Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het Pronkjewailpad, op zoek naar Pareltjes in het Westerkwartier

6 februari 2019    Zuidhorn-nieuws
Rondje Westerkwartier van april tot eind oktober
Pronkjewailpad-bijeenkomst (1)

Dinsdag 5 februari was er bij Zalencentrum Balk een informatieavond over Het Pronkjewailpad. Ruim 150 belangstellende luisterden naar de enthousiaste Peter Velthuis die het pad ontwikkelde om de druk van de populaire Tocht om de Noord te halen. 

Dit langeafstandspad gaat dwars door de provincie, waarbij de wandelaar van alles kan beleven. Het is een pad, maar het is tegelijkertijd ook een doorlopend evenement, deze combinatie: een 'Evenement(en)pad' is uniek voor Nederland.

Uitgangspunt is Gastvrij Groningen;  wandelaars samen laten beleven hoe mooi en gastvrij de provincie is. Dit jaar is er ook een route uitgezet door het Westerkwartier.  Peter Velthuis was daarvoor op zoek naar Groninger pronkjuweeltjes en pareltjes die de kern vormen van dit wandelpad. De opzet is om elke paar kilometer langs of door deze pronkjuwelen van Groningen te komen.

Lokale ondernemers en organisaties zetten hun deuren open en bieden een bijzondere ‘pronkjewail’ aan: een gebaar van gastvrijheid. En dat kan van alles zijn. Voor elk pronkjuweeltje wat wordt bezocht, geproefd of ervaren, verdient de wandelaar een stempel.

Het Westerkwartier biedt een prachtig coulisselandschap, weilanden omzoomd met houtsingels, wierden, horeca, galerieën, tuinen en musea.  De stichting Groninger Kerken bestaat dit jaar 50 jaar, sloot zich aan en stelt 50 kerken open, ook tal van musea en andere bezienswaardigheden in het Westerkwartier doen mee.

Klein puntje ten nadele, in de route is Zuidhorn niet opgenomen. Alhoewel dat desgevraagd een logistieke reden heeft, is dat jammer. Niet alleen is er voldoende te zien maar Zuidhorn is ook een OV-HUB, dus bereikbaar met bijna alle openbaar vervoermiddelen. Voor wandelaars ideaal!

» Bekijk route

De route kan van 4 april tot 31 oktober gelopen worden. De laatste etappe, De Camino Groningen, met huldiging en een afsluitende Pelgrimsmaal, is op zaterdag 23 november 2019. De stempelposten op het Pronkjewailpad zijn elke week (april tot eind oktober) open vanaf donderdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur!

De inschrijving start op de eerste lentedag: 21 maart 2019 via  www.tochtomdenoord.nl

  • Pronkjewailpad-bijeenkomst (3)
  • Pronkjewailpad-bijeenkomst (4)
  • Pronkjewailpad-bijeenkomst (5)
  • Pronkjewailpad-wk
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Stomphorst van der laan sterk wk

Anneke Laan en Harry Stomphorst samen lijsttrekker Sterk Westerkwartier

24 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
Leekster en Marumse-raadsleden Anneke Laan en Harry Stomphorst zijn als duo lijsttrekker: ‘We vullen elkaar op onderdelen goed aan’
Lees verder →
Hielke westra wh

Omgevingsvisie Westerkwartier naar gemeenteraad

24 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
30 reacties van organisaties en inwoners leidden niet tot ingrijpende aanpassingen
Lees verder →
Cmv wilhelmina zuidhorn

Nieuwe instrumenten voor CMV Wilhelmina Zuidhorn dankzij donateurs

23 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
Ledenaantal groeit en daarom was deze aanschaf nodig
Lees verder →
Parkeerterrein gemeentehuis google streetvieuw

Gemeente Westerkwartier plaatst zonnecarport op Stationspark Zuidhorn - opbrengst voor minima

21 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
De inschrijving voor dit project start binnenkort. Humanitas, Stichting Schuldhulpmaatje en Sociaal Werk De Schans helpen mee door inwoners waarmee ze in contact staan op deze unieke kans te wijzen.
Lees verder →
Start leer werk traject

Gemeente Westerkwartier start met leer- /werkomgeving

21 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
De gemeente Westerkwartier wil een maatschappelijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van uitkeringsgerechtigden, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en eigen buitendienstmedewerkers.
Lees verder →
Politie-

Mogelijk oplichting Zuidhorn/Aduard

21 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
Komt men aan de deur met smoesjes over en/of offertes voor 'onderhoud'? Bel dan de politie
Lees verder →