Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Oud en nieuw in de mantelzorg bijeen

4 december 2009    Zuidhorn-nieuws
Statencommissie brengt oud en nieuw in de mantelzorg bijeen Meer dan 90 bestuurders, beleidsmakers en medewerkers uit het veld kwamen donderdag 26 november bijeen in het provinciehuis tijdens een conferentie over mantelzorg en

Statencommissie brengt oud en nieuw in de mantelzorg bijeen


Meer dan 90 bestuurders, beleidsmakers en medewerkers uit het veld kwamen donderdag 26 november bijeen in het provinciehuis tijdens een conferentie over mantelzorg en mantelzorgondersteuning. Het doel van de conferentie was veranderende toekomstperspectieven in beeld brengen, nieuwe spelers op het gebied van mantelzorgondersteuning presenteren en handvatten bieden voor toekomstig beleid. De conferentie werd georganiseerd door de Statencommissie Welzijn, Cultuur en Sociaal beleid in samenwerking met het projectbureau WonenWelzijnZorg, het provinciaal Coördinatiepunt Vrijwillige Thuishulp en Mantelzorg en het mantelzorgersplatform Hattinga Verschure. Commissaris van de koningin, Max van den Berg was dagvoorzitter. De Statencommissie is verheugd dat de conferentie verschillende partijen dichter bij elkaar heeft gebracht en dat dit mogelijkheden biedt voor de intensivering van bestaande en het ontwikkelen van nieuwe samenwerkingsmogelijkheden. De conferentie was een vervolg op de mantelzorgconferentie gehouden in 2006.

Ontmoeting tussen 'oude' en 'nieuwe' spelers
Onder de titel: 'Mantelzorgondersteuning: Wie is verantwoordelijk? richtte de conferentie zich vooral op het fenomeen dat er sinds kort een aantal nieuwe ‘spelers’ (organisaties) actief zijn. Deze organisaties voelen zich verantwoordelijk voor het ondersteunen van mantelzorgers. De conferentie had als doel ‘oude’ spelers op het gebied van mantelzorg (gemeenten, provincie, uitvoerend veld en belangenbehartigers) te informeren over ontwikkelingen en opvattingen van nieuwe spelers. Op deze manier werd een ieder de mogelijkheid geboden zijn eigen werkzaamheden en beleid verder te ontwikkelen en daar waar mogelijk samenwerking te zoeken. Menzis (zorgverzekeraars), KAW architecten (volkshuisvesting) en het landelijke project ‘Werk&Mantelzorg’ (werkgevers) hielden een inleiding over de rol van hun organisatie in de mantelzorgondersteuning.
De dag werd afgesloten met een forumdiscussie waarbij bestuurders en deskundigen met elkaar, de inleiders en de zaal in debat gingen. Gedeputeerde Pim de Bruijne gaf aan dat hij de provinciale financiële inzet voor het provinciaal coördinatiepunt voor vrijwillige thuishulp en mantelzorg bij het CMO wil handhaven, ondanks de bezuinigingen die de provincie op het gebied van welzijn moet doorvoeren.

Conferentie biedt perspectief
De conferentie is door de deelnemers als succesvol ervaren. Deelnemers uit verschillende sectoren gaven aan dat de conferentie inspiratie en concrete handvatten had opgeleverd voor nieuwe beleidsinitiatieven en werkzaamheden. Zo werd er onder meer gesproken over wet- en regelgeving en financieringsstromen. Onderwerpen die bij kunnen dragen aan een optimale toekomstige samenwerking op het gebeid van de mantelzorgondersteuning. De informele gedeelten van de conferentie werden door de ‘oude’ en ‘nieuwe’ spelers goed gebruikt om eerste afspraken te maken voor verder overleg en mogelijke samenwerking.

Terugblik naar eerste conferentie in 2006
Het is de tweede keer dat organisaties die zich bezighouden met mantelzorg en mantelzorgondersteuning bijeenkomen tijdens een conferentie in het provinciehuis. De eerste conferentie vond plaats in 2006, aan de vooravond van de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Met die invoering van de WMO werd de beleidsverantwoordelijkheid voor de mantelzorgondersteuning verplaatst van het rijk naar de gemeenten.

Mantelzorgers
Mantelzorg is vaak langdurig en intensief. In Nederland verlenen 2,4 miljoen mensen jaarlijks mantelzorg. Zo'n 750.000 mantelzorgers zorgen meer dan acht uur per week én langer dan drie maanden voor een ander. Tussen 150.000 en 200.000 mantelzorgers voelen zich zwaar belast. Mantelzorgers zorgen voor bijvoorbeeld een chronische ziek, gehandicapt of hulpbehoevend familielid, een vriend of kennis. (Bron: "Mantelzorg in getallen" (uitgave: Sociaal en Cultureel Planbureau, 2003).4-12-2009 WIZ
***

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Vrouw ondernemer laptop

Al honderden ZZPérs melden zich bij gemeente voor noodhulp

28 maart 2020    Zuidhorn-nieuws
Tijdelijke noodregeling voor zelfstandige ondernemers komende week van start
Lees verder →
Patrick folgerts

Patrick Folgerts nieuwe trainer vv Zuidhorn 2

27 maart 2020    Zuidhorn-nieuws - Sport
Komt van FC Lewenborg 2, uitkomend in de reserve Hoofdklasse
Lees verder →
Fietsen-2018

Groningen Bereikbaar genomineerd voor Spitsbreker-award

27 maart 2020    Zuidhorn-nieuws
Door acties als Gratis fietscheck voor forenzen Zuidhorn-Stad, gratis of met korting het OV of een Gratis e-bike voor een week
Lees verder →
Voetbalclubzuidhorn

vv Zuidhorn op zoek naar trainer JO15-1

27 maart 2020    Zuidhorn-nieuws
Het team speelt momenteel in de hoofdklasse promotiepoule.
Lees verder →
Sleutel huis

Huiseigenaren denken dat Corona grote invloed krijgt op woningmarkt

27 maart 2020    Zuidhorn-nieuws
Groot belang steunmaatregelen die persoonlijke financiële problemen moeten voorkomen
Lees verder →
Hoogspanningsmast (1)

Bouw nieuwe ‘stroomsnelweg’ tussen Eemshaven en Vierverlaten op punt van beginnen

26 maart 2020    Zuidhorn-nieuws
380 kV-verbinding vervangt huidige 220 kV-verbinding
Lees verder →