Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Over Brief van de Burgemeester, vluchteling in oorlogsjaren en Coronavirus

28 april 2020    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 28 april 2020
Burgemeester ard van der tuuk

Deze informatie betreft GEEN officiële publicatie van de gemeente Westerkwartier waaraan u rechten kunt ontlenen. WelkominZuidhorn.nl heeft de informatie wel overgenomen van de officiële publicaties van de gemeente Westerkwartier. Deze officiële publicaties vindt u op http://www.westerkwartier.nl

Beste Westerkwartierders,
Het is voor ons allemaal een onwerkelijke tijd. Veel mensen leven in zorg en onzekerheid. Onwerkelijk is dat we elkaar niet kunnen ontmoeten. We kunnen elkaar moeilijk een hart onder de riem steken, een arm om iemands schouder leggen. Onwerkelijk is ook, dat we volgende week op 4 mei niet samen de slachtoff ers van de Tweede Wereldoorlog kunnen herdenken. En hoe jammer dat we op 5 mei niet gemeenschappelijk 75 jaar bevrijding kunnen vieren. 
De maatregelen die zijn genomen voor de bestrijding van het coronavirus, maken dit onmogelijk. 
In een aantal dorpen in onze gemeente wordt op 4 mei door een kleine afvaardiging een krans gelegd. Wat we allemaal kunnen doen, is volgens traditie vlaggen. En natuurlijk kunnen we, thuis met onze naasten, tijdens dodenherdenking een moment stilte in acht  nemen. En ik hoop dat we op dat moment ook denken aan de mensen die eenzaam zijn. 
In de oorlogsjaren hebben zich verschrikkelijke wreedheden afgespeeld, ook in het Westerkwartier. Ik roep de deportatie van de Joodse gemeenschap uit Leek in herinnering. En het drama van Trimunt, waar zestien weerloze burgers werden geliquideerd. We staan er ook dit jaar bij stil, met verdriet en met respect voor de slachtoffers.
Het is belangrijk om verhalen uit de oorlogstijd levend te houden. In navolging van de oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, heb ik op deze krantenpagina gekozen voor een vrij onbekend verhaal. Het is de geschiedenis van de evacués uit het dorpje Kekerdom bij Nijmegen. Zij moesten eind 1944 in angst en ellende vluchten voor het oorlogsgeweld en werden gastvrij opgevangen door de inwoners van Marum. Uit dit bijzondere verhaal, over moed en medemenselijkheid, kunnen we troost putten. Ook in de moeilijke tijd die we nu doormaken, komt het aan op de kracht van onze gemeenschap.
Laten we volgende week herdenken en onze vrijheid vieren. 
Met vertrouwen in elkaar en in de toekomst. 
Ard van der Tuuk, 
Burgemeester gemeente Westerkwartier

VLUCHTELING IN OORLOGSJAREN VINDT BARMHARTIGHEID IN MARUM
In een lang lint lopen ze over de dijk. Bepakt en bezakt met hun schamele bezittingen, trotseren ze regen en harde wind. De inwoners van Kekerdom, een kerkdorpje aan de Waal bij Nijmegen, ontvluchten huis en haard. ,,Het was vreselijk’’, vertelt Bets Janssen- Spaan. In de herfst van 1944 is ze tien jaar oud. Samen met vader Jan, moeder Marie en zes broers en zussen zit ze dagenlang ondergedoken in een kuil. ,,Ons huis was niet meer veilig.’’ Het regent bommen en granaten, vliegtuigen komen gierend over. ,,We sliepen onder een zeil. Op de vloer lagen rietmatten, dekens en jassen. En er stond een carbidlamp, die door de luchtdruk van ontploffende granaten wel eens uitwaaide. We waren bang. Iedere avond baden we samen de rozenkrans.’’

