Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Nederland Leest ook van start in bibliotheken Westerkwartier

30 oktober 2012    Zuidhorn-nieuws
Van 1 tot en met 30 november vindt de zevende editie plaats van de campagne Nederland Leest. Dit keer doen de bibliotheken in het Westerkwartier hun leden (zo lang de voorraad strekt) de roman De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans cadeau.

Dit boek gaat over een jongeman die tijdens de bezetting opdrachten uitvoert van iemand uit het verzet op wie hij sprekend lijkt. Na de bevrijding wordt hij gekwalificeerd als een landverrader en tracht hij wanhopig het tegendeel te bewijzen.

Lofrede
Claudia de Breij schreef de lofrede op De donkere kamer van Damokles. De Breijs ode aan deze klassieker van de twintigste-eeuwse literatuur wordt afgedrukt in de Nederland Leest-editie van De donkere kamer van Damokles.

Verschillende versies
De donkere kamer van Damokles verschijnt in verschillende edities, waaronder een gesproken versie en een eenvoudig lezen editie. Mensen die moeite hebben met lezen kunnen nu ook meedoen met Nederland Leest en kunnen tevens deelnemen aan de openbare discussies over het boek. Ook middelbare scholieren lezen het boek van Nederland Leest. Middels een speciale website  kunnen zij speciale opdrachten uitvoeren en alles te weten komen over schrijver, boek en context. Tijdens de internetuitzending Nederland Leest Live! op 13 november gaan leerlingen uit heel Nederland in gesprek over het boek. In 1963 werd De donkere kamer van Damokles verfilmd door Fons Rademaker met als filmtitel Als twee druppels water.

Slotdebat
Op 30 november wordt Nederland Leest groots afgesloten met een gigantisch debat. Nederland Leest-ambassadeur Philip Freriks treedt op als host, presentator Joost Hoebink is debatleider, de filosofen Frank en Maarten Meester jagen het debat aan. Aanmelden voor het slotdebat en meer informatie over de campagne Nederland Leest is te vinden op http://www.nederlandleest.nl

Zevende editie
Nederland Leest wordt in 2012 voor de zevende keer georganiseerd. Vorig jaar stond Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert centraal. Daarvoor waren dat De grote zaal van Jacoba van Velde (2010), Oeroeg van Hella S. Haasse (2009), Twee vrouwen van Harry Mulisch (2008), De gelukkige klas van Theo Thijssen (2007) en Dubbelspel van Frank Martinus Arion (2006). Philip Freriks is ambassadeur van Nederland Leest. Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken)

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Avondvierdaagse-2018 (1)

Gewoon dit jaar de Avond4daagse lopen!

04 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
niet in hele grote groepen tegelijk, maar alleen met een vriendje, je sportmaatjes of met je gezin
Lees verder →
Henk bakker mondkapje (2)

Lokaal gemaakte mondkapjes van Dymph Dressen

04 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
Duurzaam, wasbaar en uniek design
Lees verder →
Wethouder reikt bloemen uit aan mantelzorger

Bloemetje van Bert voor Mantelzorgers

04 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
400 mantelzorgers krijgen bloemen in gemeente Westerkwartier
Lees verder →
Bert nederveen-2019

Cliënten Wmo positief over contacten met gemeente Westerkwartier

04 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
Een van de aanbevelingen in enquête:Heb aandacht voor het beroep dat op mantelzorgers wordt gedaan.
Lees verder →
Hoogspanning masten

“Als de eerste masten staan gaan die niet meer weg”

04 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
TenneT wil beginnen met aanleg 380 kV hoogspanningsverbinding zonder uitspraak Raad van State
Lees verder →
Menno kuiper en geertje dijkstra-jacobi op gerenoveerde ophaalbrug kromme kolk

Bruggen Zevenhuizen liggen er weer prachtig bij

04 juni 2020    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Vaste brug hoofddiep en ophaalbrug Kromme Kolk
Lees verder →