Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Eigenaar verliest bij rechter: spoorhuisje Den Horn gaat plat

14 maart 2019    Zuidhorn-nieuws

De bewoners van het karakteristieke spoorhuisje in Den Horn trokken aan het kortste eind bij de afdeling rechtspraak van de Raad van State in Den Haag.

Dit laatste spoorhuisje aan de Hogeweg 14 moet wijken omdat ProRail het spoor daar wil verdubbelen. Het pand staat in de weg. Eigenaar Johan Hendriks (71) eiste dat hij en zijn vrouw er mogen blijven. Die eis is afgewezen door de Raad van State. Sloop van het pand is daardoor onvermijdelijk. Omdat de bewoners medewerking weigeren, is de provincie vorig jaar een onteigeningsprocedure begonnen.

Vernuftig systeem
Tot voor kort zag het er nog naar uit dat het unieke pand kon worden behouden. Provincie, ProRail en de voormalige gemeente Zuidhorn waren bereid om 260.000 euro op tafel te leggen om het pand via een vernuftig systeem 50 meter te verplaatsen. In dat geval was het spoorhuisje op een onderstel geplaatst om even verderop op een nieuwe fundering te worden geplaatst.

Grondaankoop
Om verplaatsing mogelijk te maken, moest grond worden aangekocht. Vlak voor de onderhandelingen over de aankoop van de grond begonnen, trok eigenaar Hendriks zijn medewerking schielijk in. Dat terwijl hij daarvoor hemel en aarde bewoog om het spoorhuisje te behouden.

‘Treurige gang van zaken’
Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi van ruimtelijke ordening (VZ Westerkwartier) spreekt van een treurige gang van zaken. ,,Alle overheidsinstanties treft in dit geval geen blaam. Die hebben fors hun nek uitgestoken om het pand overeind te houden.’’ Zelf speelde ze hierin drie jaar geleden nog een belangrijke rol. Als gemeenteraadslid voor de VVD in Zuidhorn diende ze toen een motie in die raadsbreed werd omarmd. In die motie werd de toenmalige burgemeester Bert Swart opgeroepen alles in het werk te stellen om het spoorhuisje te behouden.

Maar waarom?
Volgens wethouder Dijkstra-Jacobi is het gissen wat de motieven van eigenaar Hendriks zijn om dwars te gaan liggen. ,,Van de ene op de andere dag trok hij zijn medewerking in. Omdat hij naar de rechter is gestapt wil hij geen instantie meer te woord staan.’’ Ook tegenover de media wil Hendriks geen commentaar geven.

bron: DvhN

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Sc loppersum thuis nw

Spannende laatste competitieronde voor SC Loppersum en Zuidhorn

23 mei 2019    Zuidhorn-nieuws - Sport
Moedig het eerste elftal aan bij de strijd om het kampioenschap.
Lees verder →
Peebos (1)

Officiële opening van het project “Zorg dat Peebos Werkt, Met Mekaar!”

23 mei 2019    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Op Peebos wordt gezorgd, gewerkt, geleerd en genoten, in en van de prachtige natuur maar ook vooral van de ontmoeting met andere mensen
Lees verder →
Jm festival

JMZ Festival voor jonge mantelzorgers uit de provincie Groningen

23 mei 2019    Zuidhorn-nieuws
Sociaal Werk De Schans is er voor jonge mantelzorgers in de gemeente Westerkwartier.
Lees verder →
Decorpresentatie roelvisscher

Rijdend decor bij openluchtspektakel Noar Huus

23 mei 2019    Zuidhorn-nieuws
decorbouwer Janco van Barneveld presenteert de maquette van het decor van de theaterwestern
Lees verder →
Musical anker-2019 (1)

Leerlingen meester Jos spelen weer de sterren van de hemel

22 mei 2019    Zuidhorn-nieuws - fotos
Optreden in Zonnehuis jaarlijkse traditie
Lees verder →