Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Minicollege en luchtfietsen bij aftrap Next Education

26 februari 2020    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
2 maart bij OBS de Opstap in Niekerk
Next education windroos (46)

Meten is weten is de komende maanden het motto van tien basisscholen van de Stichting Quadraten in de gemeente Westerkwartier. In het kader van het project Next Education gaan leerlingen van deze scholen, begeleid door de Rijksuniversiteit Groningen en het Fablab Groningen, aan de slag. De meet-thema’s zijn het weer, bodem, duisternis en luchtkwaliteit. Een deel van de meetapparatuur wordt zelf gebouwd, een deel ontvangen ze in bruikleen van de RUG. Het doel van het project is dat kinderen kennismaken met wetenschap en techniek.

“Stiekem leiden we de leerlingen op tot wetenschapper maar de vaardigheden die ze met dit project leren, zoals nieuwsgierig zijn, nauwkeurig zijn of vastleggen en analyseren van waarnemingen zijn vaardigheden die in veel beroepen van belang zijn,” aldus wetenschapsinspirator Theo Jurriens van de Groninger Universiteit. Het is niet alleen een avontuur voor de leerlingen maar ook voor de betrokken docenten. Voor hen is een speciaal trainingstraject gestart.

Schone lucht op school
Gezonde lucht is van levensbelang, zeker voor kinderen. De lucht die we iedere dag inademen is van grote invloed op onze longen. Zo is bij 1 op de 5 Nederlandse kinderen met astma het ontstaan van de ziekte gerelateerd aan stikstofdioxiden van uitlaatgassen en industrie. Het Longfonds vindt het belangrijk dat we van jongs af aan bewust zijn van het belang van gezonde lucht en juicht dit project daarom toe.

In samenwerking met het Longfonds is een lespakket ontwikkeld. Bovendien gaan leerlingen ook de luchtkwaliteit op school meten. Met een mini-stofzuiger en een kleine computer worden minuscule deeltjes in de lucht gemeten. De leerlingen gaan deze metingen niet alleen vergelijken met de andere deelnemende Quadraten-scholen, maar ook met andere regio’s in Nederland. Zo wordt in de gemeente Meppel een soortgelijk meettraject gestart.

Rondje Niekerk
Schone lucht is ook het thema bij de aftrap op 2 maart bij OBS de Opstap in Niekerk. Kinderlongarts Elin Kersten van het UMCG geeft een mini-college over longen en fijnstof. Aansluitend gaan de leerlingen en genodigden een stukje ‘luchtfietsen’. Ze doen een klein rondje Niekerk en onderweg wordt de luchtkwaliteit gemeten.

Innovatief
“We willen graag een innovatieve gemeente zijn en de leerlingen van nu zijn de burgers van de toekomst! Zij bouwen aan een duurzame samenleving en een gezonde leefomgeving is daar een belangrijk onderdeel van,” aldus wethouder Hielke Westra. “Samen met de stichting Quadraten, Universiteit en Fablab willen we graag bijdragen aan wetenschap en techniek in de klas. Zo verbeteren we met elkaar de kwaliteit van het basisonderwijs,” aldus wethouder Elly Pastoor. 

foto: Next education op de Windroos in Zuidhorn

  • Elly pastoor
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Vrouw ondernemer laptop

Aanvragen steunmaatregelen bedrijven in het Westerkwartier vanaf 1 april

30 maart 2020    Zuidhorn-nieuws
ondernemers, zzp’ers en maatschappelijke organisaties
Lees verder →
Ton en bennie in het holt

Online benefietquiz voor in ’t Holt

30 maart 2020    Zuidhorn-nieuws
Doneer en speel zaterdag 4 april met duizenden quizteams
Lees verder →
Tablet-kind

Schermtijd kinderen neemt voor het eerst in jaren af

30 maart 2020    Zuidhorn-nieuws
Toch blijft het mediagebruik voor ouders een moeilijk onderwerp, want wat is wijsheid?
Lees verder →
Steven en tanja klein nijenhuis

Herberg Onder de Linden stopt met afhaal- en bezorgservice

30 maart 2020    Zuidhorn-nieuws
om gezondheidsrisico’s te voorkomen
Lees verder →
Vrouw ondernemer laptop

Al honderden ZZPérs melden zich bij gemeente voor noodhulp

28 maart 2020    Zuidhorn-nieuws
Tijdelijke noodregeling voor zelfstandige ondernemers komende week van start
Lees verder →