Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Dokter Plaggemars had alleen maar vrienden

10 maart 2016    Zuidhorn-nieuws
Siebe Plaggemars zette zich 32 jaar in voor de gezondheid van zijn patiënten in Oldehove, Niehove en Saaksum.

De huisarts in ruste overleed in Groningen, de stad waar hij zijn jeugd en studietijd doorbracht en waar hij na zijn pensionering tien jaar geleden terugkeerde. Familie en vrienden bestempelen hem als een prettige, beminnelijke man die leefde naar het motto Keer je gezicht naar de zon, dan valt de schaduw achter je.

Geroemd
De tweeduizend patiënten voor wie dokter Plaggemars dag en nacht de zorg had roemden hun huisarts bij zijn afscheid. Een echte plattelandsdokter die praktijk aan huis hield en vanuit de woning ook de geneesmiddelen voor zijn patiënten verstrekte. De dorpelingen hoefden maar aan te bellen en de deur ging open, weten zoon Rik en dochter Imke zich te herinneren.

Om aan de druk van de patiëntenzorg te ontkomen kocht het gezin een vakantiehuis op Schiermonnikoog waar hij als kind met ouders en vijf broers jaarlijks vier weken in de zomertijd vertoefde en goede herinneringen aan bewaarde. Ook daar etaleerde Siebe Plaggemars zijn hartelijke karakter. Niet alleen bij de toeristen, maar zeker ook bij de eilanders. Voor familie en vrienden was hij de verbindende factor die oneffenheden in relaties gladstreek en grote interesse voor zijn medemens toonde.

Domineesgezin
Siebe Cornelis Plaggemars groeide met vijf broers op in het domineesgezin dat aan de Nassaulaan woonde. Vader preekte voor de Nederlands Hervormde Gemeente en moeder gaf onderwijs aan de Prinses Julianaschool. De zes broers Plaggemars kende iedereen in de Oranjewijk. Na de lagere school ging Siebe zoals de familietraditie het wilde, naar het Willem Lodewijk Gymnasium en studeerde medicijnen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ongeneeslijk ziek
De huisarts kwam na zijn terugkeer in Groningen tot de ontdekking dat hij in die 32 jaar nooit tijd had kunnen nemen voor een hobby. Triest was in 2002 het overlijden van zijn vrouw Renske, de moeder van zijn kinderen. Zij had al die jaren in Oldehove het wel en wee van een drukke plattelandspraktijk ervaren. Tien jaar geleden kwam de eerste diagnose van een ongeneeslijke ziekte die vorige week een einde aan zijn 71-jarige leven maakte.

Partner Carla, familie, intimi en vrienden herdenken donderdag het leven van een man die zij graag nog jaren in hun nabijheid hadden willen houden.

DvhN Menno Hoexum

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Mollematocht 2023 (1)

Bauke houdt blessures over aan val op EK en moet afwachten

26 september 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over gezonde huiskamer, Meldpunt discriminatie & Ontmoet elkaar in de buurt

26 september 2023    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 26 september 2023
Lees verder →
Hanckemadag scouting (1)

Eerste officiële “Hanckemadag” groot succes

25 september 2023    Zuidhorn-nieuws
Burgemeester door ‘t slijk
Lees verder →
Irma van beek-

Meldpunt discriminatie Westerkwartier bestaat twee jaar

25 september 2023    Zuidhorn-nieuws
Irma van Beek luistert en neemt de klacht of vraag van de inwoner over discriminatie serieus.
Lees verder →
Zunobri

Zunobri wordt 1e helft van de mat gespeeld

25 september 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
Een wanvertoning van een eerste helft. Een tweede helft om de veerkracht van Zunobri te laten zien. Een derde helft om toch weer als een team samen te zijn.
Lees verder →