Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Lintje van de koning én van Naëlle ( en die is groter )

3 juli 2020    Zuidhorn-nieuws
Koninklijke onderscheiding voor heer Bronsema en mevrouw Helder
Heer bronsema (2)

Vrijdag 3 juli kon de Burgemeester Ard van der Tuuk in persoon de heer Bronsema en mevrouw Helder hun onderscheiding overhandigen. Zij waren op 24 april 2020 al wel gebeld om hen te vertellen dat zij een lintje kregen maar vanwege de coronamaatregelen was het niet mogelijk om fysiek bij hen langs te komen.

Tijdens een feestelijk bijeenkomst in de tuinzaal van Restaurant Balk van de decorandi en hun families sprak burgemeester Ard van der Tuuk beide toe.

Het opspelden van het lintje werd gedaan door familie zodat de burgemeester op gepaste afstand kon blijven, wel werd de elleboog bij binnenkomst even aangetikt ter begroeting

De heer Bronsema en mevrouw Helder werden onderscheiden in de Orde van Oranje Nassau. Van kleindochter Naëlle kreeg de heer Bronsema nog een lintje wat in formaat die van de koning overtrof.

Een Koninklijke onderscheiding wordt niet zomaar uitgereikt. De heer Bronsema en mevrouw Helder hebben zich op een breed vlak en gedurende lange tijd ingezet voor de maatschappij.

 

 De heer F.R.J. (Fred) Bronsema (73) uit Zuidhorn, Lid in de Orde van Oranje-Nassau:
◊      Screener van de aanvragen en herbeoordelingen voor de plaatselijke Voedselbank. Al vrij snel ontwikkelde hij zich tot een van de coördinatoren van het team (2017-heden). 
◊      Trainer, coach, algemeen vrijwilliger bij Volleybalvereniging De Meeuwen Zuidhorn (2014-heden). 
◊      Chauffeur op de wijkbus en algemeen vrijwilliger bij Zonnehuisgroep Noord op de locatie Oostergast in Zuidhorn (2010-heden). 
◊      Bestuurslid en in 2006 en 2007 voorzitter van buurtvereniging 't Cremers Vlijtige Stekkie (2004-2007). 
◊      Diaken (gedurende twee termijnen) en (gedurende de laatste termijn tevens) secretaris van Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Zuidhorn De Rank. Hij heeft voorts tijdens een van de perioden gefungeerd als diaken in het verpleegtehuis Het Zonnehuis te Zuidhorn (2010-2018). 
◊      Penningmeester van Stichting Seniorenhuisvesting Bederawalda Bedum (2003-2014). 
◊      Trainer, coach en commissielid bij Volleybalvereniging DIO Bedum (1996-2004). 
◊      Diaken en commissiewerk van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Bedum (1989-1993, 1998-2001, 2007-2010). 

Mevrouw B.W. (Wieny) Helder-Scholtens (71) uit Zuidhorn, Lid in de Orde van Oranje-Nassau:
◊      (Vice)secretaris van de DLE Uitvaartzorg Zuidhorn (1375 leden). Zij vertegenwoordigt de vereniging bij de vergaderingen op lokaal en provinciaal niveau (2004-april 2020). 
◊      Vrijwilliger bij de welzijnsorganisatie Sociaal Werk De Schans, voorheen de Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn als lid van de werkgroep Wensen voor Mensen. Daarnaast is zij lid van de werkgroep Mantelzorg en ondersteunt zij de mantelzorgers in de gemeente Westerkwartier, voorheen gemeente Zuidhorn (2004-heden). 
◊      Vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt De Rank te Zuidhorn als lid van het regionaal kringbestuur vrouwenverenigingen en voorzitter van de plaatselijke vrouwenvereniging. Daarnaast verzorgt zij mede de distributie van het kerkblad en onderhoudt zij het contact met de alleenstaanden en zorgt zij voor de onderlinge hulpverlening (1980-heden). 
◊      Daarnaast was zij jarenlang mantelzorger voor haar echtgenoot.

Ook in Grootegast en Niebert werden onderscheiding uitgereikt door de Burgemeester. Mevrouw L. (Lucie) Brandsma-Claus(63) uit Grootegast, werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau en Mevrouw H.J. (Helen) de Koning (54) uit Niebert, werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Vanwege de coronamaatregelen was het niet mogelijk om in april fysiek bij hen langs te komen. Bij mevrouw Brandsma-Claus uit Grootegast kwam zelfs All You Need Is Love langs, om het nieuws via een groot scherm bekend te maken. Alle gedecoreerden hebben die dag ook een videoboodschap ontvangen.

Wie bepaalt of je een lintje krijgt?
De aanvraag moet worden ingediend bij de burgemeester. Die stuurt de aanvraag door naar de commissaris van de Koning, die naar het Kapittel voor de Civiele Orden gaat. Dat legt de aanvraag voor bij de betrokken minister, die uiteindelijk de goedkeuring verleent. Het staatshoofd ondertekent elke toekenning bij Koninklijk Besluit.

Lintje dragen
Bij de uitreiking van een onderscheiding hoort het modelversiersel met – afhankelijk van de graad – een plaque (borstster), en een draagteken.
Onderscheidingen worden gedragen bij voorkomende gelegenheid zoals op Koningsdag en daarbij passende kleding. Als mensen meerdere lintjes hebben, moeten ze die in een bepaalde draagvolgorde opspelden, met de hoogste onderscheiding het dichtst bij het hart.

Als iemand overlijdt en een lintje in bezit had, moet deze weer worden teruggestuurd naar de Kanselarij der Nederlandse Orden. Maar als nabestaanden het lintje graag nog even bij zich houden, kan  dat als ze daar een borg voor betalen.

  • Heer bronsema (1)
  • Mver helder (1)
  • Mver helder (2)
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Gemeentehuis-zuidhorn

Over workshops erven & tuinen, gratis mondkapjes en subsidieregelingen maatschappelijke organisaties

01 december 2020    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 1 december 2020
Lees verder →
Hornerheem-herfst

Hornerheem: voor kunst en cadeautjes

30 november 2020    Zuidhorn-nieuws
Verschillende bezigheden van cliënten van De Zijlen
Lees verder →
Collage toernooitjes de meeuwen

Volleybalvereniging de Meeuwen zit niet stil tijdens de Lock-Down!

30 november 2020    Zuidhorn-nieuws - Sport
vierde keer een “lockdown toernooi” georganiseerd.
Lees verder →
Politie-

Inbrekersgilde op pad in het Westerkwartier

27 november 2020    Zuidhorn-nieuws
Diverse inbraken in gemeente
Lees verder →
Sporthal quicksilvers

Overname exploitatie kantine sporthal Quicksilver S door VV Zuidhorn

27 november 2020    Zuidhorn-nieuws
Wethouder Pastoor: voorbeeld van samenwerking tussen de voetbalclub, andere sportverenigingen en de lokale overheid
Lees verder →
Les bedrijfsleven terra oldekerk

Leerlingen krijgen les van ‘het bedrijfsleven’

26 november 2020    Zuidhorn-nieuws
boeiende middag voor een groep leerlingen van klas 4
Lees verder →