Zwerftocht
Dan beveelt de Duitse bezetter ontruiming van het dorp. De inwoners van Kekerdom steken met bootjes de rivier over. Er volgt een wekenlange zwerftocht door Nederland, op open vrachtauto’s, met paard en wagen, soms te voet. Onderweg slapen ze in kerken en in schuren. Bets: ,,In het stro. We zaten onder de luis, het was koud en we hadden honger.’’ Veel vluchtelingen komen terecht in de Achterhoek. Onder leiding van het Rode Kruis belanden 237 haveloze, uitgeputte en soms zieke mensen uiteindelijk in Marum. Ze worden door de bevolking gastvrij opgevangen. Het onthaal was, zo herinneren de Kekerdommers zich later: ,,van een onvergetelijke en ontroerende barmhartigheid.’’ Heel veel inwoners van Marum, Trimunt, Noordwijk, Boerakker, Niebert, Jonkersvaart en De Wilp nemen evacués in huis.

Bets komt terecht op de boerderij van de familie Van Dijken in Trimunt. ,,Het was eerst wel even wennen. Zij spraken Gronings en wij ‘Kekerdoms’. We verstonden elkaar in het begin nauwelijks. Maar het waren hele lieve mensen. We hebben het daar geweldig getroffen.’’

Fanfare
Dat geldt ook voor Doortje Thijssen, zes jaar, die met haar tante Gina onderdak krijgt bij de familie Bron in De Wilp. ,,Fantastische mensen. We sliepen daar in een bedstee en het ontbrak ons aan niets. Achteraf kan ik wel zeggen dat ons verblijf op hun boerderij  en van de mooiste periodes in mijn leven was.’’ 

Jan Nielen, veertien jaar oud, wordt opgenomen door de slagersfamilie Hoekstra in Marum. ,,Pa en ma Hoekstra hadden vier kinderen. Ik werd gewoon als vijfde kind beschouwd. Ik hoorde er helemaal bij en voelde me op mijn gemak.’’ Half april 1945 rollen er twee Canadese tanks door het dorp. Jan Nielen: ,,Er brak een uitbundige feeststemming uit en de fanfare trok door de straten. Als evacués hadden we echter een dubbel gevoel. We waren natuurlijk heel blij, maar we vroegen ons vooral af wanneer we weer naar huis konden.’’ Wat hun daar wacht, is niet best. Veel woningen zijn kapotgeschoten, hebben onder water gestaan, of zijn geplunderd. 

Hemel
In het recent verschenen boek ‘Kekerdom in bange dagen’ vertellen evacués van toen, inmiddels allemaal op eerbiedwaardige leeftijd, hun persoonlijke verhalen. Over hun vlucht voor het oorlogsgeweld, over het dagelijks leven bij de gastgezinnen en over de koude douche bij thuiskomst.

Over de mensen in Marum, die hun ruim een half jaar lang onderdak, kost en inwoning boden, hebben de vluchtelingen van toen veel lof. Na de oorlog hebben zij, soms tot de dag van vandaag, de banden met hun gastgezinnen gekoesterd. 

Burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier was in oktober vorig jaar aanwezig bij de herdenking in Kekerdom. De dankbaarheid en genegenheid is nog steeds voelbaar is in het dorp. ,,De verhalen hebben grote indruk op mij gemaakt. Het is heel bijzonder hoe mensen elkaar in moeilijke tijden kunnen troosten en helpen.’’ 

In het boek brengt Bets Janssen-Spaan, destijds opgevangen door de familie Van Dijken in Trimunt, haar gevoelens onder woorden in een handgeschreven brief: 

,,Wij kenden elkaar niet, 
wisten niet van elkaars bestaan. 
Toch was u, kostbare lieve mensen, 
zo gastvrij voor ons gezin. 
Uw hart, uw huis stond open, 
u ging met ons dezelfde weg. 
Wij kregen gastvrijheid die je niet kunt kopen. 
Op Trimunt kregen wij een stukje hemel, 
zonder kogels en granaten. 
Een fijne vriendschap, 
geboren uit oorlog en verdriet. 
We zijn het nooit vergeten.’’

