Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Officiële opening van het project “Zorg dat Peebos Werkt, Met Mekaar!”

23 mei 2019    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Op Peebos wordt gezorgd, gewerkt, geleerd en genoten, in en van de prachtige natuur maar ook vooral van de ontmoeting met andere mensen
Peebos (1)

Woensdag 22 mei was de officiële opening van het project “Zorg dat Peebos Werkt, Met Mekaar!” in de theetuin van Peebos bij Opende. Een geslaagde middag, want iedereen en alles werkte mee – inclusief het weer. We durven dus wel te stellen dat Peebos werkt.
 

Op Peebos wordt gezorgd, gewerkt, geleerd en genoten, in en van de prachtige natuur maar ook vooral van de ontmoeting met andere mensen.  Want daar begint het mee: ontmoeten, elkaar echt leren kennen, en samen dingen doen. Iedereen heeft talenten, en juist in de ontmoeting met andere mensen komen deze tot hun recht. Iedereen mag er zijn. Deze middag was daar een mooi voorbeeld van.

70 mensen vierden deze mijlpaal, waar wethouder Elly Pastoor van de gemeente Westerkwartier een appelboom - een Groningse Kroon - plantte. Een soort die tussen de andere appelboomsoorten nog ontbrak. Op Peebos houden ze immers van diversiteit.

Peebos is de inclusieve samenleving in het klein, en mag nu uitbreiden. Met de bouw van een zorg-werk-leer-ontmoetings-innovatiecentrum, waar meer ontmoeting en samenwerking mogelijk is, meer aandacht is voor opleiding op maat en waar mogelijk doorstroming van meer mensen naar ‘regulier’ werk van betekenis. Elly Pastoor: “Het gebeurt hier écht.” Nog te vaak komt het voor dat ideeën niet tot uitvoer komen. Op Peebos wel.

De initiatiefnemers, Gebiedscoöperatie Westerkwartier, Gemeente Westerkwartier, Staatsbosbeheer, Stichting De Zijlen, Landschapsbeheer Groningen en Dolmans Landscaping Services, vertelden over hun bijdragen aan het project. Medewerkers van Peebos lieten de gasten hun werkterrein zien en vertelden over hun werkzaamheden. Gert Sennema en Westkantstad bezongen het Westerkwartier in de taal van het Westerkwartier, en cliënten van De Zijlen hielpen enthousiast met de catering.

Tijdens de bijeenkomst werden ook andere organisaties en bedrijven in de regio opgeroepen om zich aan te sluiten bij Workcept, het overkoepelende programma voor inclusief werken in de regio van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier, waar Zorg dat Peebos Werkt, Met Mekaar! onderdeel van uitmaakt. Zwaantje Buwalda van sws De Groene Borg beet de spits af en vertelde over een mooi nieuw initiatief: de geplande samenwerking tussen Peebos en de school, waarbij medewerkers vanuit Peebos de leerlingen gaan ondersteunen bij het onderhouden van het door de school geadopteerde natuurgebied Curringherveld.

Het Workcept-netwerk groeit gestaag. De komende tijd gaan we voor meer ontmoeting zorgen, en samen aan concrete projecten werken. De vele kleine succesverhalen over inclusief werken door organisaties, bedrijven en overheid in de regio een platform geven en doorvertellen. “Want dat kunnen we hier nog wel beter leren, verhalen vertellen.” Aldus Elly Pastoor. We geloven niet in concurrentie. Wel in samenwerking. Doe je ook ee?

Samen voor een sociaal en inclusief Westerkwartier!

  • Gert sennema en westkantstad
  • Peebos (2)
  • Peebos (3)
  • Peebos (5)
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Pieterzijl

Pieterzijl vanuit de lucht en vanaf de grond

19 februari 2020    Zuidhorn-nieuws
Stephan Oosterbaan maakte er een video over
Lees verder →
Brandweer

Aardgas lekkage op Akkerend in Zuidhorn

18 februari 2020    Zuidhorn-nieuws
Brandweer met spoed ter plaatse
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over Aanslag gemeentelijke belastingen, deelauto’s en woningbrand

18 februari 2020    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 18 februari 2020
Lees verder →
Gehandicaptensport

Zwemmers De Brug regio Westerkwartier succesvol!

17 februari 2020    Zuidhorn-nieuws - Sport
Janita Schuitema deed voor het eerst mee en zwom direct een gouden medaille op de 25m schoolslag!
Lees verder →
Merel en gemma

Goud voor Noordhorner en Zuidhorner pupillen Acro Academy

17 februari 2020    Zuidhorn-nieuws - Sport
Lieke Bakker uit Noordhorn & Merel Veenstra uit Zuidhorn
Lees verder →
Richard kempthorne ontvangt de erepenning van ard van der tuuk

Eerste Abel Tasman Erepenning voor Richard Kempthorne

16 februari 2020    Zuidhorn-nieuws
Burgemeester van Nieuw-Zeelandse zustergemeente Tasman District (2007 – 2019 )
Lees verder →