Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Kindpakket Zuidhorn genomineerd door Ict-vakblad Computable

20 juni 2018    Zuidhorn-nieuws
De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een spectaculaire show op 30 oktober.
blockchain-hackatonzh (7)

Ict-vakblad Computable heeft vijf ict-projecten bij de overheid genomineerd voor de Computable Awards 2018. Het gaat om projecten bij de gemeenten Enschede en Zuidhorn, de Nationale Politie, de provincie Zuid-Holland en de Raad voor de Rechtspraak. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een spectaculaire show op 30 oktober.

Computable ontving in deze categorie in totaal 42 voordrachten waaronder Het Kindpakket (Gemeente Zuidhorn)

Stemmen
Op 5 juli start voor de markt het stemproces voor de Computable Awards 2018. Publieksstemming bepaalt voor 50 procent de winnaar. Op 30 oktober worden per categorie de winnaars aangewezen.

Kindpakket Zuidhorn

Vorig jaar is de gemeente Zuidhorn gestart om te onderzoeken wat blockchain voor de overheid kan betekenen. Ze hebben meegedaan met de Dutch Blockchain Hackathon in de categorie Reinventing Government. Alles draaide hier om waarde-uitwisseling in het Publieke Domein. Het team van Gemeente Zuidhorn bedacht een app en platform op basis van Ethereum-blockchain en smart contracts. Zoiets bouw je natuurlijk niet zo maar even in twee dagen. De jury van de Computable Awards 2018 nomineert nu dit project in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid.

De use case die de gemeente Zuidhorn verder ontwikkeld heeft, is veel minder ingrijpend.. Er zijn minder koppelingen en technologie nodig. Het betreft hier de Klijnsma-gelden, geld voor kinderen in gezinnen in armoede. Dit budget moet bij kinderen terecht komen. Er mag bijvoorbeeld geen drank voor gekocht worden. Deze case leent zich daarom uitermate voor smart contracts. Dit proces is digitaal te programmeren: in peridode a, mag persoon b de kosten c, d en e uitgeven.

Waren er eerst papieren vouchers die ingewisseld konden worden bij drie winkels, met digitalisering wilde Zuidhorn het beter en flexibeler maken. Het geld moet goed besteed worden. Gemeente Zuidhorn heeft het project als volgt geformuleerd: eerst digitaliseren en als het werkt kijken hoe we blockchain-technologie daadwerkelijk toegepast kan gaan worden. Hier is een stichting uit voortgekomen, Stichting Forus.

Juryoordeel
Gemeente Zuidhorn heeft op een inhoudelijk goede en verfrissende wijze het project aan de jury van de Computable Awards 2018 toegelicht. In detail werd beschreven wat de gedachtegang, het proces, de risico’s en de toegevoegde waarde van het project was. En ook werd er een korte en bondige demo live aan de jury gegeven. Het viel de jury al snel op wat de toegevoegde waarde op het gebied van maatschappelijk belang was van het Kindpakket-project.

Tevens is dit een project dat natuurlijk in de toekomst veel breder ingezet kan gaan worden dan alleen in Zuidhorn. En Zuidhorn gaf ook aan dat de eerste aanzet voor mogelijke samenwerkingsverbanden al opgezet zijn. Al met al is dit een zeer leuke en interessante inzending voor de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid en een terecht genomineerde.

Andere genomineerden zijn:
De LinkeXtractor (Ministerie van Financiën, Raad voor de Rechtspraak en Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties))
Het Productiehuis (Nationale Politie)
Smart Groen (Gemeente Enschede, Mobidot en Vialis (onderdeel van VolkerWessels))
Smart shipping (Provincie Zuid-Holland)

Bron: Computable.nl

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Gob inzicht

Wereld van het Kinderbrein

23 september 2023    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Lezing Mark Mieras
Lees verder →
Woonplan

Woonplan voor 750-1300 tot woningen in Zuidhorn en Briltil

22 september 2023    Zuidhorn-nieuws
B&W stellen concept-woonplan voor Zuidhorn en Briltil vast
Lees verder →
Politieauto

Man aangehouden voor inbraak in horeca Zuidhorn

22 september 2023    Zuidhorn-nieuws
Hij maakte een bedrag van 450 euro buit.
Lees verder →
Hans haze vz

1000-1400 woningen in Leek en Tolbert

22 september 2023    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Nieuwe plek voor bestaande bedrijven, sportverenigingen en onderwijs
Lees verder →
Weidevogel-fietstocht (10)

Subsidie voor fietsinitiatieven in de provincie

21 september 2023    Zuidhorn-nieuws
bijvoorbeeld voor onderzoek, proef, fietsevenement of een side-event bij een wielerwedstrijd
Lees verder →
Terin info

Geen treinen Groningen – Zuidhorn na aanrijding

21 september 2023    Zuidhorn-nieuws
Dat gebeurde op een spoorwegovergang in Den Horn
Lees verder →