CORONAVIRUS
Het kabinet heeft de coronamaatregelen verlengd tot en met 19 mei aanstaande. Als gemeente Westerkwartier volgen we de landelijke richtlijnen vanuit de Rijksoverheid en RIVM. We stemmen ons beleid continu en in nauw overleg af met de Veiligheidsregio en GGD Groningen.

Kijk op http://www.westerkwartier.nl/corona voor de meest actuele informatie.

Welke maatregelen nemen we als gemeente Westerkwartier?
De dienstverlening van de gemeente Westerkwartier blijft beschikbaar voor inwoners en bedrijven. Wel hebben we door het coronavirus een aantal aanpassingen gedaan. Deze maatregelen gelden vooralsnog tot en met 19 mei 2020. 
Alleen locatie Zuidhorn open 
Om de dienstverlening rondom burgerzaken aan inwoners te blijven waarborgen, is alleen de locatie Zuidhorn aan de Hooiweg 9 open van maandag tot en met vrijdag van 8.00-12.00 uur (dinsdag 5 mei gesloten). U kunt alleen nog telefonisch een afspraak maken. Tot en met 19 mei zijn de locaties Grootegast, Leek en Marum gesloten voor publiek. 
Regel het online en kom zoveel mogelijk alleen 
Het valt op dat er toch nog veel mensen aan de balie komen terwijl dit niet nodig is (verhuizingen doorgeven, inkijken van bouwplannen etc.). Veel zaken kunt u ook digitaal of telefonisch vanuit huis regelen of kunnen uitgesteld worden. Kom alleen naar binnen als 
 zelf ook iets moet regelen en neem geen andere personen onnodig mee. 
Dienstverlening burgerzaken 
Door deze maatregelen rondom de dienstverlening, kunnen we inwoners voor wie de aanvraag of het verlengen van reisdocumenten beslist niet kan wachten, goed helpen. De dienstverlening van burgerzaken die beslist niet kunnen wachten, vindt plaats op afspraak en na telefonisch overleg via 14 0594 op de locatie Zuidhorn (Hooiweg 9). Heeft u al een afspraak bij burgerzaken gemaakt op een andere locatie of een ander tijdstip, dan bellen we u om de afspraak om te zetten. 
Afhalen op één locatie 
Alle documenten zoals paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs kunt u alleen in Zuidhorn afhalen tussen 8.00-12.00 uur (dinsdag 5 mei gesloten en telefonisch niet bereikbaar). 
Niet zonder afspraak langskomen 
Voor het overige kunnen inwoners de gemeente telefonisch benaderen en voorlopig niet langs komen op de gemeentehuizen. Hebt u gezondheidsklachten (verkouden, hoesten, koorts), dan vragen we u vriendelijk uw afspraak met de gemeente uit te stellen naar een later moment.
Telefonisch blijven we bereikbaar 
Heeft u een afspraak en twijfelt u of deze door kan gaan, dan verzoeken we u te bellen. Ook voor andere vragen blijft de gemeente telefonisch bereikbaar. 
Schermen balie 
Ter bescherming van de bezoekers en de medewerkers van de gemeente, heeft de gemeente doorzichtige schermen geplaatst aan de balie op de locatie Zuidhorn. 
Huisbezoek 
De gemeente voert tot en met 19 mei aanstaande geen huisbezoeken uit, tenzij er sprake is van een crisis en/of veiligheidsrisico. Afspraken worden telefonisch afgehandeld of uitgesteld. In geval van crisis en/of veiligheidsrisico nemen we eerst telefonisch contact op.

