Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

De Weedheater: schrik van het onkruid

18 mei 2016    Zuidhorn-nieuws
Zuidhorn kiest voor milieuvriendelijke onkruidbestrijding
Weedheater (7)

Onkruid vergaat niet maar de firma Krinkels gaat de komende drie jaar toch het ongewenste gewas een flinke opdonder geven.

Daar is de firma dan ook voor aangenomen door de gemeente Zuidhorn. Het bedrijf gaat met de Weedheater onkruid met infrarood, hete lucht en stoom bestrijden. Hiermee voldoet de gemeente aan de nieuwe regelgeving en aan de wens van het college.

Wethouder Bakker nam de spiksplinternieuwe apparatuur afgelopen woensdag in gebruik.

Voorafgaand legde uitvoerder Arnold Coomans De Ruiter van de firma Krinkels de techniek achter de machines uit. De Weedheater gaat met een snelheid van 1,6 kilometer over het onkruid en verhit dat tot 300 graden. Hierdoor wordt de celstructuur vernietigd waardoor na een dag of twee, drie het plantje verdord. Door herhaaldelijk, rond de vijf keer per jaar, met de machines over de wegen en paden te gaan wordt de wortel uitgeput en zal uiteindelijk verdwijnen. Er is een Quad uitvoering voor de lastige plekjes en hoekjes. Deze doet dezelfde route na een dag of drie zodat er gelijk een controle van het reeds behandeld onkruid is.

Andre Bethlehem uit Tolbert en Jan Mark Hummel uit Leek zijn aangetrokken om de machines te bemannen. Het was een wens van de gemeente om personeel uit het gebied te werven.

De machines worden desgevraagd uitsluitend in de openbare ruimte ingezet. Maar misschien willen Andre of Jan Mark tegen beloning van een flinke bal gehakt met mosterd de Weedheater best wel eens over uw oprijlaan laten rijden.

 

Nieuwe aanpak

Sinds 1 april 2016 geldt een verbod op het gebruik van glyfosaat (roundup) op verharding. Het college is blij met het verbod. Vooruitlopend op deze maatregel is de gemeente begin dit jaar op zoek gegaan naar een milieuvriendelijke manier van onkruidbestrijding. De gemeente schakelt nu de firma Krinkels in voor deze nieuwe manier van werken.

Meer ruimte voor natuur

De nieuwe aanpak past ook in het nieuwe groenbeleid van de gemeente. Hierin staat dat Zuidhorn, waar mogelijk, voor milieuvriendelijke oplossingen kiest. Dit betekent ook dat de gemeente de natuur hier en daar meer de ruimte geeft. Daarmee ondersteunt het groenbeheer de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente beter, zoals het bijenbeleid.

De firma Krinkels uit Zuidwolde heeft voor drie jaar een overeenkomst gesloten voor de onkruidbestrijding, kolkreiniging en zet tevens een veegwagen in. Het betreft het gehele Westerkwartier.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Scouting clubhuis (1)

Scouts pakken clubhuis aan

15 juni 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
“kan weer een flink aantal jaren mee”
Lees verder →
Allersmaborg

Programma seizoen 2024 - 2025 Vrouwen van Nu bekend

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws
afwisselend en inspirerend
Lees verder →
Jazz te gast 2024 (7)

Groninger Cultuurprijzen

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws
drie categorieën: professionals, Amateurs en de Groninger Talentprijs
Lees verder →
Mollematocht 2023 (1)

Bauke moet opgeven in Ronde van Zwitserland

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
“Hoop terug te zijn voor NK"
Lees verder →
Buitenspeeldag 2024 (1)

Vrolijke gezichten en mooie opkomst Buitenspeeldag Zuidhorn

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Soms een spatje regen maar weer viel erg mee
Lees verder →
Auto op reis

Tips en trucs voor zorgeloos autorijden

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws
Lees verder →