Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Etalageroute Zuidhorn: Niet alleen in de etalages maar ook in de winkels!

23 september 2019    Zuidhorn-nieuws - fotos
Maand lang kunst bekijken, loten kopen en met een kunstwerk naar huis
Etalageroute-2019 (11)

21 september gaf de wethouder van cultuur van de gemeente Westerkwartier, Hielke Westra, het startschot voor de route. Hij werd voor Fotozaak Rudie Wiersma welkom geheten door zijn oud-collega en voormalig wethouder van cultuur van Zuidhorn, Henk Bakker, voorzitter van de stichting Uit de Kunst.

Een gezelschap van kunstenaars, het stichtingsbestuur en belangstellenden liep de route. De aanwezige kunstenaars vertelden allen iets over hun werk en gingen daarover in gesprek. Er werd gesproken over technieken, achtergronden en eventuele boodschappen in of met hun werk.

De uitgangspunten van de route zijn meervoudig; Kunstenaars een podium geven en het publiek (onverwacht) in aanraking laten komen met kunst door winkels als atelier in te zetten. De route is extra aantrekkelijk gemaakt door de verkoop van loten. Voor € 5,00 kan men drie loten kopen. Daarmee kan een kunstwerk naar keuze gewonnen ter waarde van € 350,00.

De loten zijn te koop bij alle deelnemende winkeliers. Op het lot kunt u invullen van welke kunstenaars u een werk zou willen winnen! Er worden in ieder geval twee kunstwerken verloot. Een wordt aangeboden door de Stichting en de tweede door medeorganisator Zakenkring Zuidhorn. Als er meer loten worden verkocht kunnen er meer werken worden verloot.

Het einde van de route was bij wijnhandel Ghebels waar wethouder Hielke Westra enige woorden sprak. Onlangs is het kunst- en cultuurbeleid van de gemeente Westerkwartier gepresenteerd. Het beleid is erop gericht dat alle vormen van kunst en cultuur bereikbaar zijn voor elke inwoner van de gemeente. Een route als deze past daar heel goed in. Onder het genot van een mooi glas wijn werd nog even nagepraat.

Het bestuur heeft weer zorgvuldig gekeken naar de matches tussen winkel en kunstenaar. Zo exposeert Jantiena de Vries in de Wereldwinkel, naast de expositie van haar leraar, Frans Hage, in eetwinkel de Groene Kever.

Er zijn meerdere nieuwe kunstenaars die meedoen aan deze route: Karen van Dooren, die in Dierenspeciaalzaak Wegman exposeert met haar dieren. Johan van der Dong (Rudie Wiersma), die bekend is van interactieve projecten en performances als ‘De Postbus van God’ en ‘De Lege Stoel’. Nicole Reurik (Joy Vrijetijdskleding) is keramiste, naast haar dagelijkse werk als treinmachinist, een bijzondere combinatie.

Andere nieuwe namen: Antoinette Burgler (Land Schoenmode en Elysee) en Claudia Boonstra (DA drogist). Daarnaast exposeert ook een aantal reeds bekende kunstenaars in diverse winkels, zoals Alette de Groot, Trijnie Wubbolt, Anneke Hoes, Anneke Ekhart, Hans van Wouwe en Marlies Bosch.

Expositie Wonder wollen wereld in Zuidhorn
Marianne Geboers heeft zich recent in Zuidhorn gevestigd. Zij heeft samen met Margot Brekelmans het leegstaande voormalige Blokkerpand ingericht. Beide kunstenaars zijn tijdens de zaterdagen in de winkel aanwezig zijn om geïnteresseerden over hun werk te vertellen. ( 28 september, 5 en 12 en 19 oktober van 13.00 tot 17.00 uur). Ook is het mogelijk om op afspraak te komen kijken.

Tijdens de Kom in Zuidhorn dag op 5 oktober zal de stichting op de markt een kraam bemannen, waar zowel kunstenaars als het bestuur aanwezig zullen zijn. Ook kunnen daar loten worden aangeschaft.

  • Etalageroute-2019 (1)
  • Etalageroute-2019 (2)
  • Etalageroute-2019 (3)
  • Etalageroute-2019 (4)
  • Etalageroute-2019 (5)
  • Etalageroute-2019 (6)
  • Etalageroute-2019 (7)
  • Etalageroute-2019 (8)
  • Etalageroute-2019 (9)
  • Etalageroute-2019 (10)
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Duo albarus

Duo Albarus in Dorpskerk in Zuidhorn

20 september 2021    Zuidhorn-nieuws
werken van Beethoven, Rachmaninov, Schumann en Tschaikovski
Lees verder →
Etalageroute-2021 (1) jan henkel

Vier weken kunst kijken in Zuidhorn

19 september 2021    Zuidhorn-nieuws - fotos
Werken in de etalage van diverse kunstenaars
Lees verder →
Afgesloten

Afsluiting overweg de Gast zuidhorn (20 t/m 23 september)

19 september 2021    Zuidhorn-nieuws
spoorwegovergang aan De Gast in Zuidhorn voor alle verkeer gestremd.
Lees verder →
Kinderkunst-etalageroute-2021 (4)

Primeur: Kinderkunst op etalageroute Zuidhorn

18 september 2021    Zuidhorn-nieuws - fotos
Expositie in hal bij Albert Heijn
Lees verder →
Tafelsvanhoop (4)

Feest in de tent met de “Tafels van Hoop”

17 september 2021    Zuidhorn-nieuws - fotos
Het was Open Monumenten weekend en tegelijkertijd was het de Nacht van de Vluchteling
Lees verder →
Mfc tolbert

Geld voor multifunctionele centra met zorgfunctie

17 september 2021    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Het gaat o.a. om dorpshuizen in Jonkersvaart en Tolbert
Lees verder →