verlengen van reisdocumenten beslist niet kan wachten, goed helpen. De dienstverlening van burgerzaken die beslist niet kunnen wachten, vindt plaats op afspraak en na telefonisch overleg via 14 0594 op de locatie Zuidhorn (Hooiweg 9). Heeft u al een afspraak bij burgerzaken gemaakt op een andere locatie of een ander tijdstip, dan bellen we u om de afspraak om te zetten.

Afhalen op één locatie
Alle documenten zoals paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs kunt u alleen in Zuidhorn afhalen tussen 8.00-12.00 uur. 

Niet zonder afspraak langskomen 
Voor het overige kunnen inwoners de gemeente telefonisch benaderen en voorlopig niet langs komen op de gemeentehuizen. Hebt u gezondheidsklachten (verkouden, hoesten, koorts), dan vragen we u vriendelijk uw afspraak met de gemeente uit te stellen naar een later moment.

Huisbezoek
De gemeente voert geen huisbezoeken uit, tenzij er sprake is van een crisis en/of veiligheidsrisico. Afspraken worden telefonisch afgehandeld of uitgesteld. In geval van crisis en/of veiligheidsrisico nemen we eerst telefonisch contact op.

Maatregelen sport
De richtlijnen voor de versoepeling van de maatregelen vindt u op onze site http://www.westerkwartier.nl/corona Hebt u vragen, dan kunt u een mail sturen naar sportmaatregelen@westerkwartier.nl

AFVALINZAMELING
Voor de afvalinzameling gelden ook een aantal wijzigingen. Deze vindt u hieronder. 
 Huisvuil- en groeninzameling - Op dit moment worden alle containers gewoon geleegd volgens de afvalkalender. Let op! Rond Pinksteren andere inhaalroutes.
 Milieuboerroute  - Op dit moment worden alle routes gewoon gereden volgens de afvalkalender. Let op! Rond Pinksteren andere inhaalroutes. 
 KCA-depot Noordhorn - Het KCA-depot Noordhorn is gesloten. 
 Grofvuilroute - De grofvuilroute wordt niet gereden. Wij gaan later kijken of we deze route nog in kunnen halen. 
 Takkenroute en snoeiafval  - Op dit moment is nog niet bekend of en wanneer de takkenroute wordt gereden. Wij adviseren u, indien mogelijk, dit naar één van de milieustraten te brengen.

Maandag 1 juni Tweede Pinksterdag
WIJZIGINGEN OPENINGSTIJDEN EN AFVALINZAMELING 

• Locatie Zuidhorn is gesloten en telefonisch zijn we dan niet bereikbaar. 
• De route van Renewi (grijze en groene containers) van maandag 1 juni gaat naar zaterdag 30 mei. 
• De route van de milieuboer wordt maandag 1 juni niet gereden en niet ingehaald. 
​• De milieustraten zijn maandag 1 juni gesloten.

Route Klein Chemisch Afval
Deze wordt weer gewoon gereden op 26, 27 en 28 mei. Er gelden extra maatregelen i.v.m. corona. Volg hiervoor de aanwijzingen van de medewerkers. Zie website voor data, tijden en locaties.

Ruimte voor afvalinzamelaars
Doordat veel mensen nu thuiswerken staan er meer auto’s dan gebruikelijk op straat en hebben onze afvalinzamelaars moeite om door de straten te rijden. Vriendelijk verzoek dan ook om de auto zo te parkeren dat ze er makkelijk langs kunnen.

Milieustraat de Tweemat
Door de maatregelen die zijn genomen, is de wachttijd bij de milieustraat De Tweemat in Grootegast op de meeste dagen opgelopen. Door de drukte kan het voorkomen dat wanneer u op een doordeweekse dag na 15.30 uur en op zaterdag na 13.15 uur langs komt, u lang moeten wachten en uiteindelijk niet meer naar binnen kunt. 
Het advies is dan ook om: 
 door de week de milieustraat niet te bezoeken tussen 11.30 en 12.00 uur en na 15.30 uur; 
 liever niet op zaterdag de milieustraat te bezoeken of; 
 als u op zaterdag langskomt liever niet na 13.15 uur. 

Gunstige bezoektijden
Rustigere periodes om langs te komen zijn door de week tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.30 en 15.30 uur.

Wat kunt u afgeven op de milieustraat?
De milieustraat is bedoeld voor afval dat u niet mee kunt geven met het huishoudelijk afval. Grofvuil (zoals bijvoorbeeld oude meubels en vloerbedekking), groenafval, Klein Chemisch Afval (KCA), asbest en bruin- en witgoed kan aangeboden worden op de milieustraat. Voor meer informatie: http://www.westerkwartier.nl/milieustraat Heeft u alleen groenafval dan adviseren wij dit naar de Vagroen locatie TOP Gaarkeuken te brengen. Over het algemeen zijn hier geen/korte wachtrijen. Let op! Rondom Pinksteren zijn er gewijzigde openingstijden.

KAPMELDINGEN
Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende melding hebben ontvangen voor het kappen van: 
 1 berk aan de Wengeweer 59 te Oldehove 
De melding ligt vanaf nu twee weken ter inzage bij de balie van het gemeentehuis, locatie Zuidhorn, Hooiweg 9. Binnen deze termijn kunnen belanghebbenden hun zienswijze, bij voorkeur schriftelijk, kenbaar maken bij het college  van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier. Op basis van de nog geldende APV van de voormalige gemeente Zuidhorn moeten de kapmeldingen die betrekking hebben op het grondgebied van de voormalige gemeente Zuidhorn nog in de krant gepubliceerd worden.

