Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Hoe schiet je met Carbid? Politie geeft voorlichting op scholen

19 december 2022    Zuidhorn-nieuws
Carbidschieten is een prachtige traditie tijdens de jaarwisseling.
Politie-carbid

Vorige week werd het Lauwerscollege in Grijpskerk bezocht door een delegatie van politie, handhaving, jongerenwerkers en de brandweer.

Het bezoek was in verband met de campagne jaarwisseling. Dit jaar ligt de focus op het veilig knallen met carbid. Niet alleen het Lauwerscollege in Grijpskerk ook de Nijeborgh in Leek werd bezocht.

Carbidschieten is een prachtige traditie tijdens de jaarwisseling. Maar je moet wel weten wat je doet. Veel ongelukken bij het carbidschieten zijn te voorkomen door een BOCK (Bewust Oplettende Carbid Knaller). 
De BOCK is een ervaren carbidschieter die toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van de vijf veiligheidstips. 
De BOCK let dit jaar óók op de coronamaatregelen en houdt bijvoorbeeld anderhalve meter afstand. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we veilig carbid kunnen schieten. 

5 tips Carbidschieten is een prachtige traditie tijdens de jaarwisseling. Maar je moet wel weten wat je doet. Veel ongelukken bij het carbidschieten zijn te voorkomen door een BOCK (Bewust Oplettende Carbid Knaller). 

1. Bereid je goed voor. 
Houd het klein. Informeer op tijd bij je gemeente naar de voorwaarden, vergunningen en coronamaatregelen en houd je aan de maximale toegestane groepsgrootte. 
2. Bescherm jezelf en anderen. 
Een echte BOCK heeft doppen op! Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen. Dit geldt ook voor de andere aanwezigen. 
3. Zorg voor EHBO. 
Zorg dat er voldoende blusmiddelen aanwezig zijn zoals zand om te doven, water om te koelen en een blusdeken. Zo kun je snel handelen als er toch iets verkeerd gaat. 
4. Gebruik goed materiaal. 
Een echte BOCK heeft ballen! Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus na het ontsteken niet achteruit kan schieten. 
5. Ontsteek het carbid veilig. 
Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat iedereen op veilige afstand van de melkbus en elkaar staat.

De basistips hebben geen invloed op de knal. Want die is en blijft indrukwekkend! 
Wie is de BOCK? De Bewust Oplettende Carbid Knaller. Een campagne van: Brandwondencentrum Groningen Martini Ziekenhuis, hét brandwondencentrum voor Noord- en Oost Nederland, Stichting Carbidschieten Drenthe, Veiligheidsregio’s Drenthe, Groningen, Fryslân, IJsselland, Twente, Noord- en Oost-Gelderland en wordt ondersteund door de Nederlandse Brandwonden Stichting en door vele gemeenten, GGD’s en particuliere initiatieven in Nederland.
Kijk voor meer informatie op wieisdebock.nl of volg ons op Instagram, Facebook of Twitter #WieisdeBOCK

  • Bock-logo
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Parels westerkwartier-visvliet-stella van marketing groningen

Woensdag 29 maart aftrap toeristisch seizoen Westerkwartier

22 maart 2023    Zuidhorn-nieuws
Presentatie nieuwe kinderkaart, uitwisselen foldermateriaal en netwerken
Lees verder →
Huizekleinnienoord

Verkoop gemeentehuis Leek – kans voor nieuwbouw

21 maart 2023    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Gemeentehuis Leek blijft open tot in het voorjaar 2024
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over netwerkbijeenkomst Startende ondernemers, Takkenroute & aftrap toeristisch seizoen

21 maart 2023    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 21 maart 2023
Lees verder →
Laptop-smartphone

De voordelen van een virtueel kantoor

21 maart 2023    Zuidhorn-nieuws
Lees verder →