Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

College Westerkwartier: Hard aan de slag om tekorten op jeugdzorg te bestrijden

10 oktober 2019    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Elly pastoor

Jeugdwethouder Elly Pastoor (PvdA) nam woensdagavond nadrukkelijk afstand van de suggestie van oppositiefracties dat B en W van Westerkwartier de afgelopen maanden passief toekeken hoe de tekorten op Jeugdzorg en WMO opliepen.

Samen met andere Groninger gemeenten zet Westerkwartier alles op alles om een rem te uitzetten op de uitgaven voor de jeugdhulp, aldus de wethouder. Pastoor: ,,Het plan dat we hiervoor hebben ontwikkeld, bevat liefst 18 maatregelen die in werking zijn gesteld.’’ Volgens haar is het een illusie te denken dat gemeenten de taken op het gebied van Jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) met minder geld van het Rijk kunnen uitvoeren. ,,Den Haag heeft ons opgescheept met een onmogelijke opdracht’’, stelde zij.

Een vuist richting Den Haag
Volgens haar collega-wethouder Bert Nederveen (ChristenUnie, financiën) maken de Groninger gemeenten al langere tijd gezamenlijk een vuist richting Den Haag om meer geld los te krijgen voor de uitvoering van taken op het gebied van het sociaal domein. Maar Nederveen verwacht niet dat de financiële compensatie genoeg zal zijn om in het Westerkwartier het extra tekort op te vangen dat recentelijk is becijferd op ruim 4 miljoen.

Voldoende grip?
Dit extra tekort was reden voor de oppositiefracties GroenLinks en Sterk Westerkwartier om een interpellatiedebat aan te vragen. De respectievelijke fractievoorzitters Klaas-Wybo van der Hoek en Harry Stomphorst wilden antwoord op de vraag of B en W wel voldoende grip hebben op de eigen financiën.

Wethouder Nederveen maakte er geen geheim van: ,,Ook wij als college balen van dit extra miljoenentekort.’’ Maar volgens hem hadden de cijfers over de gemeentelijke financiën die in de zomer zijn voorgelegd aan de gemeenteraad, nadrukkelijk een voorlopig karakter. Een extra tekort is onontkoombaar, meent hij. Nederveen noemt dit het logische gevolg van het uitgangspunt dat B en W en gemeenteraad hanteren, dat niemand die zorg behoeft tussen wal en schip valt.

Opvangen met reserves
Vorige week nog hield Nederveen rekening met de mogelijkheid dat het mes moet worden gezet in bestaande voorzieningen om het tekort op het sociaal domein te bestrijden. Na collegeoverleg eerder deze week ziet het er nu naar uit dat de algemene bedrijfsreserve kan worden ingezet om de verwachte extra tekorten over 2020 en 2021 op te vangen. Het preventiebeleid dat inmiddels is ingezet, moet vanaf 2022 vruchten afwerpen. De verwachting is dat tegen die tijd minder extra geld nodig is voor het sociaal domein.

De lokale partij Sterk Westerkwartier denkt dat het mogelijk moet zijn om de uitgaven in bijvoorbeeld de jeugdhulp terug te brengen zonder dat jongeren die hulp behoeven, in de kou komen te staan.

Bron DvhN

  • Bert nederveen-2019
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Boeremalocatie-mrt-2017

Marktplein Zuidhorn in 2020 op de schop

19 oktober 2019    Zuidhorn-nieuws
Verder geld voor herinrichting entree Grijpskerk, plan Meindertsma en Plan De Lindt Aduard
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Gemeente Westerkwartier brengt Dienstverlening Dichtbij

19 oktober 2019    Zuidhorn-nieuws
afgestemd op de wensen van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties
Lees verder →
Jan aldert en jacob

Door weer en wind naar de burger

18 oktober 2019    Zuidhorn-nieuws
on-line enquête over de energietransitie in de gemeente
Lees verder →
Boa

Westerkwartier wil meer BOA’s

18 oktober 2019    Zuidhorn-nieuws
wenselijk om zichtbaar aanwezig te zijn op straat
Lees verder →
Station-treinen

Laatste verzet tegen extra treinen Leeuwarden-Groningen lijkt kansloos

18 oktober 2019    Zuidhorn-nieuws
niet alle bezwaarmakers aanwezig tijdens zitting. Hun trein strandde onderweg door een defecte bovenleiding.......
Lees verder →
Orgel garnwerd

Herstelwerkzaamheden aan het orgel van Garnwerd

18 oktober 2019    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Volgend jaar weer orgelconcerten in de zomer
Lees verder →