HULP IN DE BUURT
De periode waar we nu in zitten is voor veel mensen stressvol. Als iemand kampt met psychische klachten kan dit nog eens extra gelden. Heeft u meer dan anders last van angst, somberheid of andere klachten, wilt antwoord op uw vragen, contact, hulp, advies of gewoon even met iemand praten, neem contact op met onze GGD-er in de buurt. Of ziet u iemand in uw omgeving waarover u zich zorgen maakt, ook dan kunt u contact opnemen via e-mail: ggdindebuurt@westerkwartier.nl of bellen naar 06 46 28 03 94.

TROTS OP! DE VRIJWILLIGERS IN DE MUSEA EN CULTURELE INSTELLINGEN !
In deze rubriek zetten burgemeester en wethouders regelmatig mensen in het zonnetje. Wij zijn trots op het Westerkwartier. Er is al veel van ons gevraagd, van ons geduld en onze gezondheid. En telkens laten we de veerkracht zien die nodig is om door te gaan. We zijn al zo ver gekomen, nu moeten we nog even door. Help elkaar, wees lief voor elkaar. Gun elkaar de ruimte – letterlijk en figuurlijk. In deze tijd kunnen we allemaal wel wat positiviteit  gebruiken en moeten we het samen doen.

Met kleine stapjes en de nodige praktische hobbels gaat ook de culturele sector weer aan de slag. De musea in het Westerkwartier doen er alles aan om hun deuren weer te openen vanaf 1 juni. De musea maken gebruik van de landelijke protocollen die voor musea zijn opgesteld zodat zij in ieder geval de 1,5 meter afstand kunnen garanderen. Gevolg hiervan is dat sommige musea beperkte openingstijden hebben. Kijk voor meer informatie op hun website of neem even contact met ze op. Maar laat het u er vooral niet van weerhouden om even een kijkje te nemen in de prachtige musea die onze gemeente rijk is.

Om die trots te laten blijken ben ik afgelopen week bij de vrijwilligers van het Museumplein in Grootegast langs geweest om ze een hart onder de riem te steken (zie foto). Zij gaan met veel energie aan de slag om alles voor 1 juni coronaproof te krijgen. De vrijwilligers hebben wat extra vitamines gekregen om de energie er in te houden.

Graag wil ik ook aandacht vragen voor het digitale platform voor kunst en cultuur in het Westerkwartier Fier Westerkwartier (http://www.fierwesterkwartier.nl). Want ondanks dat de musea weer opstarten en het cultuur onderwijs weer op gang komt kan er ook nog heel veel niet. 
Theaters kunnen nog niet volledig programmeren en culturele evenementen vinden deze zomer geen doorgang. In deze bijzondere tijd van corona is Fier Westerkwartier ontwikkeld: voor cultuurmakers om zich te laten zien, voor inwoners om  te kijken, te genieten en misschien nieuwe dingen te ontdekken, maar vooral om elkaar niet te vergeten!

Heel veel succes, blijf gezond, zorg goed voor jezelf en elkaar!

Wethouder Hielke Westra

 

RAADPLEGEN BEKENDMAKINGEN IN UW BUURT
De gemeente publiceert haar officiële bekendmakingen digitaal zoals aangevraagde en verleende vergunningen. Ga naar overuwbuurt.overheid.nl  om deze te vinden.

CONTACTGEGEVENS:
Gemeente Westerkwartier Postbus 100 9350 AC Leek
Tel.:  14 0594  info@westerkwartier.nl http://www.westerkwartier.nl

BEZOEKADRES ZUIDHORN: Hooiweg 9, 9801 AJ Zuidhorn
Overige bezoekadressen: Hoofdstraat 97, Grootegast - Tolberterstraat 66, Leek - Molenstraat 45, Marum

OPENINGSTIJDEN LOCATIE ZUIDHORN
Uitsluitend op afspraak Tel.:  14 0594 / info@westerkwartier.nl
Maandag t/m vrijdag 08.30 - 12.30 uur
Maandagmiddag 13.30 - 16.30 uur
Maandagavond 18.00 - 19.30 uur
Woensdagmiddag 13.30 - 17.30 uur

OPENINGSTIJDEN DEPOT KLEIN CHEMISCH AFVAL
Werkplaats Transportweg 2, Noordhorn
Maandag 18.30 - 19.30 uur Woensdag 13.00 - 15.00 uur

INFORMATIEPAGINA GEMIST?
» Hier vindt u een archief met eerder uitgebrachte pagina’s

  • Trotsop-2
  • Stapvoorstap-corona
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Kermis zuidhorn (1)

Smullen van een suikerspin in ‘t zonnetje

22 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Mooi weer tijdens laatste dag van de kermis
Lees verder →
Boreas duo uit oostum

Rederijkerskamer Eendracht speelt Theater Na de Dam in Zuidhorn

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
‘Kom vanavond met verhalen'
Lees verder →
Ovtw 2024 netwerk (1)

Toeristische ondernemers ontmoeten elkaar (weer eens)

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
ledenvergadering: Podcastpresentatie en levendige discussie
Lees verder →
Inspiratiesessie ai (2)

Inspiratieavond AI boeiend voor ondernemers Westerkwartier

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
De kracht van Artificiële Intelligentie
Lees verder →
Kampioensteam met kees, mathijs, marcel en victor

Tafeltennissers Talero 2 kampioen!

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
volgend seizoen een klasse hoger
Lees verder →
Klimplanten test (3)

Rode, Witte en Blauwe bloemenpracht: Eerst in Wilhelminapark Zuidhorn dan in centrum Zuidhorn

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Wethouder Haze plant klimplanten met stagiere Tim: Wilde Wingerd, Toscaanse Jasmijn en bruidsluier en Blauwe regen
Lees verder →