Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Draagvlakpeiling invoering reclamebelasting voor Ondernemersfonds Leek

22 januari 2021    Zuidhorn-nieuws
Zuidhorn is er al wel uit
Elly pastoor

Op 6 januari is een voorstel voor invoering van reclamebelasting besproken in het Raadsoverleg. De meerderheid van de gemeenteraad is van mening dat het draagvlak in het centrum van Leek onvoldoende is aangetoond. Het voorstel wordt weliswaar ondersteund door de leden van de Handelsvereniging Leek-Nietap, maar van veel niet-leden is niet duidelijk of zij het plan steunen. De initiatiefnemers is nu gevraagd om voldoende draagvlak voor de plannen te creëren en aan te tonen. Bij voldoende steun van ondernemers, zal het voorstel opnieuw aan de raad worden voorgelegd. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt er geen reclamebelasting ingevoerd in Leek. Zonder ondernemersfonds zijn veel minder middelen beschikbaar zijn voor een sterk aantrekkelijk centrum.

Reclamebelasting instrument voor sterke centra
Hoewel het initiatief vanuit de ondernemersverenigingen komt, staat de gemeente wel achter het idee van een ondernemersfonds. Wethouder Elly Pastoor legt uit: “Een ondernemersfonds is van, voor en door ondernemers. Reclamebelasting is een instrument voor het voeden van een ondernemersfonds. De opbrengsten van deze belasting worden als subsidie uitgekeerd aan de stichting die het ondernemersfonds beheert. Met een ondernemersfonds kunnen gezamenlijke activiteiten voor ondernemers gefinancierd worden. Bijvoorbeeld evenementen, promotie, feestverlichting en bloembakken. Het doel is om meer bezoekers naar het centrum te trekken, het verblijfsklimaat te verbeteren en meer omzet voor ondernemers te genereren. Voor een sterk centrum is het van belang dat alle ondernemers bijdragen en samen met overheden en vastgoedpartijen zich hiervoor inzetten.

Zuidhorn
Er heeft al een vorm van reclamebelasting ruim 5 jaar naar tevredenheid gefunctioneerd in Zuidhorn. Er was een felle discussie en strijd nodig om deze in te voeren maar in 2014 werd daartoe een » convenant ondertekend.
Omdat de gemeente de regeling wil harmoniseren ivm de herindeling is die regeling gestopt wat achteraf geen handige zet bleek. Het heeft als gevolg gehad dat de Stichting die verantwoordelijk was zichzelf heeft opgeheven. Zodat er een nieuwe stichting in het leven geroepen moet worden.

Mogelijk uitstel door Corona
Vanwege het coronacrisis zijn veel winkels en horecazaken gesloten en deze ondernemers  hebben het moeilijk. Dat zou er voor kunnen pleiten de invoering van reclamebelasting uit te stellen. Het ondernemersfonds zorgt echter niet alleen voor lasten, maar zal ook leiden tot meer sfeer, beleving en bezoekers in de centra. Het is onzeker hoe corona zich gaat ontwikkelen, wanneer alle winkels weer open kunnen en in welke mate het coronavirus een probleem zal worden voor activiteiten in de winkelcentra. In de verordening voor invoering van reclamebelasting is daarom opgenomen dat, in overleg met de betrokken ondernemersverenigingen, alsnog kan worden besloten de reclamebelasting in 2021 niet te heffen of een lager bedrag te heffen. 

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Avond4daagse 2023 (11)

Avondvierdaagse Zuidhorn 2024: Record aantal kinderen uit Noordhorn en Zuidhorn in beweging

23 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Starttijden en routes voor de 5km en 10km en start/finish-locaties
Lees verder →
Tentdienst

Tentdienst tijdens de feestweek in Noordhorn

23 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
De tentdienst brengt mensen uit Noordhorn en omgeving uit de verschillende kerken samen.
Lees verder →
Stekkie

Vissen is Cool!  Jeugdvergunning of jeugdvispas (de verschillen)

23 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Tip van hengelsportvereniging Noordhorn
Lees verder →
Leefbaarheidsprijs visvliet vitaal 2023

Welke vereniging volgt Visvliet Vitaal op met leefbaarheidsprijs 2024

23 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Wie nomineert u voor de lee­fbaarheidsprijs in het Westerkwartier?
Lees verder →
Ondertekening overeenkomst bouw coulissen oostindie leek - 22 mei 2024

Overeenkomst getekend voor Coulissen, een bijzonder project in Oostindie Leek

23 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
bouw van de woningen begint in september
Lees verder →
Vyber-e-bikes-test-winnaar-2024-def

Tweewielerhuis Noordhorn leverancier bekroonde VYBER fietsen

22 mei 2024    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Fietsen doorstaan met vlag en wimpel de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest
Lees verder →