Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Over Café van de vrijheid, aanvraag mantelzorgwaardering en Wonen in het Westerkwartier

5 november 2019    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 5 november 2019
Gemeentehuis-zuidhorn

Deze informatie betreft GEEN officiële publicatie van de gemeente Westerkwartier waaraan u rechten kunt ontlenen. WelkominZuidhorn.nl heeft de informatie wel overgenomen van de officiële publicaties van de gemeente Westerkwartier. Deze officiële publicaties vindt u op http://www.westerkwartier.nl

CAFÉ VAN DE VRIJHEID: 12 NOVEMBER LEEK
In de maand november organiseren De Verhalen van Groningen, Biblionet Groningen en VRIJDAG Advies in iedere Groninger gemeente een Café van de Vrijheid. Tijdens deze bijeenkomsten, die gepresenteerd worden door Marcel Nieuwenweg, halen we verhalen op over de Tweede Wereldoorlog en zoeken we Groningers die verhalen uit hun regio op een eigen manier willen doorvertellen. Het Café van de Vrijheid in de gemeente Westerkwartier vindt plaats op dinsdag 12 november a.s. in de Openbare Bibliotheek, Waezenburglaan 53 in Leek en begint om 19.30 uur. 
75 verhalen 
De provincie Groningen viert en herdenkt volgend jaar 75 jaar Vrijheid met een groots opgezet provinciaal programma. De Verhalen van Groningen heeft van de provincie de opdracht gekregen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Groningen te vertellen aan de hand van 75 ‘iconische’ verhalen uit alle Groninger gemeenten. Een redactieraad bestaande uit Tweede Wereldoorlog-experts maakt de selectie eind november definitief. Deze verhalen willen we graag op allerlei verschillende manieren laten doorvertellen.
We zoeken kunstenaars, culturele instellingen, scholen, 4/5 mei comités, historische verenigingen en andere (lokale) organisaties die deze verhalen op hun eigen manier willen verbeelden. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een gedicht, theater, muziek, beeldende kunst, exposities of routes. 
Café van de Vrijheid 
In november 2019 wordt in iedere gemeente een Café van de Vrijheid georganiseerd, waar de verhalen uit de regio besproken worden. Vervolgens willen we deze lokale verhalen koppelen aan makers en organisatoren. De verhalen kunnen vertaald worden in allerlei culturele producten. Daarnaast wordt tijdens deze bijeenkomsten informatie verstrekt over het provinciale programma en worden (reeds in gang gezette) lokale initiatieven in het kader van 75 jaar Vrijheid geïnventariseerd. Bovendien zijn we voor het NIOD-project  (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) De Tweede Wereldoorlog in 100 Foto’s op zoek naar bijzonder fotomateriaal uit de Tweede  Wereldoorlog. Heeft u nog een foto uit die tijd? Neem deze dan mee naar een Café van de Vrijheid. Kunt u niet aanwezig zijn? Dan kunt u een scan sturen naar info@deverhalenvangroningen.nl Praktische informatie Lijkt het je leuk om met één van de verhalen uit jouw regio aan de slag te gaan? Of maak of organiseer je al iets in het kader van 75 Jaar Vrijheid? Heb je interessante verhalen te delen? Wil je meer weten over het provinciale programma? Je bent van harte welkom!
We gaan graag met je in gesprek. Het Café van de Vrijheid in de gemeente Westerkwartier vindt plaats op dinsdag 12 november a.s. in de Openbare Bibliotheek, Waezenburglaan 53 in Leek en begint om 19.30 uur. Voor muzikale omlijsting en een hapje en een drankje wordt gezorgd. Deelname is gratis. Opgeven kan via http://www.deverhalenvangroningen.nl/cafesvandevrijheid

 