AFVALINZAMELING
Voor de afvalinzameling geldt ook een aantal wijzigingen. Deze vindt u hieronder. 
• Huisvuil- en groeninzameling Op dit moment worden alle containers gewoon geleegd volgens de afvalkalender (Let op! Route Renewi van 5 mei naar 9 mei). 
• Milieuboerroute Op dit moment worden alle routes gewoon gereden volgens de afvalkalender (Let op! Route 5 mei niet gereden en niet ingehaald). 
• KCA-depot Noordhorn Het KCA-depot Noordhorn is gesloten. 
• Grofvuilroute De grofvuilroute wordt niet gereden. Wij gaan later kijken of we deze route nog in kunnen halen. 
• Takkenroute en snoeiafval Op dit moment is nog niet bekend of en wanneer de takkenroute wordt gereden. 
Wij adviseren u, indien mogelijk, dit naar één van de milieustraten te brengen. 
Milieustraten open 
De milieustraten de Tweemat en de Vagroen locatie Top Gaarkeuken zijn open volgens de reguliere openingstijden. 
De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 10.00-12.00 uur en van 13.00- 16.00 uur. Zaterdag zijn beide locaties geopend van 9.00-14.00 uur. 
Dinsdag 5 mei zijn beide locaties gesloten. 
Als u gebruik wilt maken van de milieustraat heeft u een milieupas nodig. Meer informatie over de milieupas kunt u vinden op de website van de gemeente (zoeken op milieupas). We verzoeken bezoekers hun afval al zoveel mogelijk vooraf thuis te sorteren en  alleen naar de milieustraat te komen. 
Daarnaast is het van belang om te weten dat er tijdelijk extra regels gelden: 
• U dient de aanwijzingen van de medewerkers strikt op te volgen
• 1,5 meter afstand houden is verplicht 
• Gebruik van een plastic wegwerphandschoen (aanwezig op locaties) is verplicht 
voor bediening van de kiosken en pinapparaat 
• Er mogen maximaal zeven auto’s tegelijk op het losterrein zijn 
• De aanhangwagen of kofferbak moet geleegd worden door één persoon 
• Buiten de openingstijden is het niet mogelijk om afval te brengen 
• Iedere bezoeker moet de hygiëneregels van het RIVM naleven 
• Kar of kofferbak leeg? Graag het afvalbrengstation direct weer verlaten! 
Verder is het belangrijk om te weten dat de kiosken buiten de openingstijden automatisch sluiten waardoor de slagboom niet meer open gaat. U kunt dan niet meer naar binnen. Het advies is dus niet te laat te komen. Door de tijdelijke regels kan het erg druk zijn en kunnen er langere wachttijden ontstaan.
Wij vragen hiervoor uw begrip.
Ruimte voor afvalinzamelaars
Doordat veel mensen nu thuiswerken staan er meer auto’s dan gebruikelijk op straat en hebben onze afvalinzamelaars moeite om door de straten te rijden. Vriendelijk verzoek dan ook om de auto zo te parkeren dat ze er makkelijk langs kunnen.

MAATREGELEN SPORT
Voor wat betreft de sport is er een versoepeling van de maatregelen voor de leeftijd tot en met 18 jaar. 
- Kinderen en jongeren krijgen vanaf 29 april meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel (geen officiële wedstrijden); 
- Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten; 
- Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen. 
De richtlijnen hiervoor vindt u op onze site http://www.westerkwartier.nl/corona. We pakken de uitvoering van de versoepeling van de maatregelen samen op met de sportverenigingen, het onderwijs (project De school in beweging) en Sociaal Werk De Schans. 

KAPMELDINGEN
Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende melding hebben ontvangen voor het kappen van: 
• 4 populieren, 4 essen en 8 esdoorns aan Hoendiep 2 en 6 te Den Horn 
De melding ligt vanaf nu twee weken ter inzage bij de balie van het gemeentehuis, locatie Zuidhorn, Hooiweg 9. Binnen deze termijn kunnen belanghebbenden hun zienswijze, bij voorkeur schriftelijk, kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier. Op basis van de nog geldende APV van de voormalige gemeente Zuidhorn moeten de kapmeldingen die betrekking hebben op het grondgebied van de voormalige gemeente Zuidhorn nog in de krant gepubliceerd worden.

