Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het Noorden kleurt rood

15 februari 2021    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
zorgen over de financiële situatie naar aanleiding van de herverdeling van het gemeentefonds
Elly pastoor

PvdA Tweede Kamerlid Henk Nijboer bracht afgelopen vrijdag een online werkbezoek aan de PvdA wethouders Mariëtte de Visser (Hogeland) en Elly Pastoor (Westerkwartier). Tijdens dit werkbezoek brachten beide wethouders het Tweede Kamerlid op de hoogte van hun zorgen over de financiële situatie van de meeste Groninger gemeenten naar aanleiding van de herverdeling van het gemeentefonds. Samen met de grote tekorten in het sociale domein die veel gemeenten al hebben komen de Noordelijke gemeenten onevenredig in het ‘rood’ te staan. Dat is niet de eerlijke toekomst die de PvdA voor ogen heeft en dat signaal moet tijdens de behandeling van het plan a.s. donderdag stevig worden afgegeven.

Henk Nijboer: “Dit voorstel pakt desastreus uit voor Groningen, Friesland en Drenthe. Zwembaden en bibliotheken moeten sluiten, de leefbaarheid gaat achteruit en de zorg verschraalt. Elke partij die het Noorden een warm hart toedraagt, moet dit voorstel direct van tafel vegen!” (Foto Henk Nijboer/PvdA)

De Partij van de Arbeid wil het Noorden graag rood kleuren door bij verkiezingen veel stemmen op de ‘rode’ partij binnen te halen. Maar het overzichtskaartje van de gemeenten op basis van de herverdeling van het gemeentefonds kleurt nu op een verkeerde manier het Noorden rood.

Het plan voor de herverdeling van het gemeentefonds komt de Noordelijke gemeenten niet ten goede. De gemeenten die de grootste opgaven hebben om kansarme mensen meer kansen te geven, worden het meest gekort. Wethouders De Visser en Pastoor: “De nieuwe, zogenaamd eerlijker, verdeling leidt tot het omgekeerde Robin Hood-effect: de armen worden armer. Dat kan niet de bedoeling zijn. De PvdA luidt de noodklok.”

Achtergrondinformatie
Gemeentefonds
Het gemeentefonds is de belangrijkste bron van inkomsten voor gemeenten. Hoeveel elke gemeente krijgt, gaat volgens een verdeelsleutel die lang geleden is vastgesteld. Inmiddels zijn veel taken, m.n. in het sociale domein overgeheveld van het rijk naar de gemeenten. Het geld dat daarbij mee overgeheveld werd was voor veel gemeenten sowieso niet toereikend om alles te bekostigen. Daar ontstonden dus grote tekorten die met bezuinigingen op andere vlakken werden opgevangen. Gebaseerd op de nieuwe takenverdeling van gemeenten en rijk is er voor het gemeentefonds een nieuwe verdeelsleutel voorgesteld dat voor vele gemeenten (ca. 46%) amper gevolgen heeft.

Het Noorden
Maar juist de Noordelijke gemeenten die al veel kansarme inwoners hebben, worden met die nieuwe verdeling extra gekort. Voor de gemeente Westerkwartier geldt in de nieuwe verdeling een structurele korting van 4,5 miljoen euro (ca. 70 euro per inwoner) en voor Het Hogeland geldt een structurele korting van 4,1 miljoen euro (ca. 80 euro per inwoner).

  • Herverdeeleffecten herijking gemeentefonds 2021
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Kranslegging monument

Platform Keelbos legt krans bij monument Faan

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Om positie LHBTI-ers te verbeteren en de geschiedenis niet uit het oog te verliezen
Lees verder →
Dorpskerk zuidhorn

Sponsor een dakpan voor restauratie dak Dorpskerk Zuidhorn

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Dakrestauratie in fases voor Dorpskerk Zuidhorn
Lees verder →
Mollema-2

Mollema gaat voor trilogie, maar eerst het WK

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws - Sport
Mollema start zondag op WK, maar heeft ander groot doel: 'In alle drie de grote rondes winnen'
Lees verder →
Astrid schulting

Gemeentesecretaris Astrid Schulting finalist overheidsmanager van het jaar 2021

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Eerst nog jurybezoek in oktober
Lees verder →
Food

Lancering Food Innovation Hub

24 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Samen de Food-agenda voeden
Lees verder →
Hans-en-wilgis hoorcentrum

Tienjarig bestaan van Hoorcentrum Westerkwartier

23 september 2021    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Met een unieke hoorbelevingswandeling door Zuidhorn.
Lees verder →