Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Gemeente Westerkwartier weer een stap dichterbij.

25 januari 2017    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Informatiepagina herindeling januari 2017

Maandag 16 januari 2017 hebben de gemeenteraden van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn het Herindelings- ontwerp en het bijbehorende Plan van Aanpak voor de nieuw te vormen  gemeente Westerkwartier per 1 januari 2019 vastgesteld. De gemeenteraad van Winsum heeft dit 17 januari gedaan. Hiermee komt de gemeente Westerkwartier weer een stap dichterbij.

Middag-Humsterland
Een deel van de gemeente Winsum, te weten de dorpen Ezinge, Feerwerd en Garn-werd die in het Middag-Humsterland liggen, gaat met ingang van 1 januari 2019 over naar de gemeente Westerkwartier. Het gehele Middag-Humsterland wordt onderdeel van de nieuwe gemeente Westerkwartier. Dit is verwerkt in het Herindelingsontwerp.

Ter inzagelegging
Het Herindelingsontwerp gemeente Westerkwartier ligt tot en met maandag 20 maart 2017 ter inzage op de vijf gemeentehuizen. Het Herindelingsontwerp kunt u ook digitaal raadplegen via de herindelingswebsite (herindeling.westerkwartier.nl) en websites van de vijf genoemde gemeenten.

Zienswijzen
Wat u van de herindeling vindt, kunt u laten weten door een zienswijze (reactie) in te dienen. Dat kan een kritische, maar ook een ondersteunende reactie zijn. U kunt uw reactie tot en met 20 maart 2017 indienen.

 Herindelingsadvies
Na het verwerken van de zienswijzen, behandelen de raden van de vijf gemeenten het Herindelingsontwerp opnieuw. Na vaststelling door de raden, krijgt het ontwerp de status van Herindelingsadvies. Hierna  zijn de provincie, het Kabinet en het parlement aan zet. De provincie geeft een zienswijze op het Herindelingsadvies. Het Kabinet maakt een herindelingswet, die de Tweede en Eerste Kamer moeten  goedkeuren. Na goedkeuring door beide Kamers, vinden eind 2018 de gemeenteraadsverkiezingen plaats voor de nieuwe gemeente Westerkwartier.

Voorbereidingen nieuwe gemeente
Ondertussen treffen de vier gemeenten (en deels ook Winsum) voorbereidingen, zodat de nieuwe gemeente Westerkwartier op 1 januari 2019 van start kan. We gaan onder meer aan de slag met het  omzetten van de visie uit het Herindelingsontwerp in beleid. Daarnaast moeten we ook veel praktische, organisatorische en personele zaken regelen.

Informatie
Hebt u vragen over het Herindelingsontwerp, dan kunt u contact opnemen met de projectsecretaris Herindeling, Wessel Landman, via (0594) 508 836 of projectsecretaris@westerkwartier.nl.

Westerkwartierpanel
Nu de uitgangspunten voor de nieuwe gemeente zijn vastgelegd, gaan we er inhoud aan geven. Ook daar betrekken we u graag bij. Zo gaan we onder meer nog in gesprek met de dorpsverenigingen, organisaties en inwoners en is er een online burgerpanel. Via dit Westerkwartierpanel kunt u meedenken over diverse onderwerpen die u en de nieuwe gemeente aangaan, zoals dienstverlening en andere beleidsterreinen. Aanmelden voor dit online burgerpanel kan via http://www.westerkwartierpanel.nl.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Dwarsdiep-blik-op-het-dwarsdiep-vanaf-het-westen-naar-het-oosten

Presentatie schetsontwerp Dwarsdiep tijdens openbare bijeenkomst

26 januari 2023    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Ontwerp richt zich voornamelijk op de natte natuurkern/waterberging van het Dwarsdiep
Lees verder →
Flexflitser flitspaal

Flexibel en duurzaam bekeuren tussen Grijpskerk en Sebaldeburen

26 januari 2023    Zuidhorn-nieuws
Mobiele flitspaal langs provinciale weg
Lees verder →
Hack-pixabay

Man en vrouw uit Westerkwartier aangehouden voor bankhelpdeskfraude

26 januari 2023    Zuidhorn-nieuws
Stijging van aangiftes in Noord-Nederland
Lees verder →
Energiecoach

Nieuwe ronde Junior Energiecoach!

26 januari 2023    Zuidhorn-nieuws
Doe mee, voor een vollere portemonnee!
Lees verder →
Kind verdriet

Westerkwartier biedt hulp voor kinderen van de kinderopvangtoeslag affaire

26 januari 2023    Zuidhorn-nieuws
Deze hulp heet ‘brede ondersteuning’
Lees verder →
vrouw ondernemer-pixabay

Inkomensaanvulling en bedrijfskrediet voor gevestigde ondernemers

26 januari 2023    Zuidhorn-nieuws
Door diverse oorzaken kunnen ondernemers het financieel best moeilijk hebben om rond te komen en om de onderneming voort te kunnen zetten.
Lees verder →