Gretig Zuidhorn wint overtuigend van Zwaagwesteinde

5 oktober 2015    Zuidhorn-nieuws - Sport
Zuidhorn bleef heer en meester
Vv zuidhorn-zwaagwesteinde

Zuidhorn heeft zich uitstekend hersteld van de teleurstellende partij tegen Hardegarijp. Vol overtuiging, met veel inzet en prima voetbal werd Zwaagwesteinde met een kansloze 4-0 nederlaag naar huis gestuurd.

Na 20 minuten was het al 3-0. Eigenlijk kan er op de prestatie van Zuidhorn niet veel worden aangemerkt. Slechts het missen van enkele goede kansen op een vijfde treffer (waaronder een strafschop) zou een kritiekpunt kunnen zijn.

Zuidhorn staat weer in de middenmoot en mag volgende week met de op één na minst gepasseerde defensie naar kampioenskandidaat en degradant uit de 1e klasse Broekster Boys, dat met 17 treffers op Zeerobben na de meest productieve ploeg is. Zwaagwesteinde ontvangt het onderaan staande CVVO, dat echter de drie kampioenskandidaten  al heeft ontmoet.

Zwaagwesteinde kwam met het nodige vertrouwen naar het Groningse forensendorp na de 3-1 zege op ONT. Het miste de beste middenvelder, Jelle Rozendal, die voor een stage in Polen verblijft. Bij Zuidhorn ontbrak de geblesseerde Peter Janse, voor hem kwam Bart Brandts Buys in de basis. Jasper van der Woude stond in de beginopstelling en dat ging ten koste van de jonge en talentvolle Wouter de Boer.

Zuidhorn allesbepalend
Net als Zuidhorn bereikte Zwaagwesteinde via de nacompetitie de 2e klasse en dat deed het op een bijzondere wijze. In het beslissende tweeluik tegen SC Berlikum werd eerst thuis met 0-4 verloren, waarna uit met 1-6 werd gewonnen! Karakter genoeg, zou men zeggen, maar Zuidhorn gaf de Friezen vandaag geen moment de kans die kwaliteit te tonen. Vanaf het begin zaten de mannen van trainer Bouma er bovenop en na een kopkansje voor Wymer de Vries (voorzet van de met een sterk linkerbeen gezegende Wietze Pilat) was er maar één ploeg die de wedstrijd bepaalde.

Al na zes minuten leverde dat een treffer op. Daan Kocken bereikte net over de middenlijn met een knappe voorzet Jan Peter Steenbergen, die beheerst raak schoot: 1-0. Een minuut later werd de voorsprong al bijna verdubbeld. Een ziedend schot van Jaap Jacobs werd met moeite gekeerd door doelman Johan Jan Kleefstra en Bart Brandt Buys was net te laat om de rebound tot treffer te promoveren.

Diezelfde Brandts Buys werd even later op een meter of twintig van het doel van de ‘readtsjes’ neergelegd. Aanvoerder Laurens Bloem toonde zijn fraaie traptechniek  maar weer eens en liet de 2-0 aantekenen.

Het kon nog niet op voor de enthousiast spelende thuisclub en na 18 minuten werd de wedstrijd al vroeg beslist. Het was werkelijk een prachtig doelpunt, niet de voetbeweging van Jaap Jacobs die de bal over de lijn deed glijden, maar de schitterende  combinatie die daaraan vooraf ging met hoofdrollen voor Jos Schultinga (die op hagelnieuwe schoenen een plaag voor de bezoekers was), Jan Peter Steenbergen  en Kevin van der Kooi: 3-0.

Nog net elf man
Zuidhorn bleef heer en meester en de ploeg van trainer Sjoerd van Klaarbergen creëerde voor de thee geen enkele echte kans. De verdienste van de gehele thuisploeg en zeker van de betrouwbare mandekkers Ronnie Spijkerman, Daan Kocken en Jasper van der Woude. De gastheren waren nog wel een paar keer bij een doelpunt.

Na een voorzet van Schultinga en het zoveelste fraaie hakje van Steenbergen schoot Ruben Kooistra net over. Na een goede actie van Jasper van der Woude schoot Bart Brandts Buys naast en op slag van rust schoot Laurens Bloem een vrije trap op weer een mooie plek in de handen van de Friese doelman. Zwaagwesteinde mocht de goed leidende arbiter Tjalma uit Farmsum dankbaar zijn dat het de tweede helft nog met elf man mocht spelen, want de veroorzaker van die vrije trap, Jochem Santema, had rood verdiend. Hij haalde de doorgebroken Jos Schultinga neer. Tjalma was clement met geel.

Ook na de doelwisseling speelde Zuidhorn een goede wedstrijd. Resoluut en volwassen werd er verdedigd en de vele aanvallen waren vaak gevaarlijk. Na 49 minuten kopte Jan Peter Steenbergen een voorzet van Daan Kocken net naast en halverwege de tweede helft stormde Jacobs na voorbereidend werk van Jasper van der Woude alleen op Kleefstra af, die echter prima redde.

Groothof weer betrouwbaar
Ook in de 2e helft kon Zwaagwesteinde nauwelijks een serieuze kans creëren. Het schot(je) van Harry van der Veen na een voorzet van Wymer de Vries was zo’n beetje het moeilijkste klusje voor de betrouwbare doelman Marcel Groothof.

In de 72e minuut werd de 4-0 eindstand bereikt. Schultinga bediende Jaap Jacobs en zijn prima voorzet werd knap afgerond door Jan Peter Steenbergen. Na een assist van opnieuw Jacobs denderde  Schultinga in zijn eentje richting Kleefstra, die ook nu de bal knap uit zijn doel hield. Vier minuten later kwam voor de derde maal een tegenstander alleen op de keeper van Zwaagwesteinde af, maar Jacobs miste net wat controle om de 5e treffer te kunnen maken.

In de 83e minuut kreeg Zuidhorn nog een hele goede kans. Via invaller Jordi Schuiling en Ruben Kooistra kwam de bal in het strafschopgebied tegen de hand van invaller Kamal Jansen en Tjalma bestafte deze overtreding van de spelregels terecht met een strafschop. De kaarten hield hij –ook terecht– op zak. Geheel tegen zijn gewoonte in miste Laurens Bloem vanaf de penaltystip. De redding van Kleefstra mocht er overigens ook zijn.

Het laatste doelgevaar kwam van de linkerpoot  van Wietze Pilat, maar zijn vrije trap werd eenvoudig onschadelijk gemaakt door Groothof.

Opstellingen
Zuidhorn: Groothof, Kocken (77: De Boer) , Bloem, Spijkerman, Van der Woude, Schultinga (77: Schuiling), Kooistra, Brandts Buys, Van der Kooi, Jacobs en Steenbergen (85: Marco Meijer).

Zwaagwesteinde:
Kleefstra, Westra, Wagenaar, Hoekstra (68: Van der Wal), Van der Weg, Venema (68: Jansen), Pilat, Santema, De Vries, Vellinga, Van der Veen (84: Heidstra).