Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Klaas-Wybo en Henk met laarzen aan door Trimunt

20 januari 2021    Zuidhorn-nieuws
GroenLinks: Kans op verdere natuurontwikkeling Trimunt
Trimunt

Onlangs zijn Henk Bakker en Klaas-Wybo van der Hoek van de fractie van GroenLinks Westerkwartier, met inachtneming  van de coronamaatregelen, op werkbezoek geweest bij de plas Trimunt.

Inwoners hebben zich tot de fractie van GroenLinks gewend, omdat ze zich zorgen maken over de ontwikkeling van het gebied. Afgezien van enkele watervogels die neerstreken op het stille noordoostelijke deel, lijkt de rest van het gebied meer op een terrein voor grondopslag.

Tussen 1980 en 2000 is langs de A7 en bij de Skieding de plas Trimunt ontstaan door zandwinning. De gemeente Westerkwartier is eigenaar van deze plas.

In het verleden zijn afspraken gemaakt met waterschap Noorderzijlvest, Staatsbosbeheer en Grondbank GMG over een meer natuurlijke herinrichting van de plas.

De zandwinning heeft een plas opgeleverd die op verschillende plaatsen een diepte van 14 meter bereikt en steile oevers heeft.  Voor de natuurontwikkeling wordt ze veel ondieper gemaakt: van vier tot acht meter. Daarvoor wordt in totaal ca. 500.000 m3 grond gestort in de plas. De oevers worden natuurvriendelijker ingericht. In de plas komen drie eilanden. Met deze maatregelen wordt het gebied aantrekkelijk voor flora en fauna.

Tegelijkertijd komt er een geluidswal langs de A7. De definitieve hoogte daarvan is nu wel bereikt. De geluidswal is bedoeld voor de bescherming van het natuurgebied in wording: het wordt een stiltegebied voor met name vogels.

De leiding van het project, de heren Ronald Agelink en Thomas Nusselein van het bedrijf K3 dat de uitvoering doet, gaven aan dat de grondaanvoer nodig is voor het ontdiepen van de afgraving. Ze stelden dat de aangevoerde grond voldoet aan alle milieu-eisen. De aangevoerde partijen zijn herkenbaar en terug te vinden in een grondadministratie. “Zelfs grond die regelmatig wordt aangevoerd door de eigenaar, gemeente Westerkwartier, moet door de keuring,” zo  vertelden de projectleiders.

De natuurontwikkeling zou volgens plan in 2020 klaar zijn, maar dat wordt niet gehaald. “We lopen inderdaad achter met de werkzaamheden. Vanwege de coronamaatregelen, maar vooral door de landelijke PFAS-kwestie hebben we de werkzaamheden zeker een jaar moeten stilleggen. We hopen dat fase 1 --de zone met eilanden-- in 2021 af is. Voor fase 2 --de zuidkant-- is nog zo’n vijf jaar nodig,” aldus de projectleiders.

GroenLinks-woordvoerder Henk Bakker: “Als alles gereed is, zal het zeker een mooi gebied worden. Het gesleep met grond brengt natuurlijk wel risico’s met zich mee. Dat in acht nemend, wordt er zo te zien professioneel en zorgvuldig gewerkt. We kijken uit naar de opening.”

Tijdens het werkbezoek kwamen nog enkele suggesties naar voren. Henk Bakker: “Langs de rand van het natuurgebied zou er mooi gewandeld en gefietst kunnen worden. En we vinden het plan van de ontwerpers om nog een lage geluidswal aan de zuidwest kant aan te leggen, heel goed. Zo krijgen verschillende vogelsoorten meer kans en wordt het gebied beter beschermd. We zullen dit bepleiten bij de gemeente.”

» Stephan Oosterbaan maakte een video over Trimunt

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Uitreiking pluim kris but

PvdA Pluim voor Kris But

08 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
voor inzet om vrouwen en hun gezinnen te helpen op Lesbos, waar zij gestrand zijn op weg naar een beter leven.
Lees verder →
Stieneke van der graaf- nieuwenhuis

Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU) bezoekt Collectief Groningen West

06 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
​Meer natuurlijke variatie in een aantrekkelijk agrarisch landschap, hier staat Collectief Groningen West voor
Lees verder →
Zuidhorn-2019 hoofdstraat

Stimuleringsregeling voor versterking winkelcentra Westerkwartier

05 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Onderdeel uit van dit uitvoeringsprogramma Retailvisie
Lees verder →
Lindenborg

Jongeren in Westerkwartier hebben het zwaar, maar zetten goed door!

05 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Jongeren willen contact, activiteiten en onderwijs
Lees verder →
Schoenmaker pieter de ruiter (1)

Schoenmakerij tussen bakker en slager Zuidhorn

03 maart 2021    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Schoenmakerij - Orthopedische schoen herstellen - Fournituren – Sleutels - Stomerij
Lees verder →
App

Westerkwartier toe aan nieuwe App

03 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Website ook te gebruiken op smartphone
Lees verder →