Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Hyke en Annebeth Pilat uit Noordhorn gehuldigd

30 april 2015    Zuidhorn-nieuws
Prijs toegekend aan Sytze en Hyke Pilat-Post en hun Kostuummuseum De Gouden Leeuw
Pilat

Stichting Nederlandse Volksklederdrachten ‘Collectie Koningin Wilhelmina’ in het Fries Museum te Leeuwarden heeft de ‘E. Bosch-van de Kolkprijs voor streekdrachten’ uitgereikt aan Hyke Pilat-Post en haar dochter Annebeth Pilat.

De prijs werd in 2014 toegekend aan Sytze en Hyke Pilat-Post en hun Kostuummuseum De Gouden Leeuw in Noordhorn. Sytze overleed na een ernstige ziekte voordat de prijs in ontvangst genomen kon worden. Het bestuur van de stichting heeft het echtpaar Pilat-Post de prijs toegekend om de uitmuntende wijze waarop zij haar privécollectie kostuums en accessoires uit Friesland, Groningen en Drenthe heeft ingezet voor cursussen in het maken van historisch verantwoorde kopiekostuums, en voor bijzondere presentaties in het Kostuummuseum De Gouden Leeuw. Het is de vijfde keer dat de onderscheiding wordt uitgereikt, de eerste keer aan de eerste voorzitter van de stichting en naamgeefster van de prijs niet meegerekend.

Koninklijke verzameling

Eef Bosch-van de Kolk was sedert 1948 lid van ‘het Comité’ dat streekdrachten en alles wat daarbij behoorde verzamelde. De aanvankelijke verzameling van streekdrachten met alle toebehoren zoals sieraden, accessoires, hoofddeksels en schoenen was in 1898 bijeengebracht om aan koningin Wilhelmina een beeld te geven van wat in haar koninkrijk gedragen werd.

De verzameling werd bij haar troonsbestijging aangeboden onder de naam ‘Collectie Koningin Wilhelmina’ en tentoongesteld in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Na de oprichting van het Nederlands Openluchtmuseum verhuisde de collectie naar Arnhem. In de oorlog werd de verzameling opgeslagen in kasteel Doorwerth. In het oorlogsgeweld ging de collectie op een enkel stuk na, verloren. Na de oorlog werd er een Comité opgericht dat zich tot doel stelde een nieuwe Rijkscollectie streekgebonden kleding samen te stellen. In 1949 werd de collectie aangeboden aan koningin Juliana.

Eef Bosch- van de Kolk was aanvankelijk het jongste lid van het comité. Zij heeft veel voor de collectie gedaan, zowel op het gebied van het samenstellen van de verzameling als organisatorisch en bestuurlijk. Zij was eerst penningmeester, later secretaris en als zodanig was zij de stuwende kracht achter de omzetting van het comité in de Stichting Nederlandse Volksklederdrachten ‘Collectie Koningin Wilhelmina’.

De stichting stimuleert de kennis omtrent de Nederlandse volksklederdrachten in de ruimste zin van het woord. Bijvoorbeeld door subsidies toe te kennen aan vernieuwende projecten en publicaties, en door tenminste eens in de drie jaar de E. Bosch-van de Kolkprijs uit te reiken. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de stichting.

V.l.n.r. juryvoorzitter Gieneke Arnolli, Annebeth Pilat, Hyke Pilat-Post en voorzitter Johan de Bruijn (foto Renske van den Bosch).

Het Westerkwartier

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Uitreiking pluim kris but

PvdA Pluim voor Kris But

08 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
voor inzet om vrouwen en hun gezinnen te helpen op Lesbos, waar zij gestrand zijn op weg naar een beter leven.
Lees verder →
Stieneke van der graaf- nieuwenhuis

Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU) bezoekt Collectief Groningen West

06 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
​Meer natuurlijke variatie in een aantrekkelijk agrarisch landschap, hier staat Collectief Groningen West voor
Lees verder →
Zuidhorn-2019 hoofdstraat

Stimuleringsregeling voor versterking winkelcentra Westerkwartier

05 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Onderdeel uit van dit uitvoeringsprogramma Retailvisie
Lees verder →
Lindenborg

Jongeren in Westerkwartier hebben het zwaar, maar zetten goed door!

05 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Jongeren willen contact, activiteiten en onderwijs
Lees verder →
Schoenmaker pieter de ruiter (1)

Schoenmakerij tussen bakker en slager Zuidhorn

03 maart 2021    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Schoenmakerij - Orthopedische schoen herstellen - Fournituren – Sleutels - Stomerij
Lees verder →
App

Westerkwartier toe aan nieuwe App

03 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Website ook te gebruiken op smartphone
Lees verder →