Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Nederland Leest ook van start in bibliotheken Westerkwartier

30 oktober 2012    Zuidhorn-nieuws
Van 1 tot en met 30 november vindt de zevende editie plaats van de campagne Nederland Leest. Dit keer doen de bibliotheken in het Westerkwartier hun leden (zo lang de voorraad strekt) de roman De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans cadeau.

Dit boek gaat over een jongeman die tijdens de bezetting opdrachten uitvoert van iemand uit het verzet op wie hij sprekend lijkt. Na de bevrijding wordt hij gekwalificeerd als een landverrader en tracht hij wanhopig het tegendeel te bewijzen.

Lofrede
Claudia de Breij schreef de lofrede op De donkere kamer van Damokles. De Breijs ode aan deze klassieker van de twintigste-eeuwse literatuur wordt afgedrukt in de Nederland Leest-editie van De donkere kamer van Damokles.

Verschillende versies
De donkere kamer van Damokles verschijnt in verschillende edities, waaronder een gesproken versie en een eenvoudig lezen editie. Mensen die moeite hebben met lezen kunnen nu ook meedoen met Nederland Leest en kunnen tevens deelnemen aan de openbare discussies over het boek. Ook middelbare scholieren lezen het boek van Nederland Leest. Middels een speciale website  kunnen zij speciale opdrachten uitvoeren en alles te weten komen over schrijver, boek en context. Tijdens de internetuitzending Nederland Leest Live! op 13 november gaan leerlingen uit heel Nederland in gesprek over het boek. In 1963 werd De donkere kamer van Damokles verfilmd door Fons Rademaker met als filmtitel Als twee druppels water.

Slotdebat
Op 30 november wordt Nederland Leest groots afgesloten met een gigantisch debat. Nederland Leest-ambassadeur Philip Freriks treedt op als host, presentator Joost Hoebink is debatleider, de filosofen Frank en Maarten Meester jagen het debat aan. Aanmelden voor het slotdebat en meer informatie over de campagne Nederland Leest is te vinden op http://www.nederlandleest.nl

Zevende editie
Nederland Leest wordt in 2012 voor de zevende keer georganiseerd. Vorig jaar stond Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert centraal. Daarvoor waren dat De grote zaal van Jacoba van Velde (2010), Oeroeg van Hella S. Haasse (2009), Twee vrouwen van Harry Mulisch (2008), De gelukkige klas van Theo Thijssen (2007) en Dubbelspel van Frank Martinus Arion (2006). Philip Freriks is ambassadeur van Nederland Leest. Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken)

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

130617 fietsend naar groningen-12

Op de fiets of met het OV naar Stad (net als wethouder Stomphorst )

27 februari 2024    Zuidhorn-nieuws
Vanaf 1 maart ring West drie weken dicht
Lees verder →
Computer oudere belasting hulp

Belastingspreekuren in de bibliotheek

27 februari 2024    Zuidhorn-nieuws
Kun je wel wat hulp gebruiken bij je belastingaangifte via de computer?
Lees verder →
Beeld aiw jpg

Inclusieve film Alles is Wonderland komt uit

27 februari 2024    Zuidhorn-nieuws
Za 30 maart 20.00 uur In 't Holt 1654 Zuidhorn met theatraal voorprogramma (Laatste kaarten)
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over Gemeentelijke minimaregeling, Informatiegids Westerkwartier & raadsoverleggen

27 februari 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 27 februari 2024
Lees verder →
Terra open dag

Ontdek jouw groene toekomst bij Terra MBO!

27 februari 2024    Zuidhorn-nieuws
Lees verder →
Scouts mc (1)

Friese fijnproevers beoordelen kookkunsten Scouts Zuidhorn

27 februari 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Scouting Hanckema kookt mee in Masterchef a la scout 2024
Lees verder →