Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Etalageroute Zuidhorn: Niet alleen in de etalages maar ook in de winkels!

23 september 2019    Zuidhorn-nieuws - fotos
Maand lang kunst bekijken, loten kopen en met een kunstwerk naar huis
Etalageroute-2019 (11)

21 september gaf de wethouder van cultuur van de gemeente Westerkwartier, Hielke Westra, het startschot voor de route. Hij werd voor Fotozaak Rudie Wiersma welkom geheten door zijn oud-collega en voormalig wethouder van cultuur van Zuidhorn, Henk Bakker, voorzitter van de stichting Uit de Kunst.

Een gezelschap van kunstenaars, het stichtingsbestuur en belangstellenden liep de route. De aanwezige kunstenaars vertelden allen iets over hun werk en gingen daarover in gesprek. Er werd gesproken over technieken, achtergronden en eventuele boodschappen in of met hun werk.

De uitgangspunten van de route zijn meervoudig; Kunstenaars een podium geven en het publiek (onverwacht) in aanraking laten komen met kunst door winkels als atelier in te zetten. De route is extra aantrekkelijk gemaakt door de verkoop van loten. Voor € 5,00 kan men drie loten kopen. Daarmee kan een kunstwerk naar keuze gewonnen ter waarde van € 350,00.

De loten zijn te koop bij alle deelnemende winkeliers. Op het lot kunt u invullen van welke kunstenaars u een werk zou willen winnen! Er worden in ieder geval twee kunstwerken verloot. Een wordt aangeboden door de Stichting en de tweede door medeorganisator Zakenkring Zuidhorn. Als er meer loten worden verkocht kunnen er meer werken worden verloot.

Het einde van de route was bij wijnhandel Ghebels waar wethouder Hielke Westra enige woorden sprak. Onlangs is het kunst- en cultuurbeleid van de gemeente Westerkwartier gepresenteerd. Het beleid is erop gericht dat alle vormen van kunst en cultuur bereikbaar zijn voor elke inwoner van de gemeente. Een route als deze past daar heel goed in. Onder het genot van een mooi glas wijn werd nog even nagepraat.

Het bestuur heeft weer zorgvuldig gekeken naar de matches tussen winkel en kunstenaar. Zo exposeert Jantiena de Vries in de Wereldwinkel, naast de expositie van haar leraar, Frans Hage, in eetwinkel de Groene Kever.

Er zijn meerdere nieuwe kunstenaars die meedoen aan deze route: Karen van Dooren, die in Dierenspeciaalzaak Wegman exposeert met haar dieren. Johan van der Dong (Rudie Wiersma), die bekend is van interactieve projecten en performances als ‘De Postbus van God’ en ‘De Lege Stoel’. Nicole Reurik (Joy Vrijetijdskleding) is keramiste, naast haar dagelijkse werk als treinmachinist, een bijzondere combinatie.

Andere nieuwe namen: Antoinette Burgler (Land Schoenmode en Elysee) en Claudia Boonstra (DA drogist). Daarnaast exposeert ook een aantal reeds bekende kunstenaars in diverse winkels, zoals Alette de Groot, Trijnie Wubbolt, Anneke Hoes, Anneke Ekhart, Hans van Wouwe en Marlies Bosch.

Expositie Wonder wollen wereld in Zuidhorn
Marianne Geboers heeft zich recent in Zuidhorn gevestigd. Zij heeft samen met Margot Brekelmans het leegstaande voormalige Blokkerpand ingericht. Beide kunstenaars zijn tijdens de zaterdagen in de winkel aanwezig zijn om geïnteresseerden over hun werk te vertellen. ( 28 september, 5 en 12 en 19 oktober van 13.00 tot 17.00 uur). Ook is het mogelijk om op afspraak te komen kijken.

Tijdens de Kom in Zuidhorn dag op 5 oktober zal de stichting op de markt een kraam bemannen, waar zowel kunstenaars als het bestuur aanwezig zullen zijn. Ook kunnen daar loten worden aangeschaft.

  • Etalageroute-2019 (1)
  • Etalageroute-2019 (2)
  • Etalageroute-2019 (3)
  • Etalageroute-2019 (4)
  • Etalageroute-2019 (5)
  • Etalageroute-2019 (6)
  • Etalageroute-2019 (7)
  • Etalageroute-2019 (8)
  • Etalageroute-2019 (9)
  • Etalageroute-2019 (10)
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Kermis zuidhorn (1)

Smullen van een suikerspin in ‘t zonnetje

22 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Mooi weer tijdens laatste dag van de kermis
Lees verder →
Boreas duo uit oostum

Rederijkerskamer Eendracht speelt Theater Na de Dam in Zuidhorn

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
‘Kom vanavond met verhalen'
Lees verder →
Ovtw 2024 netwerk (1)

Toeristische ondernemers ontmoeten elkaar (weer eens)

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
ledenvergadering: Podcastpresentatie en levendige discussie
Lees verder →
Inspiratiesessie ai (2)

Inspiratieavond AI boeiend voor ondernemers Westerkwartier

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
De kracht van Artificiële Intelligentie
Lees verder →
Kampioensteam met kees, mathijs, marcel en victor

Tafeltennissers Talero 2 kampioen!

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
volgend seizoen een klasse hoger
Lees verder →
Klimplanten test (3)

Rode, Witte en Blauwe bloemenpracht: Eerst in Wilhelminapark Zuidhorn dan in centrum Zuidhorn

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Wethouder Haze plant klimplanten met stagiere Tim: Wilde Wingerd, Toscaanse Jasmijn en bruidsluier en Blauwe regen
Lees verder →