Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Meer zicht op Abdijkerk Aduard

23 november 2013    Zuidhorn-nieuws
Verplaatsen Beatrixboom herstelt zichtlijn
Wondervanaduard

Om de zichtlijn op de Abdijkerk vanaf het kloostermuseum Bernardushof te herstellen wordt de Beatrixboom verplant. Wethouder Fred Stol verricht hiervoor donderdag 28 november aanstaande rond 13.30 uur de handeling. De boom, die nu pal tegenover de Abdijkerk (aan de Burg. Seinenstraat) staat, wordt zo’n 20 meter naar achteren verplaatst op het Kaakheem (richting het kloostermuseum) . De verplanting van de boom maakt onderdeel uit van de eerste uitvoeringsfase van het project Het Nieuwe Wonder van Aduard.

Project Het Nieuwe Wonder van Aduard
Het meerjarenproject Het Nieuwe Wonder van Aduard beoogt de geschiedenis van het Cisterciënzer klooster van Aduard zichtbaar te maken in de openbare ruimte. Verantwoordelijk wethouder Fred Stol: “Dit project is tot stand gekomen met vele partijen, die de indrukwekkende kloostergeschiedenis weer zichtbaar willen maken voor de bewoners en bezoekers van het dorp Aduard. In 2010 heeft de raad het meerjarenproject vastgesteld en na een succesvolle zoektocht naar subsidies kon de raad begin 2013 groen licht geven voor de uitvoering van de eerste fase. We zijn hier nu volop mee bezig en het dorp Aduard wordt steeds mooier. Dit met dank aan de goede samenwerking met de dorpsbelangenvereniging en inwoners van Aduard en het Platform Aduard Steengoed Erfgoed (de samenwerkende historische verenigingen). ”

Uitvoering werkzaamheden eerste fase
Deze week is begonnen met het herstellen van de zichtlijn op de Lindt, de voormalige opvaart naar het klooster. Hiervoor wordt in het parkje De Lindt het groen gedund, een speeltoestel verwijderd en de toegang van het parkje aan de Burg. Seinenstraat verplaatst. Met het herstel van de zichtlijn voert de gemeente ook onderhoudsmaatregelen uit. Daarnaast wordt de zichtlijn op de zuidelijke kloostergracht de Hamstertocht gerealiseerd door een doorzichtig hek te plaatsen op de plek van een haag. Verder wordt ter hoogte van de Zuiderpoort en  Noorderpoort leilinden op de weg geplaatst als markeringen van de toegangen tot het kloosterdorp.

Afgeronde werkzaamheden eerste fase
De zichtlijnen aan de oostkant van het dorp naar het omliggende landelijke gebied en naar de Martinitoren in de stad Groningen, zijn vorig jaar aangebracht. Samen met inwoners zijn tijdens de  Natuurwerkdag hiervoor snoei- en rooiwerkzaamheden uitgevoerd. Dit voorjaar heeft de gemeente de werkzaamheden hiervoor afgerond.
Ondertussen zijn ook de contouren van de middeleeuwse kloosterkerk in Aduard permanent zichtbaar gemaakt. De  contouren die eerder in verf waren  aangebracht op het parkeerterrein van het gebouw ’t Hoge Hof, zijn vervangen door een contrasterende straatsteen. Ook in de tuin van ’t Hoge Hof en in de Kloosterstraat zijn de contouren permanent zichtbaar gemaakt.

Bijdragen
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Regio Groningen-Assen, de provincie Groningen en door het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.

  • Contouren kloosterkerk aduard (2)
  • Contouren kloosterkerk aduard 3
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Zuidhorn-2019 hoofdstraat

Miljoenen voor MKB voor inrichten onderneming anderhalvemetereconomie

05 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
Provincie pakt gevolgen corona aan: 11,5 miljoen beschikbaar
Lees verder →
Avondvierdaagse-2018 (1)

Gewoon dit jaar de Avond4daagse lopen!

04 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
niet in hele grote groepen tegelijk, maar alleen met een vriendje, je sportmaatjes of met je gezin
Lees verder →
Henk bakker mondkapje (2)

Lokaal gemaakte mondkapjes van Dymph Dressen

04 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
Duurzaam, wasbaar en uniek design
Lees verder →
Wethouder reikt bloemen uit aan mantelzorger

Bloemetje van Bert voor Mantelzorgers

04 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
400 mantelzorgers krijgen bloemen in gemeente Westerkwartier
Lees verder →
Bert nederveen-2019

Cliënten Wmo positief over contacten met gemeente Westerkwartier

04 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
Een van de aanbevelingen in enquête:Heb aandacht voor het beroep dat op mantelzorgers wordt gedaan.
Lees verder →
Hoogspanning masten

“Als de eerste masten staan gaan die niet meer weg”

04 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
TenneT wil beginnen met aanleg 380 kV hoogspanningsverbinding zonder uitspraak Raad van State
Lees verder →