Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Museum Nienoord Vernieuwt: depot wordt museumzaal

17 november 2023    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Collectie in nieuw perspectief
Museum nienoord vernieuwt!

Leek – Museum Nienoord realiseert grootse plannen: de nationale collectie rijtuigen krijgt volgend jaar de aandacht die het verdient. In plaats van veredelde opslagruimtes zijn er straks volwaardige zalen waarin een nieuw verhaal centraal staat. Want wie reist er niet? Ver weg, dichtbij, in je hoofd, de betekenis van een rijtuig is zoveel meer. Juist deze kant van de unieke collectie krijgt alle ruimte in de interactieve en moderne presentatie. Het wordt een combinatie van intrigerende geschiedenis die raakt aan de actualiteit waardoor je aan het denken wordt gezet. Het vernieuwde depot wordt begin 2025 geopend.

Collectie in nieuw perspectief
Het toegankelijk maken van depots zie je tegenwoordig in veel musea. Ook Museum Nienoord wil bezoekers de kans geven om dichterbij de indrukwekkende collectie te komen. Juist dat imposante gevoel als je naast een rijtuig staat maakt geschiedenis voelbaar. Ruim een eeuw geleden domineerden ze nog het straatbeeld, tegenwoordig zijn auto’s en in de toekomst wellicht andere vervoersmiddelen onze referentie. Die transitie van destijds is nu ook weer actueel. Was toen het mestoverschot in de steden een groot probleem, nu houden we het gebruik van fossiele brandstoffen tegen het licht. Is reizen noodzaak, plezier of verrijking? Kunnen we ook andere wegen bedenken? En hoe ver kan je wel niet reizen in je hoofd? Dit verhaal brengen we dichtbij met activiteiten en beleving voor iedereen, jong en oud, meertalig en inclusief.

Schatkamer gaat open
De nationale collectie van Museum Nienoord bestaat uit 245 rijtuigen, 70 sleden, vele miniaturen, tuigen en andere toebehoren. Deze schatkamer ondergaat het komende jaar onder leiding van professionele tentoonstellingsmakers een metamorfose tot toegankelijke zalen. Wim Wieringa, al jarenlang gids in het museum: "Tijdens onze rondleidingen zijn mensen vaak verbaasd over de bijzondere verhalen. Niet alleen over de rijtuigen zelf – 'wat zijn het er veel en wat een ingenieus vakwerk!' -, maar ook over hun gebruikers. Straks kunnen we ook andere informatie vertellen over onze collectie, meer achtergrond geven." Geert Pruiksma, directeur van het museum, vult aan: "We willen bezoekers raken en vanuit dit perspectief laten nadenken over actuele onderwerpen. Met onze gastheren en -dames natuurlijk, maar straks ook met indrukwekkend grote foto's en film, doe-stations, digital storytelling en spellen, rondom onze (kunst)objecten en andere museale schatten."

Metamorfose voor de toekomst
Het depot is nu nog een beetje verstopt op het museumterrein. Ook dat pakken we aan, net als de route naar het museum. Het wordt beter toegankelijk en meer zichtbaar, heel belangrijk en broodnodig. Ook de museumwinkel en entreehal in de Oranjerie ondergaan een metamorfose. Al met al werkt het museum aan een totale make-over van haar identiteit om de verhalen van Nienoord nog beter te kunnen vertellen. De nieuwe inrichting zuigt bezoekers straks mee in de wondere wereld van het hippomobiele erfgoed en reizen, zowel nu als ook in de toekomst.

Museum Nienoord Vernieuwt! wordt mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van: Provincie Groningen, Gemeente Westerkwartier, Scholten Kammingafonds, VSBfonds, Stichting K.P. Boon, Mondriaanfonds, Cultuurfonds, Gravin Van Bylandt Stichting, Emmaplein Foundation, Stichting Dijk-Weering Fonds, Rabobank, Stichting Steunfonds Rotary Club Roden-Leek, SOB Leek, Stichting Beringer Hazewinkel en enkele anonieme donateurs.

Bijschrift foto:
In de Oranjerie is samen met de vrijwilligers van het museum het officiële startsein voor Museum Nienoord Vernieuwt! gegeven door (vlnr) Willy van der Schuit, projectleider, Mertijn Dijkstra, voorzitter van het bestuur, en Geert Pruiksma, directeur. (Foto Sietse Snip)

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Avishai cohen foto sam harfouche

Jazz te Gast 2024 met toppers Avishai Cohen en Tijn Wiebenga

01 december 2023    Zuidhorn-nieuws
Bekend gemaakt tijdens info avond
Lees verder →
Ftc robotwedstrijd

Pretty Smart Robotics haalt FTC robotwedstrijd naar Westerkwartier

01 december 2023    Zuidhorn-nieuws
Eerste "thuiswedstrijd" voor Noordelijke teams
Lees verder →
Overhandiging kunstwerk marijke-001

Voor de feestdagen kunst in huis dankzij Etalageroute Zuidhorn

30 november 2023    Zuidhorn-nieuws
Marijke Buijs en C.G. van den Bos-van Oostveen vallen in de prijzen
Lees verder →
Smartphone

Hoe kies je de telefoon die bij je past?

30 november 2023    Zuidhorn-nieuws
Lees verder →
Flower power quiz bart (5)

Bart zet mooi programma neer met Flower Power Quiz

28 november 2023    Zuidhorn-nieuws - fotos
Live band goede aanvulling op de energieke presentatie
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over wijziging afvalophaaldag, Kindpakket & bestuursfunctie CCZ

28 november 2023    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 26 november 2023
Lees verder →