AANVRAAG MANTELZORGWAARDERING 2019
Van 1 november tot en met 15 december 2019 kunnen mantelzorgers, die langdurig en intensief zorgen voor iemand uit de gemeente Westerkwartier, een aanvraag indienen voor een VVV-cadeaukaart ter waarde van 50 euro. De gemeente stelt de cadeaukaart beschikbaar als blijk van waardering voor de geweldige inzet van mantelzorgers. Ze nodigt mantelzorgers van harte uit de waardering aan te vragen. 
Procedure aanvraag 
In bovengenoemde periode kunt u, bij voorkeur samen met uw zorgvrager (degene waar u voor zorgt), een aanvraag indienen voor de VVV-cadeaukaart van 50 euro via het digitale aanvraagformulier ‘Mantelzorgwaardering’. Dit  vindt u op de website van Sociaal Werk De Schans http://www.sociaalwerkdeschans.nl. Mantelzorgers die geen computer tot hun beschikking hebben kunnen tussen 1 november en 15 december 2019 terecht bij de inloopspreekuren van Sociaal Werk De Schans op de locaties in Grootegast, Leek, Marum of Zuidhorn. De medewerkers helpen u graag bij het indienen van de aanvraag. 
Voorwaarden 
U komt in aanmerking voor de waardering wanneer u langer dan 3 maanden en meer dan 8 uur per week (onbetaald) voor een naaste (partner, familielid, vriend of buur) zorgt die al langere tijd ziek is of hulpbehoevend. De  \zorgvrager woont in de gemeente Westerkwartier. Er kan maximaal één cadeaukaart per mantelzorger aangevraagd worden. 
Uitreiking mantelzorgwaardering 
Vanaf 15 januari 2020 ontvangen mantelzorgers, die de aanvraag volledig hebben ingevuld en in aanmerking komen voor de cadeaukaart een uitnodiging per mail of per post. Hierin staan de locatie en tijden waarop u de  cadeaukaart kunt ophalen. Het is daarbij belangrijk dat u zich kunt identificeren met een geldig rijbewijs, paspoort of id-kaart. 
Kent u een mantelzorger? 
Kent u een mantelzorger die langdurig en intensief voor een ander zorgt? Maak hem of haar erop attent dat hij/zij de mantelzorgwaardering aan kan vragen. Mantelzorgers verdienen het in het zonnetje te worden gezet. 
Vragen 
Heeft u vragen over het bovenstaande, neem dan contact op met Jolique Luscuere, Mantelzorg Coördinator bij Sociaal Werk De Schans, bij voorkeur per mail via: j.luscuere@sociaalwerkdeschans.nl of per telefoon 06 10 03 92 56.

WONEN IN HET WESTERKWARTIER
Bekijk alle nieuwbouw op de beurs Nieuwbouw XL 15-17 november Martiniplaza Groningen
Op 15, 16 en 17 november staat MartiniPlaza Groningen weer in het teken van Nieuwbouw/Verbouw XL. Het grootste aanbod van toekomstbestendige nieuw- en (ver)bouwprojecten in Noord-Nederland. Nieuwbouw/Verbouw XL brengt in 2019 weer makelaars, ontwikkelaars en gemeenten samen om de nieuwste bouwprojecten en laatste ontwikkelingen rondom het verduurzamen van eigen woning te promoten.

KAPMELDING
Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende meldingen hebben ontvangen voor het kappen van: 
• 1 es aan de Schoolstraat 2 te Zuidhorn 
• 1 eikenboom aan de Van Reesweg 22 te Aduard 
• 5 abelen, 1 wilg, 1 es en 1 populier op Sportpark de Enk aan de Sportlaan te Grijpskerk 
• 18 esdoorns, 1 els en 1 abeel aan de Englumerweg te Oldehove 
De meldingen liggen vanaf nu twee weken ter inzage bij de balie van het gemeentehuis, locatie Zuidhorn, Hooiweg 9. Binnen deze termijn kunnen belanghebbenden hun zienswijze, bij voorkeur schriftelijk, kenbaar maken bij het  college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier. Op basis van de nog geldende APV van de voormalige gemeente Zuidhorn moeten de kapmeldingen die betrekking hebben op het grondgebied van de voormalige gemeente Zuidhorn nog in de krant gepubliceerd worden.

UITNODIGING INSTALLATIE GEBIEDSRAAD MIDDAG-HUMSTERLAND
18 november Allersmaborg, Ezinge
Maandagavond 18 november vanaf 19.30 uur is de openbare oprichtingsvergadering van de Gebiedsraad Middag-Humsterland in de Allersmaborg, Allersmaweg 64 in Ezinge. Deze avond worden de nieuwe leden en nieuwe voorzitter voorgesteld en geïnstalleerd. Daarnaast wordt afscheid genomen van de leden van de voorlopige Gebiedsraad in oprichting. Voorzitter Bert Nederveen (wethouder van de gemeente Westerkwartier) geeft dan het stokje door aan de nieuwe onafhankelijk voorzitter Kor Berghuis. 
Programma 
Het programma bestaat uit een presentatie over de Gebiedsvisie en Natuurinclusieve Landbouw door Willem Foorthuis. Daarna is er een forumdiscussie onder leiding van voorzitter Kor Berghuis. 
U bent van harte welkom. 
Gebiedsraad 
De Gebiedsraad heeft als voornaamste taak er voor te zorgen dat de bestaande gebiedsvisie voor Middag-Humsterland wordt uitgevoerd. Deze raad bewaakt de inzet van middelen in het gebied en vertegenwoordigt belangen binnen dit waardevolle cultuurhistorisch Nationaal Landschap. 
Informatie 
Meer informatie over de Gebiedsraad is te vinden op http://www.middaghumsterland.info. Heeft u vragen, stuur dan een mail naar gebiedsraad@middaghumsterland.info 

