Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Draagvlakpeiling invoering reclamebelasting voor Ondernemersfonds Leek

22 januari 2021    Zuidhorn-nieuws
Zuidhorn is er al wel uit
Elly pastoor

Op 6 januari is een voorstel voor invoering van reclamebelasting besproken in het Raadsoverleg. De meerderheid van de gemeenteraad is van mening dat het draagvlak in het centrum van Leek onvoldoende is aangetoond. Het voorstel wordt weliswaar ondersteund door de leden van de Handelsvereniging Leek-Nietap, maar van veel niet-leden is niet duidelijk of zij het plan steunen. De initiatiefnemers is nu gevraagd om voldoende draagvlak voor de plannen te creëren en aan te tonen. Bij voldoende steun van ondernemers, zal het voorstel opnieuw aan de raad worden voorgelegd. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt er geen reclamebelasting ingevoerd in Leek. Zonder ondernemersfonds zijn veel minder middelen beschikbaar zijn voor een sterk aantrekkelijk centrum.

Reclamebelasting instrument voor sterke centra
Hoewel het initiatief vanuit de ondernemersverenigingen komt, staat de gemeente wel achter het idee van een ondernemersfonds. Wethouder Elly Pastoor legt uit: “Een ondernemersfonds is van, voor en door ondernemers. Reclamebelasting is een instrument voor het voeden van een ondernemersfonds. De opbrengsten van deze belasting worden als subsidie uitgekeerd aan de stichting die het ondernemersfonds beheert. Met een ondernemersfonds kunnen gezamenlijke activiteiten voor ondernemers gefinancierd worden. Bijvoorbeeld evenementen, promotie, feestverlichting en bloembakken. Het doel is om meer bezoekers naar het centrum te trekken, het verblijfsklimaat te verbeteren en meer omzet voor ondernemers te genereren. Voor een sterk centrum is het van belang dat alle ondernemers bijdragen en samen met overheden en vastgoedpartijen zich hiervoor inzetten.

Zuidhorn
Er heeft al een vorm van reclamebelasting ruim 5 jaar naar tevredenheid gefunctioneerd in Zuidhorn. Er was een felle discussie en strijd nodig om deze in te voeren maar in 2014 werd daartoe een » convenant ondertekend.
Omdat de gemeente de regeling wil harmoniseren ivm de herindeling is die regeling gestopt wat achteraf geen handige zet bleek. Het heeft als gevolg gehad dat de Stichting die verantwoordelijk was zichzelf heeft opgeheven. Zodat er een nieuwe stichting in het leven geroepen moet worden.

Mogelijk uitstel door Corona
Vanwege het coronacrisis zijn veel winkels en horecazaken gesloten en deze ondernemers  hebben het moeilijk. Dat zou er voor kunnen pleiten de invoering van reclamebelasting uit te stellen. Het ondernemersfonds zorgt echter niet alleen voor lasten, maar zal ook leiden tot meer sfeer, beleving en bezoekers in de centra. Het is onzeker hoe corona zich gaat ontwikkelen, wanneer alle winkels weer open kunnen en in welke mate het coronavirus een probleem zal worden voor activiteiten in de winkelcentra. In de verordening voor invoering van reclamebelasting is daarom opgenomen dat, in overleg met de betrokken ondernemersverenigingen, alsnog kan worden besloten de reclamebelasting in 2021 niet te heffen of een lager bedrag te heffen. 

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Uitreiking pluim kris but

PvdA Pluim voor Kris But

08 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
voor inzet om vrouwen en hun gezinnen te helpen op Lesbos, waar zij gestrand zijn op weg naar een beter leven.
Lees verder →
Stieneke van der graaf- nieuwenhuis

Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU) bezoekt Collectief Groningen West

06 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
​Meer natuurlijke variatie in een aantrekkelijk agrarisch landschap, hier staat Collectief Groningen West voor
Lees verder →
Zuidhorn-2019 hoofdstraat

Stimuleringsregeling voor versterking winkelcentra Westerkwartier

05 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Onderdeel uit van dit uitvoeringsprogramma Retailvisie
Lees verder →
Lindenborg

Jongeren in Westerkwartier hebben het zwaar, maar zetten goed door!

05 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Jongeren willen contact, activiteiten en onderwijs
Lees verder →
Schoenmaker pieter de ruiter (1)

Schoenmakerij tussen bakker en slager Zuidhorn

03 maart 2021    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Schoenmakerij - Orthopedische schoen herstellen - Fournituren – Sleutels - Stomerij
Lees verder →
App

Westerkwartier toe aan nieuwe App

03 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Website ook te gebruiken op smartphone
Lees verder →