Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

GL Zuidhorn: Chaos dreigt bij bestuur Novatec

17 oktober 2011    Zuidhorn-nieuws
De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Zuidhorn vindt dat er door het gemeentebestuur van Grootegast een bijzondere en ernstige situatie ontstaat bij het bestuur van Novatec. Volgens de berichten zou Grootegast uit het bestuur van Novatec zijn gestapt vanwege onenigheid in het bestuur over de aanpak van het faillissement van de timmerfabriek Barsema. Deze timmerfabriek was een onderneming van Novatec.

GroenLinks fractievoorzitter Klaas-Wybo van der Hoek: “Als dit waar is, komt Novatec in nog zwaarder weer terecht. Wij willen daarom ook snel opheldering van het College van Burgemeester en Wethouders van Zuidhorn. Er is blijkbaar een groot verschil van mening. Anders stap je niet pardoes uit het bestuur. Ook al zou er een vervanger komen van Grootegast, dan nog moet dit conflict opgelost worden. Zo kan het bestuur niet verder, lijkt ons. Als het zo doorgaat, hebben we geen werkbaar bestuur meer en glijdt Novatec verder af. Terwijl er nu juist een goede koers en leiding nodig zijn. We hebben dan ook vragen aan B&W voorgelegd ter beantwoording. We krijgen de indruk dat Grootegast voor de problemen wegloopt.”

Vragen van de fractie van GroenLinks Zuidhorn aan het College van Burgemeester en Wethouders.
Is het bericht juist dat de (vertegenwoordiger van de) gemeente Grootegast uit het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling voor de sociale werkvoorziening Novatec is gestapt?

Als dit inderdaad zo is, wanneer is het College van Zuidhorn dan op de hoogte gesteld van deze stap van de gemeente Grootegast? Welke procedure dient er gevolgd te worden als een bestuurslid zich terugtrekt of wordt vervangen?

Een bestuurslid treedt niet zo maar uit. Er moet een ernstig verschil van mening/inzicht zijn. Wat is dat?Is het in algemene zin (statutair) mogelijk dat een (vertegenwoordiger van een) deelnemende gemeente in Novatec zo maar uit het bestuur stapt?

Wat zijn de gevolgen voor de gemeente Zuidhorn van deze stap van Grootegast, in bestuurlijke, financiële en operationele zin?

Welke stappen gaat het College zetten, als Grootegast zich inderdaad terugtrekt uit het bestuur van Novatec?

Mocht er sprake zijn van een andere vertegenwoordiger van de gemeente Grootegast, wie en wat garanderen dan dat het verschil van inzicht wordt opgelost? Kan er nog wel een werkbare situatie ontstaan?

Mocht er sprake zijn van een andere vertegenwoordiger van de gemeente Grootegast, wat betekent dat dan in verlies aan ervaring, tijd voor inwerken en imago? Welke risico’s loopt dan Novatec, gezien ook de ervaring van verlies aan continuïteit na de vorige wisselingen in het bestuur na de verkiezingen in 2010?

Verder vindt GroenLinks in Zuidhorn dat er na het rapport over het faillissement van de timmerfabriek Barsema ook nog andere serieuze en kritische vragen overblijven voor het bestuur en het College van B&W. In de ogen van GroenLinks zijn de conclusies van het rapport erg hard over de besluitvorming, sturing en beoordeling door het bestuur. Het is ook heel erg zorgelijk en meer dan treurig dat er met het faillissement ruim 3 miljoen euro verloren gaat. Klaas-Wybo van der Hoek: “Als je de informatie goed bekijkt, zit het er dik in dat er nog meer verliezen komen. Bepaalde opbrengsten zijn nogal optimistisch opgeschreven.”
Voor een definitief oordeel over de gang van zaken moeten nog wel belangrijke punten verhelderd worden. Bij de behandeling in de raad van het rapport wil GroenLinks de komende weken ook de aanvullende kritische punten opgehelderd hebben door B&W.

17-10-2011 WIZ

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Mollematocht 2023 (1)

Bauke houdt blessures over aan val op EK en moet afwachten

26 september 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over gezonde huiskamer, Meldpunt discriminatie & Ontmoet elkaar in de buurt

26 september 2023    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 26 september 2023
Lees verder →
Hanckemadag scouting (1)

Eerste officiële “Hanckemadag” groot succes

25 september 2023    Zuidhorn-nieuws
Burgemeester door ‘t slijk
Lees verder →
Irma van beek-

Meldpunt discriminatie Westerkwartier bestaat twee jaar

25 september 2023    Zuidhorn-nieuws
Irma van Beek luistert en neemt de klacht of vraag van de inwoner over discriminatie serieus.
Lees verder →
Zunobri

Zunobri wordt 1e helft van de mat gespeeld

25 september 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
Een wanvertoning van een eerste helft. Een tweede helft om de veerkracht van Zunobri te laten zien. Een derde helft om toch weer als een team samen te zijn.
Lees verder →