Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Nederland Leest ook van start in bibliotheken Westerkwartier

30 oktober 2012    Zuidhorn-nieuws
Van 1 tot en met 30 november vindt de zevende editie plaats van de campagne Nederland Leest. Dit keer doen de bibliotheken in het Westerkwartier hun leden (zo lang de voorraad strekt) de roman De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans cadeau.

Dit boek gaat over een jongeman die tijdens de bezetting opdrachten uitvoert van iemand uit het verzet op wie hij sprekend lijkt. Na de bevrijding wordt hij gekwalificeerd als een landverrader en tracht hij wanhopig het tegendeel te bewijzen.

Lofrede
Claudia de Breij schreef de lofrede op De donkere kamer van Damokles. De Breijs ode aan deze klassieker van de twintigste-eeuwse literatuur wordt afgedrukt in de Nederland Leest-editie van De donkere kamer van Damokles.

Verschillende versies
De donkere kamer van Damokles verschijnt in verschillende edities, waaronder een gesproken versie en een eenvoudig lezen editie. Mensen die moeite hebben met lezen kunnen nu ook meedoen met Nederland Leest en kunnen tevens deelnemen aan de openbare discussies over het boek. Ook middelbare scholieren lezen het boek van Nederland Leest. Middels een speciale website  kunnen zij speciale opdrachten uitvoeren en alles te weten komen over schrijver, boek en context. Tijdens de internetuitzending Nederland Leest Live! op 13 november gaan leerlingen uit heel Nederland in gesprek over het boek. In 1963 werd De donkere kamer van Damokles verfilmd door Fons Rademaker met als filmtitel Als twee druppels water.

Slotdebat
Op 30 november wordt Nederland Leest groots afgesloten met een gigantisch debat. Nederland Leest-ambassadeur Philip Freriks treedt op als host, presentator Joost Hoebink is debatleider, de filosofen Frank en Maarten Meester jagen het debat aan. Aanmelden voor het slotdebat en meer informatie over de campagne Nederland Leest is te vinden op http://www.nederlandleest.nl

Zevende editie
Nederland Leest wordt in 2012 voor de zevende keer georganiseerd. Vorig jaar stond Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert centraal. Daarvoor waren dat De grote zaal van Jacoba van Velde (2010), Oeroeg van Hella S. Haasse (2009), Twee vrouwen van Harry Mulisch (2008), De gelukkige klas van Theo Thijssen (2007) en Dubbelspel van Frank Martinus Arion (2006). Philip Freriks is ambassadeur van Nederland Leest. Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken)

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Ewaste-anker

Scholen strijden tegen elektronisch afval

05 juni 2023    Zuidhorn-nieuws
Laat je e-waste thuis ophalen!
Lees verder →
Jaarmarkt noordhorn (9)

Toen de wieken nog draaiden

05 juni 2023    Zuidhorn-nieuws - fotos
Jaarmarkt Noordhorn
Lees verder →
Zunobri

Zunobri komt net tekort voor winst

05 juni 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
Met nog drie speelronden te gaan, is Zunobri nog altijd hard opzoek naar een overwinning.
Lees verder →
Politie insluipers inbraak

Nu inbraak Boslaan Zuidhorn, sprake van een reeks inbraken

05 juni 2023    Zuidhorn-nieuws
Het is weer raak, boeven op pad
Lees verder →
Molen fortuna asbreuk (7)

As molen Fortuna Noordhorn breekt tijdens jaarmarkt

04 juni 2023    Zuidhorn-nieuws - fotos
Brandweer en hulpdiensten in actie
Lees verder →
RobertYs digi service

Robert’s Digi Service brengt herinneringen weer tot leven

03 juni 2023    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Uw oude 8 mm film of Betamax weer terug kunnen kijken
Lees verder →