Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Hoe schiet je met Carbid? Politie geeft voorlichting op scholen

19 december 2022    Zuidhorn-nieuws
Carbidschieten is een prachtige traditie tijdens de jaarwisseling.
Politie-carbid

Vorige week werd het Lauwerscollege in Grijpskerk bezocht door een delegatie van politie, handhaving, jongerenwerkers en de brandweer.

Het bezoek was in verband met de campagne jaarwisseling. Dit jaar ligt de focus op het veilig knallen met carbid. Niet alleen het Lauwerscollege in Grijpskerk ook de Nijeborgh in Leek werd bezocht.

Carbidschieten is een prachtige traditie tijdens de jaarwisseling. Maar je moet wel weten wat je doet. Veel ongelukken bij het carbidschieten zijn te voorkomen door een BOCK (Bewust Oplettende Carbid Knaller). 
De BOCK is een ervaren carbidschieter die toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van de vijf veiligheidstips. 
De BOCK let dit jaar óók op de coronamaatregelen en houdt bijvoorbeeld anderhalve meter afstand. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we veilig carbid kunnen schieten. 

5 tips Carbidschieten is een prachtige traditie tijdens de jaarwisseling. Maar je moet wel weten wat je doet. Veel ongelukken bij het carbidschieten zijn te voorkomen door een BOCK (Bewust Oplettende Carbid Knaller). 

1. Bereid je goed voor. 
Houd het klein. Informeer op tijd bij je gemeente naar de voorwaarden, vergunningen en coronamaatregelen en houd je aan de maximale toegestane groepsgrootte. 
2. Bescherm jezelf en anderen. 
Een echte BOCK heeft doppen op! Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen. Dit geldt ook voor de andere aanwezigen. 
3. Zorg voor EHBO. 
Zorg dat er voldoende blusmiddelen aanwezig zijn zoals zand om te doven, water om te koelen en een blusdeken. Zo kun je snel handelen als er toch iets verkeerd gaat. 
4. Gebruik goed materiaal. 
Een echte BOCK heeft ballen! Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus na het ontsteken niet achteruit kan schieten. 
5. Ontsteek het carbid veilig. 
Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat iedereen op veilige afstand van de melkbus en elkaar staat.

De basistips hebben geen invloed op de knal. Want die is en blijft indrukwekkend! 
Wie is de BOCK? De Bewust Oplettende Carbid Knaller. Een campagne van: Brandwondencentrum Groningen Martini Ziekenhuis, hét brandwondencentrum voor Noord- en Oost Nederland, Stichting Carbidschieten Drenthe, Veiligheidsregio’s Drenthe, Groningen, Fryslân, IJsselland, Twente, Noord- en Oost-Gelderland en wordt ondersteund door de Nederlandse Brandwonden Stichting en door vele gemeenten, GGD’s en particuliere initiatieven in Nederland.
Kijk voor meer informatie op wieisdebock.nl of volg ons op Instagram, Facebook of Twitter #WieisdeBOCK

  • Bock-logo
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Jeroen en jeroen

3e Single Jeroen Oosterhof

17 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Na, Op deze mooie dag en Laat de glazen klinken
Lees verder →
Nicole puutvol

Puut start in Zuidhorn

17 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Winkel in tweedehands (kinder) kleding mooie aanvulling winkelaanbod
Lees verder →
Busstation (2)

P10 blij met de aandacht voor de regio

17 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
aandacht hard nodig om de neerwaartse spiraal van verschraling in landelijke gebieden te stoppen
Lees verder →
Jazz te gast 010 (12)

Groninger cultuurprijzen 2024 zoekt kandidaten

16 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
De prijzen zijn bedoeld voor personen, instellingen of groepen die een bijzondere bijdrage leveren aan het culturele landschap
Lees verder →
 

Definitief ontwerp nieuwbouw Lauwers College bekend

16 mei 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Op 4 juni vindt een inloopbijeenkomst plaats
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over passende zorgverzekering, Juni Fietsmaand & Summerproat

14 mei 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 14 mei 2024
Lees verder →