Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Hoog(s)tepunt nieuwbouw Zonnehuis de Hoorn

22 juli 2021    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Nieuwbouw volgende zomer klaar
Zonnehuis de hoorn marum

De nieuwbouw van Zonnehuis de Hoorn in Marum heeft deze maand het hoogste punt bereikt en is ook al wind- en waterdicht. Twee hoogtepunten in een maand, vlak achter elkaar. Dat is vandaag – coronaproof – tijdens de koffie gevierd met cliënten, medewerkers, vrijwilligers en bouwvakkers.

Nieuwbouw volgende zomer klaar
Er wordt gebouwd met prefab elementen, dit betekent dat grote onderdelen op een andere locatie in elkaar gezet worden. Nienke Ybema, voorzitter Raad van Bestuur Zonnehuisgroep Noord, is blij met de voorspoedige bouw. “We hebben lang gewacht op deze nieuwbouw, nu kan de vlag dit jaar nogmaals uit. De bouw is in februari gestart, op 25 maart ging de eerste schep de grond in en nu hebben we het hoogste punt al bereikt.

We verwachten dat het in het voorjaar van 2022 in gebruik wordt genomen. Gelukkig verloopt het volgens planning, ondanks de coronapandemie, daar zijn we heel blij mee.” 

Woonzorg Nederland, gespecialiseerd in seniorenhuisvesting, is opdrachtgever van de nieuwbouw. Zorgorganisatie Zonnehuisgroep Noord de toekomstige huurder. De huidige cliënten hoeven maar één keer te verhuizen, het nieuwe gebouw verrijst pal naast het bestaande.

Toename intensieve zorg 
Ouderen blijven, in tegenstelling tot vroeger, zo lang mogelijk thuis wonen en gaan pas verhuizen als zij intensieve en langdurige zorg nodig hebben. Daardoor neemt de vraag naar goede huisvesting voor zeer kwetsbare ouderen toe. Het huidige gebouw is een verzorgingshuis uit 1968 en is sterk verouderd. Het is eigenlijk niet geschikt voor complexe zorg.

Het nieuwe gebouw speelt goed in op de toenemende behoefte aan intensieve (thuis)zorg in Marum en omstreken. Het bestaat uit 66 moderne zorgstudio’s, verdeeld over drie woonlagen en zes afdelingen/woongroepen met ieder 11 cliënten. Op de begane grond komt een thuiszorgkantoor van Zonnehuis Thuis en een multifunctionele ruimte voor dagbesteding en laagdrempelige groepsactiviteiten. Ook andere ouderen uit de buurt zijn van harte welkom in het nieuwe gebouw van De Hoorn.

Samen wonen in een huiselijke omgeving
Het grote voordeel van het nieuwe gebouw is dat ouderen daar alle vormen van zorg kunnen krijgen in een zo huiselijk mogelijke situatie. De cliënten wonen straks in kleine groepen samen in een huiselijke omgeving. Ze beschikken over een eigen studio met sanitair en delen ruime gemeenschappelijke huiskamers voorzien van een keuken, eet- en zithoek met televisie. Door de indeling van het gebouw is het voor medewerkers makkelijker om in contact met bewoners te staan. Een mooie ontmoetingstuin met looppaden en beweegtoestellen maakt het straks compleet.

Gebouw past bij omgeving
Er is ook rekening gehouden met de natuurlijke omgeving van Marum, hierdoor vormen omgeving en gebouw straks één geheel. De gevel past bij Marum en het Westerkwartier, die staat bekend om zijn coulissenlandschap en houtwallen. Karakteristiek voor het Zuidelijk Westerkwartier is de besloten houtsingelstructuur.

Het gebouw staat op een stenen plint en heeft een mooie houten gevel, deels horizontaal en deels verticaal. Ramen en kozijnen liggen tussen deze horizontale houten banden en lopen van vloer tot plafond. Cliënten blijven door het ontwerp verbonden met buiten.

Zo biedt het nieuwe gebouw optimale omstandigheden om zorg te verlenen en het welzijn van de bewoners te versterken. “Het gaat erom dat mensen in Marum en omgeving prettig kunnen wonen, zelfstandig of verzorgd. Daar zetten wij ons samen met onze partners voor in, aldus Nienke Ybema.”

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Elly pastoor

Lancering Food Innovation Hub

24 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Samen de Food-agenda voeden
Lees verder →
Hans-en-wilgis hoorcentrum

Tienjarig bestaan van Hoorcentrum Westerkwartier

23 september 2021    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Met een unieke hoorbelevingswandeling door Zuidhorn.
Lees verder →
Irma van beek-ombudsvrouw

Meldpunt discriminatie Westerkwartier van start

23 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Irma van Beek luistert en neemt de klacht of vraag van de inwoner over discriminatie serieus.
Lees verder →
 

Informatie-avond Humanitas Westerkwartier

23 september 2021    Zuidhorn-nieuws
De avond is bedoeld voor mensen die meer willen weten over Humanitas of die zich als vrijwilliger willen inzetten voor andere mensen in de buurt of dorp.
Lees verder →
Woldzoom

Pluim van de PvdA voor Aebe de Jong

23 september 2021    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Lees verder →
Oude-riet-bovenloop-voor-toukomst

Uitkijkpuntenroute Oude Riet een stap dichter bij

22 september 2021    Zuidhorn-nieuws
€ 25.000 beschikbaar gesteld door regio Groningen Assen (RGA)
Lees verder →