Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Check je hack en voorkom dat je slachtoffer wordt van phishing!

2 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Er circuleren lijsten met rond de 7 miljoen unieke mailadressen
Hack-pixabay

Eind januari zijn er zes verdachten aangehouden voor bankhelpdeskfraude. Na verder onderzoek trof de politie lijsten aan met rond de 7 miljoen unieke mailadressen. De lijsten met deze adressen worden verhandeld en opnieuw gebruikt door criminelen. Je kan dus slachtoffer zijn zonder dat je dit weet.

In totaal gaat het om 7,3 miljoen unieke mailadressen, waarvan 5 miljoen Nederlandse, die worden gebruikt voor het versturen van phishingmails. Deze e-mails, bijvoorbeeld van banken of bedrijven, zijn soms niet van echt te onderscheiden. In de mails word je vaak verleid tot het invoeren van (persoons)gegevens die criminelen weer kunnen gebruiken om je te bellen of voor een andere vorm van oplichting.

Dat de verdachten voor deze zaak zijn aangehouden betekent helaas niet dat deze lijsten verdwijnen. Deze lijsten worden verhandeld en opnieuw gebruikt door cybercriminelen. Het is daarom belangrijk om te checken of jij op deze lijst staat en alert te zijn op mails die je niet vertrouwt.

Ben ik slachtoffer?
Je kan controleren of jouw mailadres op deze lijst staat via politie.nl/checkjehack (doe dit alleen via politie.nl en niet via een andere site!). Daar kun je een e-mailadres invoeren. Blijkt je mailadres in de lijst voor te komen, dan ontvang je een e-mail met tips en informatie over wat je het beste kunt doen (hier staan verder geen links of bijlages in). Hoor je niets, dan zat je niet tussen de slachtoffers van dit netwerk. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen deze check doen om te voorkomen dat criminelen verder misbruik kunnen maken van deze gegevens.

Impact
De impact van een phishingmail kan groot zijn. Je kunt veel geld kwijtraken, en criminelen kunnen ook toegang krijgen tot jouw sociale media, foto’s of online shopping accounts. Vertrouw je het niet? Rapporteer via de phishing mail button. En op checkjelinkje.nl kan je controleren of de link klopt. Klik in elk geval nooit op de link of bijlage in de mail!

Digitale criminaliteit maakt opkomst
Veel traditionele criminaliteit verplaatst zich naar het digitale domein. Denk bijvoorbeeld ook aan vriend-in-nood-fraude en aan- en verkoopfraude. De impact op slachtoffers en de maatschappij is enorm. Bovendien kent deze vorm van criminaliteit, anders dan de traditionele criminaliteit, geen geografische grenzen. Denk je slachtoffer te zijn van digitale criminaliteit zoals bankhelpdeskfraude? Doe dan aangifte op politie.nl of neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met de fraudehelpdesk.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Pleinfeest-schuiling

Zuidhorn geniet van verjaardagsfeest Schuiling

11 juli 2025    Zuidhorn-nieuws - fotos
Perfect weer, swingende muziek en een engelbewaarder tot slot
Lees verder →
Helicopter-3378335 640

Helikopter, helikopter. Mag ik met jou mee om hoog?

11 juli 2025    Zuidhorn-nieuws
Hoog in de wolken wil ik wezen. Hoog in de wolken wil ik zijn. Helikopter, helikopter
Lees verder →
75 jaar

75 jaar Schuiling: Feest op het plein

09 juli 2025    Zuidhorn-nieuws
Marco Schuitmaker, Wolter Kroes Liveband ROXX en Foodtrucks
Lees verder →
Finalisten 2025 jeugd ttv talero

Ruben Talen en Stefan Koops clubkampioen tafeltennisvereniging Talero

09 juli 2025    Zuidhorn-nieuws - Sport
Voor het eerst waren er twee categorieën
Lees verder →
Zomer muziek

‘Tussen Kunst en Curry’

08 juli 2025    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Seizoensafsluiting Het KunstKwartier
Lees verder →
Kunstwerk  smilease

Kunstwerk SmiLease sluit aan op Art-7 project: Niet alleen bedrijfspanden maar kunst langs snelweg

08 juli 2025    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Hans van der Kooij: " Als autobedrijf zou het misschien logisch zijn om aan de A7-kant een parkeerplaats te maken maar erg bijzonder is dat niet, ook de panden ernaast hebben een parkeerplaats met veel auto's".
Lees verder →