Martin Veenhuizen wint Oranjerun

5 mei 2010    Zuidhorn-nieuws
Oldehove: Tijdens de eerste Oranjerun in Oldehove (Gr) van vorig jaar waren tal van hardlopers verrast door de aanwezigheid van Afrikaanse lopers. Afgelopen vrijdag, Koninginnedag, was het de Amsterdamse Miriam van Reijen,

Oldehove: Tijdens de eerste Oranjerun in Oldehove (Gr) van vorig jaar waren tal van hardlopers verrast door de aanwezigheid van Afrikaanse lopers. Afgelopen vrijdag, Koninginnedag, was het de Amsterdamse Miriam van Reijen, die tijdens deze vierde wedstrijd van het Run2Day Loopcircuit in het noorden van ons land, op de halve marathon in het Middag-Humsterland gebied, verrassend uithaalde door als tweede deelnemer in een tijd van 1:22:28 te finishen. De eerste plek overall in de mannenwedstrijd was voor de goed in vorm verkerende Martin Veenhuizen. Hij liet de klokken stilstaan op 1:19:24.

Middag-Humsterland
De Oranjerun is een hardloop- en een wandelevenement in het Nationale Landschap Middag-Humsterland. Vooral de recreatieve “renners” konden genieten van de weidsheid en de stilte van dit Gronings gebied. Het parcours was uitgezet over kronkelige wegen, oude dijken, fietspaden en ging door schilderachtige eeuwen oude terpen/wierden zoals Saaksum en Niehove. De 400 deelnemers kregen een zware run voor de kiezen, vooral de atleten op het hoofdnummer, de halve marathon, kregen te maken met veel reliëf in het landschap en een flinke tegenwind in een open gebied.

Mannenwedstrijd.
De mannenwedstrijd werd gewonnen door Martin Veenhuizen uit Ekehaar in een tijd van 1:19:24. Veenhuizen, die in de categorie Mannen40 uitkomt, had in het begin van de wedstrijd op de wierde van Saaksum nog gezelschap van Eelco Hoogeveen uit Blija. Maar gaandeweg de wedstrijd moest Hoogeveen lossen en viel ver terug en finishte vijf minuten later dan Veenhuizen. Aangekomen op de wierde van Niehove, de hoofdplaats van het voormalige Waddeneiland “ Humsterland” waar een rondje rond de kerk werd gelopen, kon Veenhuizen al solo onbedreigd naar de overwinning snellen. Na Veenhuizen kwam al de eerste vrouw Miriam van Reijen over de finish, die in de laatste kilometers de tweede man Gerard Vos uit Appingedam achter zich liet. Vos volbracht zijn halve in een tijd van 1:22:39. Naar een zeer knappe derde plaats liep master in de categorie M55, de sympathieke Henk Olijve uit Haren. Zijn eindtijd bedroeg 1:23:29.

De Miriam van Reijen race.
Vorig jaar had de organisatie een aantal Keniaanse lopers uitgenodigd, die snelle tijden liepen. Op Koninginnedag stond een, voor de deelnemers van het Loopcicuit onbekende vrouw aan de start. Het was de 26 jarige studente aan de Vrije Universiteit Amsterdam Miriam van Reijen. De vele toeschouwers en deelnemers zullen haar naam niet snel vergeten. De Amsterdamse marathon specialiste was met haar moeder naar de stad Groningen vertrokken voor een gezellig lang weekend en dacht ach laat ik maar eens weer een wedstrijd lopen, nadat ze in de marathon van Rotterdam tijdens het Nationaal Kampioenschap naar een derde plek liep. De frêle atlete die nu aan het afstuderen is voor de master Human Movement Sciences, raffelde haar halve marathon af in een tijd van 1:22:28 en kwam als tweede wedstrijdloper over de finish. Ze moest alleen mannenwinnaar Martin Veenhuizen (Ekehaar) voor zich dulden. Van Reijen met een mooie oranje button voorzien van een afbeelding van koningin Beatrix op haar borst, over haar flitsende halve marathon:” Ik had weer erg veel zin in een wedstrijdje. Na mijn derde plek op de NK marathon in Rotterdam had ik er nog geen gelopen. Het ging vandaag erg lekker en vooral relaxed, daardoor kon ik genieten van de mooie omgeving. Ik liep samen met een man en kon in de laatste kilometers bij hem weg lopen.” Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst? “ Ik ga me voorbereiden op de NK 10.000 meter op de baan in Helmond, die op 23 mei zal worden gehouden.” De masters Bernadette Schuurman (Winschoten) en Hiltje Venema (Groningen) liepen naar de overige podium plaatsen. Schuurman, op de tweede plaats liet een tijd noteren van 1:33:22 en Venema deed 1:38:41 over deze mooie halve marathon en ging met het brons huiswaarts.