Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

GroenLinks-motie Essent aangenomen

27 januari 2009    Zuidhorn-nieuws
270109 De gemeenteraad van Zuidhorn heeft een motie van de fractie van GroenLinks aangenomen om de aandelen van het energiebedrijf Essent niet te verkopen aan het Duitse energiebedrijf RWE. De gemeente is aandeelhouder

270109
De gemeenteraad van Zuidhorn heeft een motie van de fractie van GroenLinks aangenomen om de aandelen van het energiebedrijf Essent niet te verkopen aan het Duitse energiebedrijf RWE.

De gemeente is aandeelhouder van Essent en heeft 34.000 aandelen. Bij een verkoop van de aandelen aan RWE zouden die aandelen ongeveer 2 miljoen euro kunnen opleveren, zo wordt thans geschat. Dit lijkt en is veel in absolute zin. Maar het is zeer bescheiden, als je het op het totaal bekijkt: Zuidhorn heeft veel minder dan een procent van de aandelen. Het signaal is desalniettemin van groot belang. Een door GroenLinks ingediende motie hierover werd gesteund door een raadsmeerderheid bestaande uit CDA, PVDA, ChristenUnie en GroenLinks. De VVD was tegen.

In de motie worden twee hoofdredenen gegeven om niet in te stemmen met de verkoop van de Zuidhorner Essent-aandelen aan RWE:
o de energievoorziening en de zeggenschap daarover zijn van strategisch belang voor de gemeente, regio en land; deze moeten dus niet in buitenlandse handen vallen;
o RWE steunt op kernenergie, kolencentrales en zelfs bruinkoolcentrales die tot de meest vervuilende van Europa behoren en RWE geeft geen prioriteit aan een milieu- en klimaatvriendelijk beleid.

Fractievoorzitter Klaas-Wybo van der Hoek van GroenLinks is erg blij dat de GroenLinks-motie zo massaal steun kreeg van de raadsleden: “Hiermee is de gemeente Zuidhorn één van de eerste gemeenten die zich uitspreekt tegen de uitverkoop van de Essent-aandelen.

Hoe bescheiden de positie van Zuidhorn ook is, het signaal van deze uitspraak is van groot belang. Het laat tegelijkertijd zien dat de stemming in het land bij de mensen en de meeste partijen omslaat: de grootscheepse privatiseringen van collectieve zaken laten we niet zomaar meer toe. Helemaal niet in het geval van energie, als alle zeggenschap over zulke nutsvoorzieningen in buitenlandse handen valt. Verkoop van aandelen kan overheden ook in de verleiding brengen het geld dat het opbrengt, in één keer uit te geven. Dat scheelt dan in de jaarlijkse opbrengsten. In het geval van Zuidhorn is dat zo’n 60.000 tot 80.000 euro, in een enkel jaar zelfs meer. Mochten we de verkoop van de aandelen van Zuidhorn onverhoopt niet tegen kunnen houden, dan moeten we dus zorgen voor een besteding waarbij we per jaar evenveel opbrengsten krijgen én milieuwinst halen. GroenLinks denkt dan dus aan stevige investeringen in energiebesparing en zonne-energie.”

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Mollematocht 2023 (1)

Bauke houdt blessures over aan val op EK en moet afwachten

26 september 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over gezonde huiskamer, Meldpunt discriminatie & Ontmoet elkaar in de buurt

26 september 2023    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 26 september 2023
Lees verder →
Hanckemadag scouting (1)

Eerste officiële “Hanckemadag” groot succes

25 september 2023    Zuidhorn-nieuws
Burgemeester door ‘t slijk
Lees verder →
Irma van beek-

Meldpunt discriminatie Westerkwartier bestaat twee jaar

25 september 2023    Zuidhorn-nieuws
Irma van Beek luistert en neemt de klacht of vraag van de inwoner over discriminatie serieus.
Lees verder →
Zunobri

Zunobri wordt 1e helft van de mat gespeeld

25 september 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
Een wanvertoning van een eerste helft. Een tweede helft om de veerkracht van Zunobri te laten zien. Een derde helft om toch weer als een team samen te zijn.
Lees verder →