Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Gomarus genomineerd voor Alfabetiseringsprijs

24 augustus 2011    Zuidhorn-nieuws
In de week van de alfabetisering, van 5 – 11 september 2011, worden de Nationale Alfabetiseringsprijzen uitgereikt door het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap. Het Gomarus College in Zuidhorn hoort bij de genomineerden met het project LEESSTRIPPENKAART.

In de week van de alfabetisering, van 5 – 11 september 2011, worden de Nationale Alfabetiseringsprijzen uitgereikt door het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap. Het Gomarus College in Zuidhorn hoort bij de genomineerden met het project LEESSTRIPPENKAART.

Leesstrippenkaart
Op het Gomarus College in Zuidhorn gaat de strippenkaart er nog lang niet uit!
Integendeel: de leesstrippenkaart wordt ingezet als effectief middel om leerlingen aan het lezen te krijgen. Een simpele, goedkope en doeltreffende vorm van leesbevordering.

Leeskilometers
Het is bekend dat leerlingen die moeizaam lezen niet gauw een boek zullen pakken. Het gevolg daarvan is dat hun leesvaardigheid nog meer achteruit gaat. Wie in deze maatschappij niet (goed) kan lezen loopt risico’s. Niet zelden komen mensen met taalproblematiek terecht aan de onderkant van de samenleving. Het is een probleem dat je als school natuurlijk raakt, je wilt er alles aan doen om dat te voorkomen Daarom laten we onze leerlingen leeskilometers maken.

Beloning
Een strippenkaart die er net zo uit ziet als een buskaart, met 50 strippen. Elke strip staat voor 10 gelezen bladzijden. Ouders tekenen die strippen af. Dat is ook het sterke van het systeem:ouders worden ingezet om hun kind te stimuleren meer te lezen. De kaart is verbonden met een beloningssysteem. Leerlingen kunnen punten sparen en daarmee leuke cadeaus verdienen.

Het werkt!
Ron: Ik spaar voor een usb-stick, maar eigenlijk vind ik lezen ook best leuk en het gaat steeds beter. Ik krijg ineens ook betere cijfers. Ik ben al aan mijn 5e kaart begonnen.
Brigitte: Met de strippenkaart gaat het vanzelf. Eerst vond ik lezen niks aan. Nu denk ik: Ha, nog even een paar stripjes lezen. Ik heb ook heel gave boeken ontdekt.
Ouders van Koos: We zijn verbaasd, we kregen Koos met geen mogelijkheid aan het lezen, maar nu leest hij fanatiek. En we merken dat hij daardoor beter gaat presteren. Hij wordt veel vrolijker en haalt goede cijfers. Een opsteker voor hem (en voor ons)

Breed inzetbaar
De leesstrippenkaart is breed inzetbaar. Scholen , bibliotheken, gemeenten, iedereen die te maken heeft met moeizame lezers kan er mee aan de slag. Een hele uitdaging, want de strijd tegen laaggeletterdheid is nog lang niet gewonnen.

WIZ/Gomarus

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Politie-

Auto gestolen na inbraak woning

23 februari 2020    Zuidhorn-nieuws
witte Volvo V40 omgeving Boslaan
Lees verder →
Deelauto (2)

Deelauto’s gemeente Westerkwartier open voor bewoners

21 februari 2020    Zuidhorn-nieuws
twee informatie-avonden met alle praktische informatie
Lees verder →
Mollema algarve twitter

Ronde van de Algarve serveert ene klinkende naam na de andere

20 februari 2020    Zuidhorn-nieuws - Sport
Winnaar eerste etappe Fabio Jakobsen
Lees verder →
Pieterzijl

Pieterzijl vanuit de lucht en vanaf de grond

19 februari 2020    Zuidhorn-nieuws
Stephan Oosterbaan maakte er een video over
Lees verder →
Brandweer

Aardgas lekkage op Akkerend in Zuidhorn

18 februari 2020    Zuidhorn-nieuws
Brandweer met spoed ter plaatse
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over Aanslag gemeentelijke belastingen, deelauto’s en woningbrand

18 februari 2020    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 18 februari 2020
Lees verder →