Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Ervaren hoe rond te komen met weinig geld in Het Overleefhuis

23 september 2020    Zuidhorn-nieuws
training voor gemeente medewerkers die werken in het Sociaal Domein en voor netwerkpartners
Wethouder bert nederveen westerkwartier

In de week van 28 september tot en met 2 oktober aanstaande organiseert de gemeente Westerkwartier in samenwerking met Onzichtbaar Den Haag Het Overleefhuis. Het Overleefhuis is een door ervaringsdeskundigen begeleide kennismaking met armoede en met de vooroordelen en dilemma’s waarmee mensen met weinig geld dagelijks te maken hebben. De gemeente organiseert Het Overleefhuis als training voor eigen medewerkers die werken in het Sociaal Domein en voor netwerkpartners. Naast kennis van wet- en regelgeving en goede regelingen ziet de gemeente beleving en verbinding als voorwaarden voor een succesvolle aanpak.

Training
Deze training maakt onderdeel uit van een bredere aanpak van het armoedebeleid in het Westerkwartier. Dit en komend jaar herziet de gemeente het minimabeleid en de aanpak van schulden. Daarnaast is de gemeente bezig met het maken van een unieke digitale vindplaats voor hulp bij armoede in het project Van Arm naar Beter (http://www.vanarmnaarbeter.nl).

Digitale vindplaats
Het is ook in dit project waar het idee voor Het Overleefhuis is ontstaan. In Van Arm naar Beter werkt de gemeente samen met een aantal hulpverleners op het gebied van armoede, zoals Humanitas, Sociaal Werk De Schans, Stichting Leergeld en Schuldhulpmaatje, aan één digitale vindplaats voor hulp bij armoede. Met deze website willen genoemde organisaties een einde maken aan de moeilijkheid bij het vinden van het juiste potje en aan de administratieve last die gemoeid gaat met het aanvragen van hulp. Tegelijkertijd maakt deze website het voor hulpverleners eenvoudiger de inwoners te vinden, die zij willen helpen. De lancering van deze website staat gepland voor begin 2021.

Panel
In de ontwikkeling van deze website spelen de gebruikers een belangrijke rol. Een panel van inwoners met weinig geld loopt al van begin af aan mee en geeft feedback op ideeën en vormgeving. Uit gesprekken met het panel komt ook naar voren hoe belangrijk het is hoe je als hulpverlener en hulpvrager met elkaar omgaat en hoe je wordt benaderd en behandeld. Dat begint met begrip voor elkaars situatie en daarvoor is de beleving van Het Overleefhuis opgezet.

Beleving
Deze beleving is ontwikkeld door Onzichtbaar Den Haag, een sociale onderneming van ervaringsdeskundigen in het Sociaal Domein. De verbinding met Onzichtbaar Den Haag is gelegd via Schuldenlab070, het programma waarin de Haagse schuldenaanpak wordt ontwikkeld.

Boy Zandbergen is één van de oprichters: “We geven trainingen en ontwikkelen projecten voor het onderwijs, gemeenten en bedrijven. Daarnaast werken we aan maatschappelijke projecten om Den Haag mooier en socialer te maken, zelfstandig zonder afhankelijk te zijn van subsidies en fondsen. Het gaat om ervarings- en belevingsgerichte trainingen en maatschappelijke projecten om bewustwording, perspectiefverbreding en actieve betrokkenheid te creëren. Het is fantastisch dat we nu naar het Westerkwartier mogen komen om hier een prachtige ervaring neer te zetten en een bijdrage te kunnen leveren aan de aanpak van armoede.”

Verantwoordelijk wethouder Bert Nederveen: “Ondersteuning bieden is mensenwerk. Dat gaat verder dan processen en beleid. Het is van belang de ander te zien en je in elkaar te kunnen verplaatsen. Met deze training willen we daar een bijdrage aan leveren.”

Meer informatie
Voor vragen en meer informatie over het project kunnen belangstellenden contact opnemen met de projectleider Van Arm naar Beter, Erwin van der Maesen de Sombreff, via 06 46077515 of erwin.vandermaesendesombreff@westerkwartier.nl

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Besparen

Regionaal Netwerk Rookvrij Opgroeien start nieuwe campagne

26 oktober 2020    Zuidhorn-nieuws
“Skip die peuken, pak je pegels”
Lees verder →
Trekking 2020 bestuurlid margriet

Drie kunstwerken verloot bij etalageroute Zuidhorn

25 oktober 2020    Zuidhorn-nieuws
Werken van Anneke Hoes, Matty de Vries en Fenneke Bonsema
Lees verder →
Sint boot

Sinterklaas in het Westerkwartier. Hoe dan?

25 oktober 2020    Zuidhorn-nieuws
Maar hij komt sowieso!
Lees verder →
Nachtvdnacht

Nacht van de Nacht gaat live in 2020

23 oktober 2020    Zuidhorn-nieuws
Livestream Nacht van de Nacht programma via Facebook en Youtube
Lees verder →
Buurtschap

Start verkoop woningen Buurtschap de Gast tijdens open dag

23 oktober 2020    Zuidhorn-nieuws
Zaterdag 24 oktober van 10.00 tot 17.00 uur
Lees verder →
Sintmaarten2020

Zakenkring Zuidhorn blaast Sint Maarten af

22 oktober 2020    Zuidhorn-nieuws
“Onmogelijk de grote hoeveelheid bezoekers te sturen”
Lees verder →