Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Oostenbrink draagt zijn poëzie voor in Duitsland

22 juni 2011    Zuidhorn-nieuws
Zuidhorn - Dichter Willem Tjebbe Oostenbrink (47) uit Zuidhorn, die beslag legde op de tweede plaats bij de strijd om de Noord-Duitse Klaus Groth Preis voor nieuwe poëzie in het Nedersakisch, gaat

Zuidhorn -

Dichter Willem Tjebbe Oostenbrink (47) uit Zuidhorn, die beslag legde op de tweede plaats bij de strijd om de Noord-Duitse Klaus Groth Preis voor nieuwe poëzie in het Nedersakisch, gaat 24 juni niet naar de prijsuitreiking in Heide. Aan de tweede plaats van de competitie zit geen tastbaar aandenken in de vorm van een oorkonde of beker vast. Bovendien draait bijna alles tijdens de bijeenkomst om de nummer één, Birgit Lemmermann uit Rotenberg.

De organisatie heeft daarom besloten Oostenbrink apart uit te nodigen voor een voordrachtsavond. Op die manier heeft hij meer voldoening van de uren reistijd naar Heide. De Zuidhorner is trots op de tweede plaats. In totaal namen vijftig mensen deel aan de strijd om de Klaus Groth Preis. In het jaarboek van de club die de prijs uitdeelt, wordt een auteursportret van Oostenbrink opgenomen. "Kijk, daar kun je wat mee. Zo kom je weer wat verder", zegt de dichter.

Oostenbrink schrijft in de taal van het Westerkwartier. Het is de tweede keer dat hij in Duitsland wordt geëerd. Vorig jaar won hij met de gedichtenreeks Wotterpoëzie de prestigieuze Freudenthal-prijs. Voor de Klaus Groth Preis zond hij de uit vijf gedichten bestaande cyclus Bewaarkt Verleden in. Verzen waarin de op een boerderij opgegroeide Oostenbrink terugdenkt aan vroeger. Aan de geur van hooi bijvoorbeeld. In Goldjebloemen werkt hij met zijn zoontje in de tuin en herinnert hij zich ondertussen hoe hij zijn opa vroeger hielp.

Oostenbrink stuurde de Duitsers zijn gedichten niet alleen in het Westerkwartiers. Hij zond Duitse vertalingen mee die hij voor de wedstrijden heeft laten maken. Het is de vierde keer dat de tweejaarlijkse Klaus Groth Prijs wordt uitgereikt. De stad Heide wil de taal en cultuur van de regio Schleeswijk-Holstein bevorderen.

Het Nederduits, Nedersaksisch of platduuts wordt in Duitsland gesproken van de Nederlandse grens tot aan Berlijn, van Münster tot aan de Deense grens. Onder het Nedersaksisch vallen ook de Nederlandse streektalen langs de Duitse grens. De prijsvraag is vernoemd naar de Duitse dichter Klaus Groth (1819-1899) die in het Nedersaksisch schreef.
22-06-2011 dvhn

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Joh smitpark speeltoestel (2)

Speeltoestel Joh Smit park definitief weg

30 april 2025    Zuidhorn-nieuws
"Genoeg speeltoestellen in Zuidhorn"
Lees verder →
Hoornaar

Aziatische hoornaar in de provincie

30 april 2025    Zuidhorn-nieuws
jaagt op bijen, vlinders en andere nuttige insecten, die belangrijk zijn voor de bestuiving van planten
Lees verder →
Wilgis schoffelmeijer hoorcentrum

“Ondersteuning van uw luisterbehoefte”

30 april 2025    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
7 mei informatieavond Hoorcentrum Westerkwartier in Cultureel Centrum
Lees verder →
Feest vrijheid

Ezinge viert 80 jaar bevrijding met een feest vol taal, muziek en verhalen

30 april 2025    Zuidhorn-nieuws
uiteenlopende artiesten in speciaal middag- en avondprogramma
Lees verder →
Danspaleis

Swingen en genieten bij het Danspaleis

30 april 2025    Zuidhorn-nieuws
Speciaal voor 50-plussers die willen genieten van een gezellige middag vol muziek en sociaal contact
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Westerkwartier: Weerbaar in een woelige wereld

30 april 2025    Zuidhorn-nieuws
De Vooruitkijkspiegel is bedoeld als een open en uitnodigende dialoog voor alle inwoners.
Lees verder →