WERKZAAMHEDEN SPOOR TUSSEN GRONINGEN EN LEEUWARDEN
Informatie van ProRail 
Tot en met maandag 4 mei aanstaande werken we op verschillende plekken tussen Groningen en Leeuwarden aan het spoor. We verbeteren de stations Buitenpost, Grijpskerk en Zuidhorn. Ook werken we aan het keerspoor voor de extra trein tussen Zuidhorn en Groningen, plaatsen we een aantal wissels en sluiten het nieuwe spoor aan op het al bestaande spoor. 
Wat voor invloed heeft dit op mijn reis? 
Arriva zet bussen in. Mocht je in deze periode op reis willen gaan tussen Groningen en Leeuwarden, houd dan rekening met extra reistijd. Ook adviseren wij vooraf altijd je reis te plannen via de reisplanner. 
Meer informatie 
Kijk voor meer informatie over dit project op http://www.prorail.nl/projecten/extra-sneltrein-groningen-leeuwarden.
Kijk voor meer informatie over spoorstremmingen www.groningenbereikbaar.nl/spoorstremmingen-2020

Verkeersmaatregelen Zuidhorn en Grijpskerk
Zuidhorn 

Gedurende de treinvrije periode tot en met 4 mei 2020 zijn de spoorwegovergang De Gast, het fietspad tussen spoorwegovergang De Gast, de Hooiweg en het station en het voetpad tussen spoorwegovergang De Gast en de haakse bocht in de Stationsweg afgesloten voor alle verkeer. Het spoorwegoverpad bij het station van Zuidhorn blijft open voor fietsers en voetgangers. Dit wordt met borden aangegeven. Buslijn 39 rijdt niet via het busstation in Zuidhorn maar gaat vanaf de Hanckemalaan en de Burg. Kruisingalaan richting Groningen en vice versa. Door deze aangepaste busroute worden gedurende de treinvrije periode de drie parkeervakken naast de AH tijdelijk opgeheven. De omleidingsroutes staan op de website van de gemeente http://www.westerkwartier.nl

Grijpskerk
Gedurende voornoemde treinvrije periode zijn het parkeerterrein aan de Stationsweg en de parkeervakken aan de noordzijde van de Stationsstraat afgesloten voor alle verkeer. Daarnaast is de Stationsstraat tussen de fietsenstallingen en park De Enk afgesloten voor motorvoertuigen. Dit wordt met borden aangegeven.

VERVOLG WERKZAAMHEDEN HOOFDRIJBAAN KOM DOEZUM
Informatie van de provincie Groningen 
Vorig jaar is gestart met groot onderhoud aan de N980 bij Grootegast en Doezum. Door de invallende winter konden de werkzaamheden aan de hoofdrijbaan niet worden afgerond in 2019. Maandag 4 mei aanstaande pakken we de werkzaamheden weer op. Deze duren ongeveer een week. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van de oude asfaltlaag en het aanbrengen van twee nieuwe asfaltlagen. Ook brengen we de belijning aan volgens het oorspronkelijke plan. Door de coronamaatregelen kan het zijn dat de werkzaamheden ook op 5 mei doorgaan ondanks dat dit een feestdag is. De omleidingsroute zijn te raadplegen via http://www.groningenbereikbaar.nl. ;
Vragen of meer informatie 
Heeft u nog vragen over de werkzaamheden of heeft u opmerkingen? Neem dan contact op met Evelien Meinders (omgevingsmanager provincie Groningen) via telefoonnummer 06-52761748 of e.meinders@provinciegroningen.nl

