Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Innovatieboerderij Zuidhorn volledig werk-leer traject

8 december 2015    Zuidhorn-nieuws
Project in race voor innovatieprijs ministerie EZ
Stol innovatieboerderij

Samen met de Gemeente Zuidhorn heeft de Gebiedscoöperatie een zeer uitdagend plan opgesteld om van de verbouwing van de oude ‘boerderij Iwema’, naast het station Zuidhorn, een volledig werk-leer traject te gaan maken. Van de ontwerpen tot het metselen van de muren, van de gebruiksmodellen tot de inrichting van de tuin: in werkelijk iedere fase staan studenten aan de basis. Gesteund door vakdocenten en vaklieden uit de eigen regio zullen zij de boerderij ombouwen tot ideale locatie waar alle betrokken partijen bij de Gebiedscoöperatie een plek kunnen krijgen.

Na goedkeurig van het college wordt er een intentieverklaring tussen de Gemeente Zuidhorn en de Gebiedscoöperatie getekend, waarna er echt aan het verbouwproces begonnen kan worden.

Wethouder Stol die in de herfst van 2014 met het plan kwam is enthousiast.  Het is een verbinding tussen onderwijs, ondernemers en overheid. Er is landelijke belangstelling voor het project en afgelopen maandag mocht hij het project pitchen voor een innovatieprijs uitgeschreven door het ministerie van economische zaken.

Eerder dit jaar kreeg het project al € 330.000 van Regio visie Groningen Assen. Dat bedrag is niet voldoende maar Stol gaat er vanuit dat tijdens het proces meer partijen in zullen stappen en financiële middelen meebrengen. “We willen niet wachten maar gaan nu van start” zegt Stol.

De eerste stap is om samen met alle betrokkenen het uiterlijk, de inhoud en het gebruik van de boerderij te bepalen. Omwonenden, overheid, onderwijs en ondernemers gaan rond de tafel om tot de randvoorwaarden te komen. Daarna zal het niet lang duren voordat de studenten aan de slag kunnen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat eind 2018 de Gebiedscoöperatie definitief kan verhuizen naar de, volledig door goed begeleide studenten gebouwde, Innovatieboerderij!

Gebiedscoöperatie Westerkwartier verbindt groene ondernemers, natuurbeheerders, kennisinstellingen, overheden en burgers in de regio.
De leden komen niet uit één branche en het gaat ook niet om één doel. De coöperatie richt zich op de ontwikkeling van collectieve korte ketens. In die ketens gaat het om voedsel, energie, waterbeheer, natuur, biobased economy, gezondheid, welzijn en zorg – allemaal in de regio, met de regio en voor de regio. Meer op www.gebiedscooperatie.info

  • Innovatieboerderij
  • Innovatieboerderij2
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Edwin slijkhuis

Edwin uit Zuidhorn wint Kleine Moere cross in Grolloo

04 maart 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
De Kleine Moere cross in Grolloo, de zesde en tevens laatste van het UNESCO Geopark Hondsrug crosscircuit seizoen 2023-2024 is gewonnen door Edwin Slijkhuis
Lees verder →
Koos bladt

Garnwerder Glaskunstenaar Koos Bladt overleden

04 maart 2024    Zuidhorn-nieuws
Koos Bladt heeft in 2020 geexposeerd tijdens de Kunst in de Etalageroute te Zuidhorn.
Lees verder →
Oostergast-vogelvlucht

Woonlasten in ruim kwart gemeenten boven 1.000 euro

04 maart 2024    Zuidhorn-nieuws
Westerkwartier net eronder met 940,65, 3 % meer dan in 2023
Lees verder →
Zunobri162

Zunobri 1 werkt aan doelsaldo

04 maart 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
tactiek is om KVW haar aanvallen te beperken tot slechts één schot om daarna zelf wel de bal erin te schieten.
Lees verder →
Talero jeugd

Winst voor tafeltennissers jeugd Talero

04 maart 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
De ene partij was nog mooier en spannender dan de andere
Lees verder →
Poeste

Wilbrand Poeste 40 jaar muzikant

03 maart 2024    Zuidhorn-nieuws
Showkorps “D.I.N.D.U.A.-Oldekerk” huldigt jubilaris
Lees verder →