MAANDAG 11 NOVEMBER IS DE DAG!
Het gemeentehuis van Grootegast is op 11 november speciaal voor Sint-Maarten geopend van 17.00 tot 19.30 uur. Burgemeester Ard van der Tuuk zal de kinderen verwelkomen en trakteren. Gemeentehuis Zuidhorn is elke maandagavond geopend. Op maandagavond 11 november van 18.00 tot 19.30 uur kunnen kinderen hier dan ook t recht voor een lekkere traktatie.

ISOLATIE BIJEENKOMSTEN IN ZUIDHORN SAMEN ZONNEPANELEN AANSCHAFFEN 
Inwoners van Zuidhorn die interesse hebben om hun woning te isoleren, zijn op 14 november vanaf 19:15 uur van harte welkom in het gemeentehuis Zuidhorn. Een aantal buren uit de Bloemen- en Botenbuurt is samen aan de slag gegaan met een burenaanbod voor isolatie en vertellen hier graag meer over. Door dit samen te doen is het voordeliger en makkelijker. Inwoners die willen komen en interesse hebben in het isolatie aanbod kunnen zich aanmelden via de buurkracht-app. Deze is gratis te downloaden in de App- (IOS) of Play (Android) store (zoek op buurkracht).

RAADPLEGEN BEKENDMAKINGEN IN UW BUURT
De gemeente publiceert haar officiële bekendmakingen digitaal zoals aangevraagde en verleende vergunningen. Ga naar overuwbuurt.overheid.nl  om deze te vinden.

CONTACTGEGEVENS:
Gemeente Westerkwartier Postbus 100 9350 AC Leek
Tel.:  14 0594 WhatsApp 06-55 11 22 05 info@westerkwartier.nl http://www.westerkwartier.nl

BEZOEKADRES ZUIDHORN: Hooiweg 9, 9801 AJ Zuidhorn
Overige bezoekadressen: Hoofdstraat 97, Grootegast Tolberterstraat 66, Leek Molenstraat 45, Marum

OPENINGSTIJDEN LOCATIE ZUIDHORN
Maandag t/m vrijdag 08.30 - 12.30 uur
Maandagmiddag 13.30 - 16.30 uur
Maandagavond 18.00 - 19.30 uur
Woensdagmiddag 13.30 - 17.30 uur

OPENINGSTIJDEN DEPOT KLEIN CHEMISCH AFVAL
Werkplaats Transportweg 2, Noordhorn
Maandag 18.30 - 19.30 uur Woensdag 13.00 - 15.00 uur

INFORMATIEPAGINA GEMIST?
» Hier vindt u een archief met eerder uitgebrachte pagina’s

  • Gemeentenieuws
  • Gemeenteapp
  • Buurkracht
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

fierljeppengrijpskerk

In augustus weer Fierljeppen in Grijpskerk

03 juli 2020    Zuidhorn-nieuws
uitgestelde fierljepseizoen begint 18 juli
Lees verder →
Heer bronsema  (2)

Lintje van de koning én van Naëlle ( en die is groter )

03 juli 2020    Zuidhorn-nieuws
Koninklijke onderscheiding voor heer Bronsema en mevrouw Helder
Lees verder →
Beachvolleybal-clinic-2020

Smashen in het zand met Alexander en Yorick

03 juli 2020    Zuidhorn-nieuws - fotos
Jeugd De Meeuwen geniet van clinic Nederlandse beachvolleybaltop
Lees verder →
Voedselbank voorzitters

Overdracht ‘Bloedserieus’ naar Hogeland

03 juli 2020    Zuidhorn-nieuws
Na de zomer gaat de inzamelactie van start in het Hogeland
Lees verder →
Glasdraad-handeling

GlasDraad en Rodin graven samen een gat voor kabels

03 juli 2020    Zuidhorn-nieuws
Beide bedrijven werken samen bij de aanleg van snelle internetverbindingen in de gemeente Westerkwartier
Lees verder →
Zonnepanelen1

Kans voor ondernemers: zonnepanelen op zakelijk dak

02 juli 2020    Zuidhorn-nieuws
meld je aan voor de gratis webinar
Lees verder →