TEGEMOETKOMING KOSTEN MEDISCH AFVAL
Heeft u medisch afval (bijvoorbeeld stoma- of incontinentiemateriaal) waardoor u meer kilo’s restafval aanlevert dan een gemiddeld huishouden, dan kunt u voor de meer dan gemiddeld aangeleverde kilo’s restafval een tegemoetkoming aanvragen. Het college heeft het gemiddeld aanbod restafval over 2019 vastgesteld op 250 kilo voor een éénpersoonshuishouden en 450 kilo voor een meerpersoonshuishouden. 
Aanvragen 
Heeft u medisch afval en zit u met uw aanbod restafval boven het hierboven genoemde aantal kilo’s, dan kunt u een tegemoetkoming aanvragen. U kunt uw aanvraag sturen naar: 
College van B&W gemeente Westerkwartier Team Belastingen Postbus 100 9350 AC Leek 
Bij de aanvraag dient u bewijsstukken mee te sturen (bijvoorbeeld rekeningen van de apotheek, pakbonnen van geleverd materiaal of een overzicht van de zorgverzekering). 
Rekenvoorbeeld 
U hebt over 2019 650 kilo restafval aangeleverd en u maakt deel uit van een meerpersoonshuishouden. Het gemiddeld aangeleverd restafval voor een meerpersoonshuishouden is 450 kilo. 
650 kilo - 450 kilo = 200 kilo. Voor deze 200 kilo krijgt u een tegemoetkoming. In dit voorbeeld bedraagt de tegemoetkoming 200 kilo x € 0,35 = € 70,00. Dit bedrag verrekenen we met de aanslag van 2019. 
Vragen 
Heeft u vragen, neemt u dan contact op met het team Belastingen via 14 0594 of stuur een mail naar belastingen@westerkwartier.nl

RAADPLEGEN BEKENDMAKINGEN IN UW BUURT
De gemeente publiceert haar officiële bekendmakingen digitaal zoals aangevraagde en verleende vergunningen. Ga naar overuwbuurt.overheid.nl  om deze te vinden.

CONTACTGEGEVENS:
Gemeente Westerkwartier Postbus 100 9350 AC Leek
Tel.:  14 0594  info@westerkwartier.nl http://www.westerkwartier.nl

BEZOEKADRES ZUIDHORN: Hooiweg 9, 9801 AJ Zuidhorn
Overige bezoekadressen: Hoofdstraat 97, Grootegast - Tolberterstraat 66, Leek - Molenstraat 45, Marum

OPENINGSTIJDEN LOCATIE ZUIDHORN
Uitsluitend op afspraak Tel.:  14 0594 / info@westerkwartier.nl
Maandag t/m vrijdag 08.30 - 12.30 uur
Maandagmiddag 13.30 - 16.30 uur
Maandagavond 18.00 - 19.30 uur
Woensdagmiddag 13.30 - 17.30 uur

OPENINGSTIJDEN DEPOT KLEIN CHEMISCH AFVAL
Werkplaats Transportweg 2, Noordhorn
Maandag 18.30 - 19.30 uur Woensdag 13.00 - 15.00 uur

INFORMATIEPAGINA GEMIST?
» Hier vindt u een archief met eerder uitgebrachte pagina’s

  • Gemeentehuis-zuidhorn
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Kunstkwartier logo anim proef

Voorspeelavonden en Classic Express van Kunstkwartier

28 maart 2024    Zuidhorn-nieuws
Het KunstKwartier 'Unplukked!' Eindpresentatie in Niehove
Lees verder →
Swimchallenge (3)

Zuidhorn zwemt mee met Groningen Swim Challenge

28 maart 2024    Zuidhorn-nieuws
31 augustus van Zoutkamp naar Groningen
Lees verder →
Tegenlicht

Praat mee met VPRO Tegenlicht in Zuidhorn

26 maart 2024    Zuidhorn-nieuws
aflevering 'De wegwerpmaatschappij'
Lees verder →
Laatste editie

`Zaken` stopt.  Instituut regio Zuidhorn niet meer in de bus

26 maart 2024    Zuidhorn-nieuws
Huis aan huis advertentie blad “ Zaken die uw aandacht vragen” verdwijnt
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over Wijzigingen openingstijden, Summerproat & Ondersteuningsverklaring

26 maart 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 26 maart 2024
Lees verder →
De brug schoonmaakactie2

Van Bakstenen tot vuurwerk: De Brug ruimt op

23 maart 2024    Zuidhorn-nieuws
Zwerfafval actie op basisscholen in het Westerkwartier
Lees verder →