Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Onderzoek: Bestaat het Westerkwartier?

22 januari 2012    Zuidhorn-nieuws
samenwerking tussen verschillende organisaties en ondernemers in het Westerkwartier bevorderen

Op uitnodiging van de ‘Kwartiermakers’, een koepel voor verschillende initiatieven in de regio, zoals Magie van het Landschap (onderwijsproject), de Canon van het Westerkwartier en de viering van ‘Duizend jaar Westerkwartier’, coördineert het Museumhuis
bijeenkomsten waarbij onderzocht wordt op welke manier de samenwerking tussen de verschillende organisaties en ondernemers in het Westerkwartier bevorderd kan worden. Het streven is bezoekers en bewoners het gebied intenser te laten beleven door samenhangend cultureel aanbod. Daarbij speelt een belangrijke en prikkelende vraag een rol: hoe wordt het Westerkwartier door de bewoners beleefd, waar liggen gevoelsmatig de grenzen van het gebied en bestaat er überhaupt een identiteit van het totale Westerkwartier.

Het Museumhuis wil met het Westerkwartier op dezelfde manier te werk gaan als in De Marne, hetOldambt en Fivelingo, regio’s waarvoor binnen Waddenland Groningen al verschillende museale, theatrale en landschappelijke activiteiten zijn ontwikkeld.
Bewoners zijn van groot belang voor het vinden van een verbindende factor. Anna van de Molen kan door een werkervaringsplaats bij het Museumhuis praten met en luisteren naar inwoners en vertegenwoordigers van culturele organisaties. Ook wordt er gekeken naar de huidige activiteiten en tradities in het Westerkwartier. “Wat maakt het Westerkwartier eigen?”. Over vier maanden hoopt Anna een antwoord te hebben op deze vraag, die voor de Kwartiermakers van belang is om de samenwerking in het gebied te versterken.

Anna is in februari op de weekmarkten te vinden van Leek, Grootegast, Marum, Zuidhorn, Winsum, Grijpskerk, Aduard, Oldehove en Hoogkerk.
Inmiddels zijn de eerste projecten en producten al in ontwikkeling.

Producten
Erfgoededucatieproject Marum
De opzet van het project is basisschoolkinderen kennis te laten maken met erfgoed in de gemeente met, gedurende de hele schoolperiode, ieder jaar een ontmoeting met een erfgoedinstelling.

Website 1000 jaar Westerkwartier
De website, die in 2001 is ontwikkeld in verband met de viering van 1000 jaar Westerkwartier wordt nieuw leven ingeblazen.

Memento Mori
Onderzocht wordt of het Westerkwartier kan aansluiten bij het grensoverschrijdend project Memento Mori, een initiatief van het Museumhuis, de Rijksuniversiteit Groningen en de Ostfriesische Landschaft. Het project onderzoekt de overeenkomsten en verschillen in de cultuur rond sterven en begraven aan beide zijden van de grens.

Culturele biografie Westerkwartier
Projectmedewerkster Anna van der Molen van het Museumhuis zal onderzoek doen naar de culturele biografie van het Westerkwartier waarbij aan de hand van interviews en literatuuronderzoek de identiteit van het gebied wordt onderzocht.
25-1-2012 erfgoedloper

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Mountainbike

Bezwaren tegen aanleg MTB parcours ongegrond

27 februari 2021    Zuidhorn-nieuws
Inwonersinitiatief weer een stuk verder op weg
Lees verder →
Laptop  vrouw welkominzuidhorn

Maak on-line of telefonisch een afspraak om te winkelen

27 februari 2021    Zuidhorn-nieuws
Winkelen op afspraak in Zuidhorn
Lees verder →
Mollematocht-2017 (1)

Bauke Mollema ambassadeur voor schonere wereld

27 februari 2021    Zuidhorn-nieuws - Sport
'In het wielrennen zijn we op de goede weg'
Lees verder →
Vrouw fitness

Deze drie oefeningen kun je als vrouw thuis uitvoeren

26 februari 2021    Zuidhorn-nieuws
Row and squat, Russian twist en Side lunge naar crusty lunge
Lees verder →
Rolstoel tennisver mepsche

PvdA Westerkwartier bezoekt tennisvereniging De Mepsche

26 februari 2021    Zuidhorn-nieuws
De Mepsche speelt belangrijke rol in het rolstoeltennis vanuit Oldekerk
Lees verder →
Moeder kind schrijven pixabay

Provinciale aftrap 11e editie van De Schoolschrijver op De Borgh in Zuidhorn

25 februari 2021    Zuidhorn-nieuws
Interactieve lessen en workshops leren kinderen alles over het schrijven van verhalen
Lees verder →