Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Jeugdgemeenteraad zuidhorn unaniem eens over bestedingen

20 maart 2012    Zuidhorn-nieuws
Nieuws-2012-jeugdgemeenteraad

Maandag 19 maart is een jeugdgemeenteraadsvergadering gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis van Zuidhorn. Leerlingen van groep 7 en 8 van zeven basisscholen uit de gemeente traden op als raadslid, steunfractielid of wethouder. Net als bij een echte raadsvergadering.

Opzet
De raadsvergadering met jeugd is een tweejaarlijkse traditie. Dit jaar heeft de gemeente voor een andere vorm gekozen. De leerlingen hebben een raadsvergadering nagespeeld met onderwerpen waar de gemeenteraad ook echt over gaat. Alle aanwezige leerlingen kregen een rol: raadslid, steunfractielid of wethouder. Ze waren van te voren ingedeeld in raadsfracties. Elke fractie werd ondersteund door een echt raadslid. Het jeugdcollege werd ondersteund door een echte wethouder.

Agendapunt
Op de agenda stond een fictief raadsvoorstel over besteding van € 250.000 in 2013 aan zwembaden, bibliotheken, schoolonderhoud, kunstgrasveld en onderhoud wegen. Tijdens het debat werden argumenten uitgewisseld. Ook een ingediend amendement over de hoogte van het voorgestelde bedrag voor zwembaden en bibliotheken werd aangenomen. Uiteindelijk is de jeugdgemeenteraad unaniem tot het volgende besluit gekomen: € 20.000 voor zwembadsubsidie, € 40.000 voor bibliotheeksubsidie, € 100.000 voor schoolonderhoud, € 10.000 voor kunstgrasveld en € 80.000 voor onderhoud wegen.

Vragen
Tot slot mochten de aanwezige leerlingen vragen stellen aan de echte collegeleden. Daar werd uitgebreid gebruik van gemaakt. Er zijn vragen gesteld over onder meer de (nieuwe) brug Zuidhorn, het zwembad Oostergast, de locatie van het oude zwembad Zuidhorn, het kunstgrasveld Grijpskerk en Zuidhorn, prullenbakken in Noordhorn, vakantiespelweken, gevaarlijke wegen, gekapte bosjes, kosten gemeentelijke gebouwen, feestweek Zuidhorn, sluiting enkele basisscholen, ledverlichting, kosten bibliotheken, subsidie sportinstuif en gemeenten. Iedere vraag is beantwoord door de betreffende portefeuillehouder.

Zowel de leerlingen, leerkrachten en raads- en collegeleden kijken terug op een boeiende en constructieve jeugdraadsvergadering.Maandag 19 maart is een jeugdgemeenteraadsvergadering gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis van Zuidhorn. Leerlingen van groep 7 en 8 van zeven basisscholen uit de gemeente traden op als raadslid, steunfractielid of wethouder. Net als bij een echte raadsvergadering.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Stieneke van der graaf- nieuwenhuis

Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU) bezoekt Collectief Groningen West

06 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
​Meer natuurlijke variatie in een aantrekkelijk agrarisch landschap, hier staat Collectief Groningen West voor
Lees verder →
Zuidhorn-2019 hoofdstraat

Stimuleringsregeling voor versterking winkelcentra Westerkwartier

05 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Onderdeel uit van dit uitvoeringsprogramma Retailvisie
Lees verder →
Lindenborg

Jongeren in Westerkwartier hebben het zwaar, maar zetten goed door!

05 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Jongeren willen contact, activiteiten en onderwijs
Lees verder →
Schoenmaker pieter de ruiter (1)

Schoenmakerij tussen bakker en slager Zuidhorn

03 maart 2021    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Schoenmakerij - Orthopedische schoen herstellen - Fournituren – Sleutels - Stomerij
Lees verder →
App

Westerkwartier toe aan nieuwe App

03 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Website ook te gebruiken op smartphone
Lees verder →
Computer oudere belasting hulp

Hulp bij belastingaangifte in bibliotheek kan doorgaan op afspraak

03 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Geen inloopspreekuren maar op afspraak
Lees verder →