Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Dorpshuizen en MFC’s enthousiast over Koploperproject verduurzamen

28 september 2017    Zuidhorn-nieuws
gemeente werkt nauw samen met Groninger Dorpen

Dinsdag 26 september is het Koploperproject verduurzamen van dorpshuizen en multifunctionele centra ( MFC’s) van start gegaan in de Eisseshof in Niehove. In de gemeente Zuidhorn zijn 11 dorpshuizen en 2 MFC’s. Bijna alle dorpshuizen en MFC’s waren aanwezig bij de informatiebijeenkomst. Ze zijn enthousiast over dit project en hebben direct aangegeven mee te willen doen. De informatiebijeenkomst markeert de start van het project, dat een doorlooptijd heeft van ongeveer een jaar. Voor het project stelt de gemeente Zuidhorn een bedrag van € 300.000 beschikbaar.

Huiskamers
Verantwoordelijk wethouder Fred Stol: “Geweldig dat de belangstelling voor ons project zo groot is en dat zoveel dorpshuizen en MFC’s mee willen doen aan het project. De gemeente Zuidhorn vindt dorpshuizen en MFC’s van groot belang voor de leefbaarheid en verbinding in onze gemeente. We zien ze als de ‘huiskamers’ van onze dorpen.  Daarom willen we ze graag in stand houden, verduurzamen en daarmee toekomstbestendig maken.”

Koploperaanpak
Met de koploperaanpak voor het midden-en kleinbedrijf (MKB) zijn al veel positieve ervaringen opgedaan in Noord-Nederland, ook in de gemeente Zuidhorn. In de gemeente wordt de aanpak nu voor het eerst ook gebruikt voor het verduurzamen van dorpshuizen en MFC’s.

Om de aanpak goed te laten aansluiten bij deze doelgroep, werkt de gemeente in het Koploperproject verduurzamen van dorpshuizen nauw samen met Groninger Dorpen.

Duurzaamheidsscan
Met de vertegenwoordigers van de dorpshuizen en MFC’s die niet aanwezig konden zijn bij de informatiebijeenkomst, neemt de gemeente binnenkort telefonisch contact op. De gemeente hoopt dat ook zij besluiten mee te doen met het Koploperproject. De eerstvolgende stap is dan een individuele afspraak met elk dorpshuis of MFC om een ‘duurzaamheidsscan’ van het dorpshuis of MFC te maken. Met deze scan is te zien hoe ‘duurzaam’ het dorpshuis of MFC nu is en waar kansen liggen om verder te verduurzamen. Het gaat hierbij om verduurzamen in brede zin: het energieverbruik verminderen, het gebruik van duurzaam opgewekte energie vergroten, maar ook de onderlinge verbondenheid tussen haar inwoners versterken.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Jeroen en jeroen

3e Single Jeroen Oosterhof

17 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Na, Op deze mooie dag en Laat de glazen klinken
Lees verder →
Nicole puutvol

Puut start in Zuidhorn

17 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Winkel in tweedehands (kinder) kleding mooie aanvulling winkelaanbod
Lees verder →
Busstation (2)

P10 blij met de aandacht voor de regio

17 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
aandacht hard nodig om de neerwaartse spiraal van verschraling in landelijke gebieden te stoppen
Lees verder →
Jazz te gast 010 (12)

Groninger cultuurprijzen 2024 zoekt kandidaten

16 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
De prijzen zijn bedoeld voor personen, instellingen of groepen die een bijzondere bijdrage leveren aan het culturele landschap
Lees verder →
 

Definitief ontwerp nieuwbouw Lauwers College bekend

16 mei 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Op 4 juni vindt een inloopbijeenkomst plaats
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over passende zorgverzekering, Juni Fietsmaand & Summerproat

14 mei 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 14 mei 2024
Lees verder →