Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Kunstbanken Zuidhorn verbinden pleinen en jong & oud

9 februari 2017    Zuidhorn-nieuws
Een bank op een plein is een ontmoetingsplek, maar ook het proces van het maken van de banken staat in het teken van ontmoeten en verbinden.
Bankenproject

Het stond al tijden op het verlanglijstje van de Stichting Uit De Kunst in Zuidhorn: de drie toch tamelijk lege pleinen van Zuidhorn met elkaar in verbinding brengen.

Uit de Kunst vroeg Natasja Bennink, beeldhouwer uit Ezinge, om een origineel concept te bedenken. Door de intensieve samenwerking tussen Stichting Uit de Kunst, de Zakenkring en de gemeente kwam het plan snel van de grond.

Behalve het prachtige beeld van Ronald Westerhuis, geschonken aan de gemeente door Doede Cruiming, is het toch een tamelijk saaie boel. Uit de kunst zag hierin een mooie uitdaging om de drie pleinen op te vrolijken. Er werd contact opgenomen met de gemeente en met de Zakenkring Zuidhorn, die zelf ook al met diverse ideeën bleken te stoeien. Dat wierp snel vruchten af: het plan werd opgevat om de drie pleinen, Overtuinen, ‘t Holt plein en de Dorpsvenne te voorzien van een bank.

Heden en verleden op de banken
Een bank op een plein is een ontmoetingsplek, maar ook het proces van het maken van de banken staat in het teken van ontmoeten en verbinden.

De banken worden gemaakt door twaalf tachtigplussers, woonachtig in Zonnehuis Oostergast, en twaalf kinderen van alle vier basisscholen in Zuidhorn. Ze werden uitgenodigd om in groepen met elkaar in gesprek te gaan over het heden en verleden van het dorp en elkaar te vertellen over ieders persoonlijke dierbaarste plek in Zuidhorn. Onder leiding van Natasja Bennink kreeg iedere deelnemer een wastablet, waarop het favoriete/mooiste huis, plek of activiteit in Zuidhorn kon worden uitgebeeld.

Na de laatste ronde op 13 februari gaan alle reliëfs naar de bronsgieterij AteliersMTW in Groningen waar ze in brons worden gegoten alvorens ze in een fries naast elkaar op de drie banken zullen worden aangebracht. Sarah (9 jaar) roept ineens luid door de docentenkamer van de Brede School: ‘en als ik daar dan op dat plein loop kan ik zeggen: kijk eens, dat heb ik gemaakt! En dat kan ik later ook nog aan mijn kinderen laten zien!’

Het sociale aspect van deze banken, waar mensen op zitten, uitrusten, een praatje maken, nu en in de verre toekomst, daar gaat het juist om in dit project. Intussen is Sarah druk bezig om haar buurvrouw van 83, die maar één hand ter beschikking heeft, te helpen. Overal ontstaat interactie tussen de ouderen en de kinderen, ze zijn druk aan het werk met de zachte boetseer-was. Er ontstaan taferelen van de bibliotheek, een volleybal, een slaapkamer, het hockeyveld MHCW, het Van Starkenborgkanaal en  de boerderij waar iemand zijn leven lang gewoond heeft. Maar het geroezemoes in de ruimte laat horen hoe levendig de gesprekken zijn tussen de kinderen en de tachtig plussers.

Van het gehele proces wordt een publicatie gemaakt met foto’s van Marlies Bosch en interviews met de ouderen door studenten van de opleiding Management in Zorg en Welzijn van de Hanze Hogeschool gedrukt door drukkerij De Zijlen.

Maandagochtend 13 februari werken de 12 ouderen en 12 kinderen verder aan het reliëf bij het Dorpsplein in Zonnehuis Oostergast. U bent tussen 10 en 11 uur van harte welkom om te komen kijken. 9 april is er tijdens het lente festival in Zuidhorn een grootse en gezellige opening van de nieuw ingerichte pleinen van Zuidhorn. Ook dan is iedereen van harte welkom!

foto's Marlies Bosch/facebook

  • Bankenproject-2
  • Bankenproject-3
  • Bankenproject-4
  • Bankenproject-5
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Zonnepark

Evenement Energie Verbindt Westerkwartier

04 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws
Alles over zonnecarports, slimme laadpleinen, elektrische deelauto’s en het versnellingsplan van de gemeente voor zon op daken
Lees verder →
Bruggen zuidhorn starkenborgh

Westerkwartier wil warmte uit het Van Starkenborghkanaal

03 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws
Het onderzoek is een vervolg op de Transitievisie Warmte
Lees verder →
Groente-pixabay

Proef Baby Groente Tas van start in Marum

03 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
meeste kinderen en volwassenen eten te weinig groente
Lees verder →
Zunobristadskanaal

Zunobri moet terug naar de tekentafel

03 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws - Sport
9-23 tegen, de scheids fluit af en de 60 minuten zijn overleefd. Een wedstrijd om jezelf achter de oren te krabben
Lees verder →
Kom evenement 2022 (1)

Bicycle Band Crescendo steelt show Kom in Zuidhorn evenement

02 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws
Ondanks buien ontmoeten, genieten en verbazen
Lees verder →
Wethouder woningbouw hans haze en directeur vastgoedontwikkeling dura vermeer bouw hengelo marieke mentink-1

240 nieuwe woningen in wijk De Oostergast Zuidhorn

29 september 2022    Zuidhorn-nieuws
op korte termijn een informatiebijeenkomst
Lees verder →