Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Met belegering politiebureau Zuidhorn verspelen Boeren sympathie

5 november 2019    Zuidhorn-nieuws
Van: “ is dat toch niet zo geweldig dat ze achter hem staan? “ tot: “ Het is een volstrekt belachelijke actie! Als die opgepakte boer niets misdaan heeft dan komt ie vanzelf weer vrij. “
Boerenprotest (1)

De belegering van het politiebureau in Zuidhorn brengt een golf aan reacties teweeg op sociale media.

Waar de een het een loyale actie vindt, spreekt een ander van een actie die thuis hoort in een bananenrepubliek.

Feit is dat maandagavond tientallen boze boeren met tractoren en andere wagens naar het politiebureau van Zuidhorn reden om solidariteit te betuigen aan een boer uit Niezijl die eerder op de avond was opgepakt.

De trekkers werden vlak tegen de entree en gevel van het politiebureau geparkeerd terwijl er luid werd geclaxonneerd en de motoren vol open werden gezet om zoveel mogelijk lawaai te maken.

De boeren waren via sociale media opgeroepen steun te betuigen aan een 54-jarige collega uit Niezijl die eerder die dag werd opgepakt. Het betreft de stiefvader van een 28-jarige boer, eveneens uit Niezijl, die drie weken geleden bij de protestmanifestatie bij het provinciehuis in Groningen was opgepakt.

De man wordt ervan verdacht dat hij tijdens deze actie met zijn tractor opzettelijk op een politiepaard was ingereden. Het paard werd die middag bereden door een vrouwelijk agent die later aangifte deed tegen de tractorrijder.

Twee rechercheurs kwamen maandagmorgen naar de boerderij van de verdachte om de bewuste tractor aan een onderzoek te onderwerpen. De 28-jarige was op dat moment niet thuis. Zijn stiefvader liet de rechercheurs binnen. Hij maakte duidelijk dat de tractor eigendom was van een collega. Om die reden kon de tractor niet aan een inspectie worden onderworpen. Doordat de stiefvader, die vrij groot is, voor de deur ging staan voelden de twee rechercheurs zich door hem ‘gegijzeld’.

Via een portofoon waarschuwden ze het politiebureau. Met meerdere voertuigen kwamen politiemensen vervolgens naar de boerderij om hun collega’s te bevrijden.

ME kwam naar de boerderij
Tegen de avond kwam de ME naar de boerderij om de stiefvader vanwege het ‘gijzel-incident’ eerder op de dag in de boeien te slaan. ,,De ME kwam schat ik wel met een man of tien naar de boerderij om onze collega te arresteren’’, zegt Piet Postma uit Oldekerk.

,,Zoveel machtsvertoon konden wij niet over ons heen laten gaan. We hebben hiervan onmiddellijk melding gemaakt op onze boerenapp. Met de protestactie laten we zien dat we als boeren als één man achter onze opgepakte collega staan.’’

De demonstranten hadden het vermoeden dat hun collega wordt vastgehouden op het politiebureau in Zuidhorn. Of dat daadwerkelijk het geval was, was maandagavond onduidelijk. De actie was bedoeld om te protesteren tegen de aanhouding van hun collega. ,,Liefst willen we dat hij vanavond nog vrijkomt.’’

Uiteindelijk vertrokken de boeren zonder dat deze ‘eis’ was ingewilligd. Naar schatting werd de actie uitgevoerd met zestig tot zeventig tractoren.

 

'Voet schoot van de rem'
De verdachte boer, die een nacht moest doorbrengen in een politiecel, bevond zich maandagavond onder de demonstranten. Hij bestrijdt met klem dat er bij het incident van drie weken geleden opzet in het spel was.

,,Vlak voor mijn voertuig stak de politieagent met haar paard plotseling over. Mijn voet schoot van de rem, waardoor de trekker naar voren schoot. Ik heb het paard geschampt, maar gelukkig kwam zowel de agente als het paard er zonder kleerscheuren vanaf.’’

Bron DvhN

  • Boerenprotest (2)
  • Boerenprotest (3)
  • Boerenprotest (4)
  • Boerenprotest (5)
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

fierljeppengrijpskerk

In augustus weer Fierljeppen in Grijpskerk

03 juli 2020    Zuidhorn-nieuws
uitgestelde fierljepseizoen begint 18 juli
Lees verder →
Heer bronsema  (2)

Lintje van de koning én van Naëlle ( en die is groter )

03 juli 2020    Zuidhorn-nieuws
Koninklijke onderscheiding voor heer Bronsema en mevrouw Helder
Lees verder →
Beachvolleybal-clinic-2020

Smashen in het zand met Alexander en Yorick

03 juli 2020    Zuidhorn-nieuws - fotos
Jeugd De Meeuwen geniet van clinic Nederlandse beachvolleybaltop
Lees verder →
Voedselbank voorzitters

Overdracht ‘Bloedserieus’ naar Hogeland

03 juli 2020    Zuidhorn-nieuws
Na de zomer gaat de inzamelactie van start in het Hogeland
Lees verder →
Glasdraad-handeling

GlasDraad en Rodin graven samen een gat voor kabels

03 juli 2020    Zuidhorn-nieuws
Beide bedrijven werken samen bij de aanleg van snelle internetverbindingen in de gemeente Westerkwartier
Lees verder →
Zonnepanelen1

Kans voor ondernemers: zonnepanelen op zakelijk dak

02 juli 2020    Zuidhorn-nieuws
meld je aan voor de gratis webinar
Lees verder →