Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Jeugd Zuidhorn; geld voor zwembad en onderhoud dorpshuizen en wegen

29 januari 2013    Zuidhorn-nieuws
Leerlingen Gomarus hebben een raadsvergadering nagespeeld met onderwerpen waar de gemeenteraad ook over gaat. 5 maart aanstaande vindt nog een jeugdraadsvergadering plaats voor de jeugd uit alle dorpen van de gemeente Zuidhorn in de leeftijd van 15-20 jaar.
Gemeenteraadjeugdzuidhorn (1)

Als het aan de leerlingen van klas 4 TL (Theoretische Leergang) van het Gomaruscollege Zuidhorn ligt, besteedt de gemeente € 40.000 aan zwembadsubsidie, € 50.000 aan onderhoud dorpshuizen, € 80.000 aan klimaatbeleid en € 80.000 aan onderhoud wegen.
Voor de jeugdraadsvergadering van maandag 28 januari stond op de agenda een fictief raadsvoorstel over de besteding van € 250.000 aan deze vier onderwerpen. Tijdens het debat hierover wisselden de leerlingen verschillende argumenten uit en werden wijzigingen op het voorstel gedaan. Uiteindelijk is de jeugdraad met meerderheid van stemmen tot bovengenoemd besluit gekomen.
De jeugdraadsvergadering werd gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis van Zuidhorn. Leerlingen van klas 4 TL van het Gomaruscollege traden op als raadslid, wethouder of journalist. Net als bij een echte raadsvergadering.

Opzet
De leerlingen hebben een raadsvergadering nagespeeld met onderwerpen waar de gemeenteraad ook over gaat. Alle aanwezige leerlingen kregen een rol: raadslid, wethouder of journalist. Bij de verdeling van de rollen is uitgegaan van de Zuidhornse politieke verhoudingen. Elke fractie werd ondersteund door een raadslid of steunfractielid. Het college werd ondersteund door een wethouder. De journalisten kregen hulp van een journalist.

Jongeren en politiek
De gemeenteraad van Zuidhorn wil de jeugd meer betrekken bij de gemeentepolitiek en laten zien hoe leuk raadsvergaderingen kunnen zijn. Daarom vindt elk jaar een jeugdraadsvergadering plaats. Het ene jaar voor de groepen 7/8 van de basisscholen. Het andere jaar voor de oudere jeugd (15-20 jaar). Dit jaar was de oudere jeugd aan de beurt. Naast de jeugdraadsvergadering voor de middelbare scholen, vindt op 25 maart aanstaande een jeugdraadsvergadering plaats voor de jeugd uit alle dorpen van de gemeente Zuidhorn in de leeftijd van 15-20 jaar.  Meer informatie over het aanmelden en over de voorbereidingen voor deze jeugdraadsvergadering is te vinden op www.zuidhorn.nl/jouwvergadering en www.jcavalon.nl.

  • Gemeenteraadjeugdzuidhorn (2)
  • Gemeenteraadjeugdzuidhorn (3)
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Roelf postma kbw

Vette swamp en knallende country doorspekt met Westerkwartierse tonen: dat klinkt lekker

17 juli 2019    Zuidhorn-nieuws
Roelf Postma, muziekdocent bij kunstbedrijven Westerkwartier, schreef de originele muzikale composities
Lees verder →
Westra sleutel gomarus

Gomarus College Zuidhorn sluit deuren

17 juli 2019    Zuidhorn-nieuws
Wethouder ontvangt sleutel
Lees verder →
Verkeersbord

Werkzaamheden Aduard bij bruggen

16 juli 2019    Zuidhorn-nieuws
Vanaf vrijdag 19 juli 19:00 uur tot zaterdag 20:00 uur is de Sietse Veldstraweg -E.H. Wolterweg afgesloten
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Dit gaat de gemeente de komende jaren doen

16 juli 2019    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 16 juli 2019
Lees verder →
Hoekstra mfc

Bouwbedrijf Hoekstra bouwt MFC Grijpskerk

15 juli 2019    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Verbouwing MFC start na de zomer
Lees verder →
Motorrit-2019 (4)

Motorrit doet Zuidhorn aan

15 juli 2019    Zuidhorn-nieuws
Zondagsrust "verstoord" door motorgeronk
Lees verder →