Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Openbare ruimte Westerkwartier groenste van heel Groningen

23 maart 2024    Zuidhorn-nieuws
Maar er is nog wel wat winst te behalen.... zie daar het Klimaatadaptief maken van Overtuinen Zuidhorn!
Bomen op de overtuinen

Het Ad weet te melden dat de openbare ruimte in de gemeente Westerkwartier de minst versteende is van heel Groningen. In alle woonwijken samen is 46,4 procent van het publieke terrein 'grijs', blijkt uit cijfers van groenadviseur Cobra Groeninzicht. In Groningen als geheel telt 54,6 procent van de openbare ruimte in woonwijken als grijs.

Kijk je naar privaat buitenterrein in Westerkwartier, zoals voor- en achtertuinen, dan is 59,9 procent van al die ruimte versteend, tegen 56,1 procent in heel Groningen. Alles bij elkaar komt deze gemeente uit op 30,4 procent grijs gebied: stenen, verharding, kale grond en zandverstuiving. Dat percentage ligt lager dan het provinciaal gemiddelde van 34,3 procent.

Gevoelstemperatuur Westerkwartier omhoog
Dat hele vergroenen van Westerkwartier en de rest van Nederland is niet voor niets: groen verkoelt, en dat is hard nodig als de zomers zo warm worden als de meest recente klimaatmodellen ons voorspiegelen. Uit cijfers van de Klimaateffectatlas, gebaseerd op de vooruitzichten van het KNMI en geanalyseerd door deze site, blijkt dat de gevoelstemperatuur in deze gemeente op warme dagen over 25 jaar kan oplopen tot 37 graden, met op sommige plekken uitschieters tot 40 graden.

Klimaatadaptief maken Overtuinen Zuidhorn
In Zuidhorn wordt nu gewerkt aan het ontwikkelen van de Centrum Visie waarin o.a. het Klimaatadaptief maken van Overtuinen Zuidhorn is opgenomen. Met het planten van bomen en ander groen zal het een prettiger verblijfsruimte moeten worden. » Lees daarover

NK Tegelwippen
Dit weekend is het eerste van het NK Tegelwippen, de jaarlijkse strijd tussen gemeenten over wie tussen nu en 31 oktober de meeste stoep- en tuintegels kan inruilen voor iets groens. Westerkwartier doet dit jaar niet mee, maar eindigde bij bij de afgelopen editie als hekkensluiter bij de middelgrote gemeenten.

De percentages houden geen rekening met agrarisch terrein, omdat onder meer in de oogsttijd moeilijk te meten is hoe groen dat is. Ook buurten zonder inwoners, zoals bossen en industrieterreinen, tellen niet mee, om uitschieters te voorkomen. Cobra gebruikt onder meer luchtfoto's en infraroodtechniek om op detailniveau te bepalen hoe groen of grijs een gebied is. Deze site heeft die cijfers per gemeente samengevoegd.

  • Inloop centrumvisie (5)
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Scouting clubhuis (1)

Scouts pakken clubhuis aan

15 juni 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
“kan weer een flink aantal jaren mee”
Lees verder →
Allersmaborg

Programma seizoen 2024 - 2025 Vrouwen van Nu bekend

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws
afwisselend en inspirerend
Lees verder →
Jazz te gast 2024 (7)

Groninger Cultuurprijzen

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws
drie categorieën: professionals, Amateurs en de Groninger Talentprijs
Lees verder →
Mollematocht 2023 (1)

Bauke moet opgeven in Ronde van Zwitserland

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
“Hoop terug te zijn voor NK"
Lees verder →
Buitenspeeldag 2024 (1)

Vrolijke gezichten en mooie opkomst Buitenspeeldag Zuidhorn

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Soms een spatje regen maar weer viel erg mee
Lees verder →
Auto op reis

Tips en trucs voor zorgeloos autorijden

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws
Lees verder →