Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Grootegast mobiliseert verzet tegen CO2-opslag

21 juli 2010    Zuidhorn-nieuws
Sebaldeburen/Boerakker - De in de gemeenteraad van Grootegast vertegenwoordigd fractie VZ2000 is uitgesproken tegenstander van de plannen van het rijk om CO2 op te slaan onder de bodem van delen van het

Sebaldeburen/Boerakker -
De in de gemeenteraad van Grootegast vertegenwoordigd fractie VZ2000 is uitgesproken tegenstander van de plannen van het rijk om CO2 op te slaan onder de bodem van delen van het Westerkwartier. Direct na de zomer is de fractie van plan onder de burgerij massaal verzet te gaan mobiliseren tegen de aanwijzing van de locaties Sebaldeburen of Boerakker voor dit doel.

VZ2000-fractievoorzitter Ytsen van der Velde - van huis uit bioloog - trekt de noodzaak van grondopslag van CO2 ronduit in twijfel. Volgens hem komen de plannen uit de koker van de milieulobby die voortdurend waarschuwt voor het opwarmen van de aarde door de verbranding van fossiele brandstoffen als gevolg van industrialisatie en toenemende mobiliteit. 'De groene leugen' noemt hij dit. De fossiele brandstofvoorraden zijn volgens hem nog lang niet uitgeput. Hij heeft dan ook geen moeite met de bouw van nieuwe kolencentrales in de Eemshaven. Van der Velde denkt dat het niet zo moeilijk is om de hoeveelheid extra CO2 die hierbij vrijkomt, in de lucht te compenseren. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de aanplant van bepaalde plantensoorten die CO2 vastleggen in organische stoffen.
Pas wanneer CO2 voorkomt in hoge concentraties ontstaan volgens Van der Velde risico's. "Bij blootstelling aan concentraties boven de 17 procent is CO2 voor mensen binnen 1 minuut dodelijk. Tussen de 4 en 17 procent treedt duizeligheid, verdoving en bewusteloosheid op."

De voormalige gasvelden onder de bodem van Groningen stonden jarenlang leeg. Van der Velde: "De gas in de grond stond onder hoge druk. De kans is niet denkbeeldig dat zich hierdoor verzakkingen in de grondlaag hebben voorgedaan. Als je er vervolgens CO2 in stopt, is lekkage niet uitgesloten. Als zo'n lek zich voordoet bij je eigen huis, ben je je leven niet meer zeker."

Stichting Borg die werkt aan draagvlak voor de komst van CO2-opslag in de provincie ontkent dat er grote risico's aan dit project verbonden zijn. "De techniek is al jarenlang beproefd in de olie- en petrochemische industrie."
21-07-2010 dvhn

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Overdracht vlag tocht om de noord hielke westra 190921

Westerkwartier gastgemeente Tocht om de Noord 2022

26 september 2021    Zuidhorn-nieuws
vlag symbolisch overgedragen aan wethouder Hielke Westra
Lees verder →
Kranslegging monument

Platform Keelbos legt krans bij monument Faan

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Om positie LHBTI-ers te verbeteren en de geschiedenis niet uit het oog te verliezen
Lees verder →
Dorpskerk zuidhorn

Sponsor een dakpan voor restauratie dak Dorpskerk Zuidhorn

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Dakrestauratie in fases voor Dorpskerk Zuidhorn
Lees verder →
Mollema-2

Mollema gaat voor trilogie, maar eerst het WK

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws - Sport
Mollema start zondag op WK, maar heeft ander groot doel: 'In alle drie de grote rondes winnen'
Lees verder →
Astrid schulting

Gemeentesecretaris Astrid Schulting finalist overheidsmanager van het jaar 2021

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Eerst nog jurybezoek in oktober
Lees verder →
Food

Lancering Food Innovation Hub

24 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Samen de Food-agenda voeden
Lees verder →