Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Hyke en Annebeth Pilat uit Noordhorn gehuldigd

30 april 2015    Zuidhorn-nieuws
Prijs toegekend aan Sytze en Hyke Pilat-Post en hun Kostuummuseum De Gouden Leeuw
Pilat

Stichting Nederlandse Volksklederdrachten ‘Collectie Koningin Wilhelmina’ in het Fries Museum te Leeuwarden heeft de ‘E. Bosch-van de Kolkprijs voor streekdrachten’ uitgereikt aan Hyke Pilat-Post en haar dochter Annebeth Pilat.

De prijs werd in 2014 toegekend aan Sytze en Hyke Pilat-Post en hun Kostuummuseum De Gouden Leeuw in Noordhorn. Sytze overleed na een ernstige ziekte voordat de prijs in ontvangst genomen kon worden. Het bestuur van de stichting heeft het echtpaar Pilat-Post de prijs toegekend om de uitmuntende wijze waarop zij haar privécollectie kostuums en accessoires uit Friesland, Groningen en Drenthe heeft ingezet voor cursussen in het maken van historisch verantwoorde kopiekostuums, en voor bijzondere presentaties in het Kostuummuseum De Gouden Leeuw. Het is de vijfde keer dat de onderscheiding wordt uitgereikt, de eerste keer aan de eerste voorzitter van de stichting en naamgeefster van de prijs niet meegerekend.

Koninklijke verzameling

Eef Bosch-van de Kolk was sedert 1948 lid van ‘het Comité’ dat streekdrachten en alles wat daarbij behoorde verzamelde. De aanvankelijke verzameling van streekdrachten met alle toebehoren zoals sieraden, accessoires, hoofddeksels en schoenen was in 1898 bijeengebracht om aan koningin Wilhelmina een beeld te geven van wat in haar koninkrijk gedragen werd.

De verzameling werd bij haar troonsbestijging aangeboden onder de naam ‘Collectie Koningin Wilhelmina’ en tentoongesteld in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Na de oprichting van het Nederlands Openluchtmuseum verhuisde de collectie naar Arnhem. In de oorlog werd de verzameling opgeslagen in kasteel Doorwerth. In het oorlogsgeweld ging de collectie op een enkel stuk na, verloren. Na de oorlog werd er een Comité opgericht dat zich tot doel stelde een nieuwe Rijkscollectie streekgebonden kleding samen te stellen. In 1949 werd de collectie aangeboden aan koningin Juliana.

Eef Bosch- van de Kolk was aanvankelijk het jongste lid van het comité. Zij heeft veel voor de collectie gedaan, zowel op het gebied van het samenstellen van de verzameling als organisatorisch en bestuurlijk. Zij was eerst penningmeester, later secretaris en als zodanig was zij de stuwende kracht achter de omzetting van het comité in de Stichting Nederlandse Volksklederdrachten ‘Collectie Koningin Wilhelmina’.

De stichting stimuleert de kennis omtrent de Nederlandse volksklederdrachten in de ruimste zin van het woord. Bijvoorbeeld door subsidies toe te kennen aan vernieuwende projecten en publicaties, en door tenminste eens in de drie jaar de E. Bosch-van de Kolkprijs uit te reiken. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de stichting.

V.l.n.r. juryvoorzitter Gieneke Arnolli, Annebeth Pilat, Hyke Pilat-Post en voorzitter Johan de Bruijn (foto Renske van den Bosch).

Het Westerkwartier

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Boeremalocatie-mrt-2017

Marktplein Zuidhorn in 2020 op de schop

19 oktober 2019    Zuidhorn-nieuws
Verder geld voor herinrichting entree Grijpskerk, plan Meindertsma en Plan De Lindt Aduard
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Gemeente Westerkwartier brengt Dienstverlening Dichtbij

19 oktober 2019    Zuidhorn-nieuws
afgestemd op de wensen van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties
Lees verder →
Jan aldert en jacob

Door weer en wind naar de burger

18 oktober 2019    Zuidhorn-nieuws
on-line enquête over de energietransitie in de gemeente
Lees verder →
Boa

Westerkwartier wil meer BOA’s

18 oktober 2019    Zuidhorn-nieuws
wenselijk om zichtbaar aanwezig te zijn op straat
Lees verder →
Station-treinen

Laatste verzet tegen extra treinen Leeuwarden-Groningen lijkt kansloos

18 oktober 2019    Zuidhorn-nieuws
niet alle bezwaarmakers aanwezig tijdens zitting. Hun trein strandde onderweg door een defecte bovenleiding.......
Lees verder →
Orgel garnwerd

Herstelwerkzaamheden aan het orgel van Garnwerd

18 oktober 2019    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Volgend jaar weer orgelconcerten in de zomer
Lees verder →